Είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που δεν του αρέσουν τα γλυκά με σοκολάτα. Δεν χρειάζεται να περιμένετε πολύ, σε λιγότερο από μια ώρα, μπορείτε να έχετε στο πιάτο σας νόστιμα brownies χωρίς ζάχαρη αλλά ούτε και αλεύρι. Κάτι που είναι ιδανικό για τα παιδιά αλλά και για όσους κάνουν διατροφή.
ΥΛΙΚΑ
- 150 γραμ. βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
- 4 αυγά θερμ.δωμ.
- 15 χουρμάδες χωρίς κουκουτσι
- 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
- 1/3 φλ. χαρουπάλευρο
- 1/3 φλ. κακάο
- 1/3 φλ. καρύδα (νιφάδες ινδοκάρυδο)
- 1 φλ. ηλιόσπορους αλεσμένους
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 πρέζες σόδα μαγειρική
- 100 γραμ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη (ψιλοκομμένη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και βουτυρώνουμε. Μετατρέπουμε τους ηλιόσπορους σε σκόνη στο μίξερ και κοσκινίζουμε το χαρουπάλευρο και το κακάο σε ένα μπολ.
Ύστερα προσθέτουμε την καρύδα, τον αλεσμένο ηλιόσπορο, τη σόδα και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε για λίγη ώρα ώστε να ανακατευτούν καλά. Ύστερα προσθέτουμε στο μίξερ το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά και τη βανίλια.
Όσο λειτουργεί ακόμα, ρίχνουμε έναν – έναν τους χουρμάδες, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Βάζουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά και με τη βοήθεια μιας μαλακής σπάτουλας, ανακατεύουμε ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
Προσθέτουμε σε κομματάκια τη σοκολάτα και την ανακατεύουμε για να γίνει μέρος του. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε με τη σπάτουλα την επιφάνεια.
Το ψήνουμε πάντα στη μεσαία σχάρα, περίπου 40 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Αν θέλετε μπορείτε να τα περιχύσετε με λιωμένη σοκολάτα. Τα διατηρούμε στο ψυγείο σε ένα μπολ που κλείνει αεροστεγώς.