Πως θα αναγνωρίσεις εύκολα τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές; Με την αυξανόμενη παρουσία υπερ-επεξεργασμένων τροφών στην καθημερινή μας διατροφή, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι ένα προϊόν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Φαίνεται ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές αποτελούν σήμερα βασικό κομμάτι της διατροφής μας. Παρόλο που οι επιστήμονες προειδοποιούν διαρκώς για την επικινδυνότητά τους, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να καταναλώνουν τροφές όπως τα συσκευασμένα σνακ, τα δημητριακά πρωινού και οι μπάρες ενέργειας. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο, αν λάβουμε υπόψη μας και τα ευρήματα ερευνών σύμφωνα με τα οποία τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ εθιστικά, τόσο όσο και το κάπνισμα.

Πώς καταλαβαίνουμε, όμως, αν ένα προϊόν είναι υπερ-επεξεργασμένο; Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να ελέγχετε μόνοι σας αν ένα τρόφιμο ανήκει ή όχι σε αυτή την κατηγορία.

Tip #1: Ο αριθμός των συστατικών στις υπερ-επεξεργασμένες τροφές

Συνήθως η λίστα των συστατικών των υπερ-επεξεργασμένων τροφών είναι αρκετά μεγάλη. Οι περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε είναι επεξεργασμένες, όμως υπάρχουν διάφορα στάδια επεξεργασίας. Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές «περιλαμβάνουν τουλάχιστον 5 συστατικά από τη βιομηχανία τροφίμων και όχι από τη φύση (ζάχαρη, έλαια, λίπη, αλάτι, αντιοξειδωτικά, σταθεροποιητές και συντηρητικά)».

Ένας πρόχειρος κανόνας λέει ότι όσο πιο πολλά συστατικά έχει ένα προϊόν τόσο χειρότερο είναι για την υγεία. Προσπαθήστε να επιλέγετε τις πιο απλές εκδοχές των προϊόντων που σας αρέσουν. Για παράδειγμα, αν αγαπάτε το ψωμί, επιλέξτε ένα ψωμί με απλά συστατικά, όπως το αλεύρι σίτου, το αλεύρι κριθαριού, το προζύμι, οι ξηροί καρποί ή οι σταφίδες. Παράλληλα, αποφύγετε τα ψωμιά που περιέχουν ζάχαρη, φυτικά έλαια, τεχνητά γλυκαντικά και συντηρητικά.

Tip #2: Ελέγξτε για πυκνωτές, σταθεροποιητές ή γαλακτωματοποιητές

Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές περιέχουν συστατικά που βελτιώνουν το χρώμα ή την υφή τους, αυξάνουν τη διάρκεια ζωής τους και συνολικά τις καθιστούν πιο ελκυστικές στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, ένα συνηθισμένο πυκνωτικό στα τρόφιμα είναι το κόμμι γκουάρ, ενώ συχνά χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής σε τρόφιμα και η λεκιθίνη σόγιας.

Tip #3: Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές έχουν προστιθέμενα σάκχαρα και γλυκαντικά

Προσπαθήστε να αποφεύγετε τρόφιμα με προστιθέμενα σάκχαρα ή γλυκαντικά (τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνονται τα τελευταία χρόνια). Αν θέλετε να κάνετε λίγο πιο γλυκό ένα προϊόν, είναι προτιμότερο να προσθέσετε το δικό σας μέλι (ή ακόμα και ζάχαρη), καθώς το πιθανότερο είναι ότι η ποσότητα που θα βάλετε θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που έχει ένα συσκευασμένο προϊόν.

Αν αναρωτιέστε πώς θα αναγνωρίσετε τα προστιθέμενα σάκχαρα ή τα γλυκαντικά στα τρόφιμα, διαβάστε την ετικέτα τους και αναζητήστε ονόματα όπως η σακχαρόζη, η μαλτόζη, η δεξτρόζη, η φρουκτόζη ή η γλυκόζη.

Tip #4: Όσα μοιάζουν πολύ καλά για να είναι αληθινά

Πολλά προϊόντα που διαφημίζονται στο εμπόριο ως θρεπτικά είναι στην πραγματικότητα «φορτωμένα» με γλυκαντικά και άλλα πρόσθετα. Για παράδειγμα, κάποιες τροφές μπορεί να υπόσχονται λίγες θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Ελέγξτε προϊόντα όπως τα δημητριακά πρωινού, τα γιαούρτια με γεύσεις, οι μπάρες δημητριακών, οι «στιγμιαίες» σάλτσες και οι σούπες σε κονσέρβα.