Αν ψάχνετε το βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης μακροχρόνιας σχέσης, μπορεί να μην το βρείτε στο καλό σεξ, ούτε καν στην πολλά υποσχόμενη επικοινωνία και την τρυφερότητα, αλλά σε ένα… καλό αστείο. Το χιούμορ σε ένα ζευγάρι μαρτυρά την αμοιβαία αποδοχή και μπορεί να γεφυρώσει ακόμη και τις διαφορές που μοιάζουν αγεφύρωτες.

Η ευλογία της Εκκλησίας προς τους νεόνυμφους «μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος» δεν έχει πλέον τη βαρύτητα που είχε όταν καθιερώθηκε. Κι ας μην αρχίσουμε τα περί εύκολων διαζυγίων στη σύγχρονη εποχή. Απλώς οι άνθρωποι ζούσαν λιγότερο τότε και ο θάνατος ήταν πιθανότερο να τους χωρίσει.

Μπορεί να μην σας αρέσει το μαύρο χιούμορ, αλλά δεν το επιλέξαμε τυχαία ως εισαγωγή στο συγκεκριμένο άρθρο. Βλέπετε, το χιούμορ και το πώς αυτό λειτουργεί στη μακροημέρευση των συντροφικών σχέσεων είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα, με την ελπίδα, αν όχι να διατηρήσουμε για πάντα τη σχέση μας, τουλάχιστον να την κάνουμε πιο διασκεδαστική.

Τι κάνει μία σχέση να αντέχει στον χρόνο

Η διατήρηση μιας μακροχρόνιας σχέσης έχει απασχολήσει πολλούς ψυχολόγους και μελετητές. Κάποιοι υποδεικνύουν το άγγιγμα και την επαφή ως το μυστικό για μια σχέση που αντέχει στον χρόνο. Άλλοι, από τις εμπειρικές τους παρατηρήσεις υπογραμμίζουν ότι οι επιτυχημένες σχέσεις έχουν 7 χαρακτηριστικά, ενώ άλλοι υπενθυμίζουν πως σε κάθε σχέση μας υπογράφουμε ένα νοητό συμβόλαιο γάμου, το οποίο πρέπει να εξελίσσεται και να αλλάζει μαζί με τα συμβαλλόμενα μέλη του.

Το ζήτημα των συντροφικών σχέσεων είναι πραγματικά πολυδιάστατο, αλλά όχι απαραίτητα τόσο πολύπλοκο όσο νομίζουμε. Έτσι, όσο εμείς ασχολούμαστε με το αν μπορούμε να ερωτευτούμε ξανά τον άνθρωπο που παντρευτήκαμε πριν από πολλά χρόνια ή με το πώς θα διατηρήσουμε ζωντανό το σεξ στη σχέση μας, κάτι πολύ πιο απλό, όπως ένα καλό αστείο, φαίνεται ότι είναι το μόνο που χρειάζεται.

Τα δύο στοιχήματα ενός γάμου

Ο Dr. Enrico Gnaulati (Ενρίκο Νιαουλάτι), κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής με μακρόχρονη εμπειρία στη θεραπεία ζεύγους, έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο με τίτλο Flourishing Love: A Secular Guide to Lasting Intimate Relationships, για να εξηγήσει πώς το χιούμορ μπορεί να συγκρατήσει μια σχέση και να ενώσει βαθιά δύο ανθρώπους, ακόμη και για πάντα.

Ίσως να το έχετε καταλάβει κι εσείς, αν ανήκετε στην ομάδα των μακροχρόνια δεσμευμένων: Το χιούμορ μπορεί να γλιτώσει ένα ζευγάρι όχι μόνο από τη διαρκή φαγωμάρα που προκαλεί η συγκατοίκηση, αλλά και από την πλήξη που απειλεί να το καταπιεί. Βλέπετε, το στοίχημα των ζευγαριών είναι να αποκρούσουν αυτές τις δύο παγίδες και να συνεχίσουν ανενόχλητα και αλώβητα το κοινό τους ταξίδι.

Αν πάλι δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μπορεί να σας κάνουν εντύπωση οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους τσακώνεται ένα ζευγάρι. Ίσως σας φαίνεται πεζό το αν ο νεροχύτης θα μείνει με άπλυτα πιάτα όλη τη νύχτα ή όχι, το αν το αλουμινόχαρτο ανακυκλώνεται και το αν η αλληλογραφία ανοίγεται ή όχι τη στιγμή της παραλαβής της. Πλην όμως αυτές οι διαφωνίες μπορεί όντως να στοιχίσουν τη σχέση σε δύο ανθρώπους.

Η πλήξη έχει επίσης την ίδια δύναμη. Διότι για να μπορέσεις να αντέξεις τον μετασχηματισμό μιας συναρπαστικής περιπέτειας και μιας έντονης συναισθηματικά και σεξουαλικά σχέσης σε μια καθημερινή ρουτίνα, χρειάζεται να έχεις όχι μόνο εσύ αλλά και ο σύντροφός σου τεράστια αποθέματα ψυχικής ωριμότητας. Πρέπει, με απλά λόγια, να μπορείτε να προσαρμοστείτε στην εκδοχή μιας ήσυχης και ενδεχομένως πιο βαρετής οικογενειακής ζωής, χωρίς να σας στοιχίσει.

Αρκεί ένα καλό αστείο;

Ποιο είναι το μυστικό για να ξεπεράσετε τους δύο σκοπέλους της συμβιωτικής ζωής; Ο Dr. Gnaulati θεωρεί ότι είναι το χιούμορ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι πολλοί συνάδελφοί του το παραβλέπουν. Το χιούμορ όμως που μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για μία σχέση δεν έχει να κάνει με ένα ανέκδοτο ή ένα χαριτωμένο περιστατικό που θα μπορούσαμε να ανασύρουμε την ώρα ενός καβγά. Άλλωστε εκείνη την ώρα είναι ήδη πολύ αργά για να επιστρατεύσεις τέτοιου είδους όπλα…

Το χιούμορ που σώζει γάμους είναι μια στάση ζωής που με τον καιρό αναπτύσσουν ορισμένα ζευγάρια σαν μηχανισμό πρόληψης και αποκλιμάκωσης των μεταξύ τους εντάσεων. Είναι χιούμορ διαφόρων ειδών και θα σας δώσουμε αμέσως μερικά παραδείγματα.

Ο αυτοσαρκασμός προϋποθέτει να μην φοβηθείτε να τσαλακώσετε την εικόνα σας και να μπορείτε να δείτε την κωμική πλευρά των σημείων που φαίνεται να ενοχλούν τον/τη σύντροφό σας, ανεξαρτήτως αν έχει δίκιο ή όχι. Για την ακρίβεια, το ποιος έχει δίκιο δεν είναι εδώ το ζητούμενο. Αυτό, αφήστε το πίσω σας.