Γενικά ο κανόνας για τα λαχανικά είναι ότι όταν μαγειρεύονται χάνονται ή μειώνονται τε θρεπτικά συστατικά τους. Όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
Παρακάτω θα δούμε μερικά λαχανικά που η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών είναι μεγαλύτερη όταν μαγειρευτούν.
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Τα λαχανικά αυτά είναι πλούσια σε γλυκοσινολικές ενώσεις τις οποίες ο οργανισμός μας, τιςμ ετατρέπει σε μια σειρά ενώσεων που καταπολεμούν τον καρκίνο. Για να μετατραπούν αυτές οι ενώσεις πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα ένζυμο που ονομάζεται μυροσινάση.
Έχει παρατηρηθεί ότι με το μαγείρεμα στον ατμό διατηρεί μεγαλύτερη ποσότητα μυροσινάσης και βιταμίνης C.
Σπαράγγια
Υποτιμημένο, καθώς πρόκειται για ένα από τα λαχανικά με την πλουσιότερη διατροφική αξία.
Στα σπαράγγια τα θρεπτικά συστατικα΄του είναι παγεδευμένα στα κυτταρικά τοιχώματα. Με το μαγείρεμα απελευθερώνονται και απορροφούνται από τον οργανισμό μας πιο εύκολα.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα από το αντιοξειδωτικό με την ονομασία εργοθειονίνη, το οποίο απελευθερώνεται όταν μαγειρεύονται.
Σπανάκι
Το σπανάκι δεν θεωρείται τυχαία θαυματουργό αφού περιέχει σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες, καθώς και πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της δημιουργίας ελεύθερων ριζών.
Αυτές τα θρεπτικά συστατικά όταν το σπανάκι μαγειρευτεί είναι πιο εύκολο να τα προσλάβει ο οργανισμός μας.