Ποιος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Bασιλιά Καρόλου; Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, η βασίλισσα Καμίλα και άλλα εν ενεργεία μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εντείνουν τα βασιλικά τους καθήκοντα όσο ο Bασιλιάς Κάρολος υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο.

Ωστόσο το βασιλικό πρωτόκολλο ορίζει το τι συμβαίνει σε περίπτωση που ένας μονάρχης δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του προσωρινά λόγω ασθένειας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, που ισχύει και για την περίπτωση του βασιλιά Καρόλου, δύο ή περισσότεροι σύμβουλοι του κράτους μπορούν να διοριστούν με ειδικές επιστολές ώστε να αναλάβουν προσωρινά τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με τους νόμους περί αντιβασιλείας 1937 έως 1953  αυτοί που μπορούν επί του παρόντος να υποστηρίξουν τον βασιλιά Κάρολο είναι η βασίλισσα Καμίλα και τέσσερα από τα μεγαλύτερα σε ηλικία βασιλικά μέλη στη σειρά διαδοχής άνω των 21 ετών. Αυτοί είναι ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ, ο δούκας του Σάσεξ, Χάρι, ο δούκας του Γιορκ και η πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Ωστόσο, το 2022, ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από το κοινοβούλιο να προσθέσει τον μικρότερο αδερφό του, τον Δούκα του Εδιμβούργου και την αδερφή του, ως επιπλέον συμβούλους του κράτους, ώστε να μπορούν να τον αναπληρώνουν αν χρειαστεί. Η προσθήκη έγινε άμεσα νόμος.

Η νομοθεσία όντως πρόσθεσε την πριγκίπισσα Άννα και τον πρίγκιπα Άντριου στη λίστα, αλλά δεν κατάφερε να αφαιρέσει τον πρίγκιπα Χάρι. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από τη Βουλή των Λόρδων μόνο τα «εργαζόμενα μέλη» της βασιλικής οικογένειας θα κληθούν να ενεργήσουν ως σύμβουλοι του κράτους. Γεγονός που – θεωρητικά τουλάχιστον- βγάζει τον πρίγκιπα Χάρι από τα δικαιώματα λειτουργίας του ως σύμβουλος.