Πώς να βοηθήσεις το παιδί στο διάβασμα; Συχνά τα παιδιά φορτώνονται με περιττές προσδοκίες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να δημιουργήσουν μια γενική αποστροφή για το σχολείο και μετέπειτα για τις σπουδές. Επομένως, τι πρέπει να κάνεις για να ενθαρρύνεις το παιδί σου να αγαπήσει το διάβασμα και να αντιμετωπίζει με συνέπεια τις σχολικές του υποχρεώσεις;
1. Ξεκινήστε το διάβασμα παρέα
Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, έτσι και σε ό,τι έχει να κάνει με το διάβασμα, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να δώσεις το καλό παράδειγμα στο παιδί σου. Ξεκινήστε τη μελέτη μαζί, φροντίζοντας να ξέρει ότι είσαι δίπλα του αν χρειαστεί κάτι. Βοήθησέ το όποτε το ζητά ή κολλάει κάπου με τα μαθήματά του. Να είσαι υπομονετική και ευγενική με τις αμφιβολίες και τις απορίες του.
2. Δώσε έμφαση στην ουσιαστική μάθηση και όχι στους βαθμούς
Αν και οι καλοί βαθμοί είναι μέρος του σχολικού συστήματος, αν το παιδί δυσκολεύεται να τους εξασφαλίσει, είναι καλή ιδέα να στρέψεις την προσοχή του στη μάθηση. Ρώτα για τις καθημερινές δραστηριότητες στην τάξη και τι έμαθε στο σχολείο. Μην πιέζεις για καλύτερους βαθμούς και προσπάθησε να κατανοήσεις τα πράγματα από τη δική του οπτική. Το σημαντικό είναι να αντιμετωπίζει το διάβασμα υπεύθυνα με θετικό τρόπο, καθώς κάθε είδους αρνητικότητα μπορεί να το κάνει να τα παρατήσει.
4. Συζητήστε μαζί για τα μαθήματα της ημέρας
Μιλώντας για τα μαθήματα που παρακολούθησε στο σχολείο, το παιδί μαθαίνει ασυναίσθητα να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση και μέσα στην τάξη. Ρώτα το αγαπημένο του μάθημα, το αγαπημένο του βιβλίο και τον αγαπημένο του δάσκαλο.
5. Ακολούθησε ένα πρόγραμμα
Οτιδήποτε γίνεται με συστηματικό τρόπο και ακολουθείται ευλαβικά, έχει πάντα θετικό αποτέλεσμα και το ίδιο ισχύει και για τη σχολική μελέτη. Φτιάξτε μαζί ένα πρόγραμμα και φρόντισε αυτό να τηρείται καθημερινά.
6. Δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον για διάβασμα
Βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν περισπασμοί όπως δυνατοί θόρυβοι, τηλεόραση ή/και ένα άλλο αδερφάκι που παίζει κ.λπ. κοντά στο σημείο όπου το παιδί κάθεται για μελέτη. Η προσοχή των παιδιών μπορεί έτσι κι αλλιώς να αποσπαστεί εύκολα, οπότε κάθε τι περιττό είναι καλύτερο να απομακρύνεται από τον χώρο όπου διαβάζει.
7. Διάβασμα για διασκέδαση
Οι γονείς συχνά κάνουν το λάθος να αντιμετωπίζουν το διάβασμα ως απειλή ή ως τιμωρία. Ωστόσο, το διάβασμα και ο χρόνος μελέτης μπορεί στην πραγματικότητα να γίνει διασκεδαστικό, αν αντιμετωπίζεται και από τις δύο πλευρές με θετικό τρόπο.
8. Ακολούθησε το μαθησιακό στυλ του παιδιού
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις τι είδους μαθητής είναι το παιδί σου, αν δηλαδή είναι ακουστικός, οπτικός ή κιναισθητικός τύπος. Μπορείς έτσι να προσαρμόσεις το πρόγραμμα του διαβάσματος με βάση τις προτιμήσεις και τις δεξιότητές του παιδιού.
9. Βάλτε μαζί στόχους
Είναι καλή ιδέα να θέσετε στόχους που μπορούν να επιτευχθούν με αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Μπορείτε να θέσετε βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους μελέτης με το παιδί, ώστε να έχει κίνητρα και να μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδό του.
10. Άκου τη γνώμη του και μην κάνεις κήρυγμα
Είναι πολύ σημαντικό να ακούς και να σέβεσαι τις απόψεις του παιδιού σου, ακόμα κι αν κατά καιρούς αισθάνεσαι ότι είναι λάθος. Το να αφήνεις το παιδί σου να εκφράσει τη γνώμη του για διάφορα θέματα, βοηθάει στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής του. Ζήτα του να αιτιολογήσει τις απόψεις του, εκφράζοντας επιχειρήματα. Επίσης, απόφυγε τις διαλέξεις σχετικά με το τι κάνει σωστά και τι λάθος. Το υπερβολικά λεκτικά «χτυπήματα» μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αδιαφορία για το διάβασμα. Δώσε σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες, αντί να το επιπλήξεις να το χειραγωγήσεις ή να το απειλήσεις.
11. Βοήθησε το να μάθει από την αποτυχία και αναγνώρισε τα επιτεύγματά του
Οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής και δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ακόμα κι αν το παιδί σου παίρνει χαμηλούς βαθμούς, απόφυγε να το μαλώσεις ή να το συγκρίνεις με τους φίλους ή τους συνομηλίκους του. Μπορεί ήδη να νιώθει άσχημα. Προσπάθησε να το ενθαρρύνεις και εξήγησέ του ότι είναι εντάξει να κάνει λάθη και να μαθαίνει από αυτά.
Από την άλλη, όλοι μας εκτιμάμε μια καλή κουβέντα και τα παιδιά την έχουν επίσης ανάγκη. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεις και να εκτιμάς ακόμη και το πιο μικρό επίτευγμα του παιδιού σου. Αυτό όχι μόνο το κάνει χαρούμενο, αλλά του δίνει επιπλέον κίνητρο να τα πάει καλά.