Είναι πολλοί οι λόγοι που αποφασίζει ένας άνθρωπος να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του. Παρατηρείται συνήθως όταν του συμβεί κάτι συγκλονιστικό. Μερικές φορές εξαναγκάζεται σε αυτή και άλλες απλά κάτι αλλάζει μέσα του που τον οδηγεί στη μεγάλη απόφαση.
Μια νέα αρχή μπορεί να έρθει στις σχέσεις, π.χ. έπειτα από έναν χωρισμό, στην καριέρα, στον τόπο διαμονής, στα ενδιαφέροντά μας. Ή μπορεί να σχετίζεται με κάποιο θέμα υγείας ή την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου.
Μια μεγάλη αλλαγή φέρνει κατά κανόνα και μια νέα αρχή. Η αλλαγή όχι μόνο είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής μας, αλλά πολλές φορές επιβάλλεται.
Τα βήματα για μια νέα αρχή
1. Μάθε ποιος είσαι τώρα
Σε αντίθεση με τις κλασικές ψυχολογικές θεωρίες, λέει η Dr Enrile, μεγαλώνοντας δεν μένουμε οι ίδιοι άνθρωποι που υπήρξαμε στα 7, στα 27, ακόμα και στα 47. Συνεχώς εξελισσόμαστε. Μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης έδειξε ότι οι προσωπικότητές μας μπορεί να αλλάξουν έπειτα από καθοριστικά γεγονότα στη ζωή μας. Γι’ αυτό το να γνωρίσουμε ποιοι είμαστε κάθε στιγμή θα συμβεί αν κατανοήσουμε ποιοι ήμασταν στο παρελθόν.
Το να γνωρίσουμε τις αξίες και τα θέλω μας είναι τρομερά σημαντικό, γιατί θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις προτεραιότητες που είχαμε και αυτές που μπορεί να έχουμε τώρα.
2. Μικρά αλλά συνεπή βήματα
Οι αξίες μας θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε και τους στόχους μας, αναφέρει η ειδικός. Κάντε μια λίστα με όσα θέλετε να πετύχετε. Έχει νόημα να γράψετε τους στόχους σας, για να τους έχετε ορατούς μπροστά σας. Μπορεί να είναι μικροί ή μεγάλοι στόχοι – μην διστάσετε! Αρκεί να ξέρετε για τον κάθε έναν που γράφετε γιατί τον έχετε θέσει.
Σύμφωνα με την Θεωρία της Ελπίδας (Hope Theory) χρειάζεται να αναγνωρίσετε το μονοπάτι των στόχων σας. Και είναι πιο εύκολο να τον προσεγγίσετε κάνοντας μικρές συμπεριφορικές αλλαγές, παρά άλματα. Αν μπορείτε, κάντε κάτι μικρό καθημερινά – είναι πιο πιθανό έτσι να φτάσετε στην επιτυχία, γιατί ακόμα και οι αποτυχίες θα είναι μικρές.
3. Με την προθυμία και την περιέργεια του πρωτάρη
Τι σημαίνει αυτό; Να είναι κανείς «ανοιχτός», με ενθουσιασμό και περιέργεια να μάθει νέα πράγματα και να αφήσει πίσω του υποθέσεις και προκαταλήψεις. Με το σκεπτικό αυτό μπορούμε να κοιτάζουμε προβλήματα του παρελθόντος με νέα οπτική και έτσι να ανακαλύπτουμε νέες λύσεις. Αυτό μας κάνει πιο ελαστικούς και πρόθυμους να μάθουμε νέα πράγματα από νέους ανθρώπους και να γνωρίσουμε αντιλήψεις που ίσως μας είχαν «ξεφύγει». Έτσι σταδιακά αλλάζουμε.
4. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου (και τη διαδικασία) για μια νέα αρχή
Μελέτες που έγιναν στην πανδημία έδειξαν ότι η πίστη στον εαυτό τους βοήθησε φοιτητές να αναπτύξουν τα κίνητρά τους για να πετύχουν ακαδημαϊκά. Δεν είναι, όμως, εύκολο για όλους να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Ειδικά όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν και όταν δεν έχουμε αρκετή στήριξη από το περιβάλλον μας. Ειδικά τότε είναι που μπορεί να χάσουμε αυτή την πίστη.
Τα καλά νέα είναι, βέβαια, ότι φτάνοντας σε αυτό το σημείο έχουμε ήδη γνωρίσει τον εαυτό μας, έχουμε μάθει από εμπειρίες του παρελθόντος και έχουμε καταλάβει τις αξίες και τους στόχους μας. Για να μη χάνουμε, λοιπόν, αυτή την πίστη στον εαυτό μας: να μην εμμένουμε σε καταστάσεις, να μη νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε την άποψη όλου του κόσμου και να μην παίρνουμε αποφάσεις επειδή νιώθουμε «στριμωγμένοι». Η ικανότητα να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας βελτιώνεται, όταν πατάμε γερά τα πόδια μας στο παρόν. Όταν αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες μικρές νίκες και όταν δείχνουμε στον ίδιο μας τον εαυτό αγάπη και κατανόηση.