Ποιες τροφές να προτιμάς όταν έχεις γρίπη; Εάν ταλαιπωρείστε από γρίπη, η κατανάλωση θρεπτικών και υγιεινών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση. Διαβάστε ποιες τροφές πρέπει να προτιμάτε και ποιες να αποφεύγετε σε τέτοιες περιπτώσεις.
Αν κρίνω από τον εαυτό μου, το μόνο που έχουμε ανάγκη όταν νοσούμε από γρίπη είναι να είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι κάνοντας το απόλυτο τίποτα. Από την άλλη, το τελευταίο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας είναι η διατροφή που θα ακολουθήσουμε. Συνήθως δεν έχουμε καν όρεξη για φαγητό. Για να αναρρώσουμε, όμως, και να μπορέσει να επανέλθει το ανοσοποιητικό μας το συντομότερο δυνατό, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική.
Τροφές για τη γρίπη
Σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic, οι τροφές που πρέπει να προτιμάμε όταν έχουμε γρίπη είναι οι εξής:
- Φρούτα και λαχανικά με βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή (πορτοκάλια), μπρόκολο, ακτινίδια, πιπεριές, πατάτες, ντομάτες.
- Κοτόσουπα (έρευνες έχουν δείξει ότι συνδυαστικά τα συστατικά της σούπας κοτόπουλο μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθένειες). Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της κοτόσουπας προσθέστε μια ποικιλία από καρότα, σέλινο, φρέσκο σκόρδο, βότανα και μπαχαρικά.
- Φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι ή λαχανο.
- Πολλά υγρά, όπως νερό και ζεστά αφεψήματα βοτάνων, στα οποία μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αντιοξειδωτικό μέλι.
Τι αποφεύγουμε
Δεν αρκεί, όμως, μόνο να επιλέγουμε τις σωστές τροφές. Την ίδια στιγμή πρέπει να αποφεύγουμε κι εκείνες που μπορούν να επιδεινώσουν τη γρίπη ή να καθυστερήσουν την ανάρρωσή μας. Μεταξύ αυτών, είναι:
- Το αλκοόλ, που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και να κάνει πιο δύσκολη την καταπολέμηση της γρίπης.
- Η καφεΐνη και τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που προκαλούν αφυδάτωση.
- Η ζάχαρη σε άλλα τρόφιμα.
- Τα πικάντικα φαγητά.
- Τροφές με trans λιπαρά, όπως τα συσκευασμένα μπισκότα, τα ντόνατς και η μαργαρίνη.