Ο καφές έχει τόσα διαφορετικά είδη που όσοι αρκούνται σε έναν απλό espresso μπερδεύονται για το ποιος είναι ο latte, o macchiato και ο ristretto. Γι’ αυτό ρίχνουμε μια ματιά στους καφέδες που γίνονται με βάση τον espresso και βάζουμε στόχο να μην ξαναμπερδευτούμε ποτέ.
Αρχικά, να πούμε ότι οι καφέδες με βάση espresso είναι αυτοί που φτιάχνονται με τη μηχανή του espresso και μοιράζονται κάποια κοινά υλικά σε διαφορετικές αναλογίες.
Espresso
Ο espresso είναι η βάση για όλες τις παρακάτω παραλλαγές, ενώ φαίνεται απλός είναι δύσκολο να τελειοποιήσεις την παρασκευή του με συνέπεια. Ένας τυπικός κανόνας για την παρασκευή του με μηχανή espresso, ο οποίος όμως διαφοροποιείται ανάλογα με τον καφέ που θα επιλέξετε, είναι ο εξής:Ζεστό νερό (90°C) διαπερνά με πίεση 9 bar – 8-10γρ. λεπτά αλεσμένου καφέ για να παράξει ένα σφηνάκι espresso 30ml. Ο χρόνος εκχύλισης είναι περίπου 25”.
Διπλός espresso
“Doppio” στα ιταλικά σημαίνει διπλός.Για ένα διπλό espresso θέλουμε δόση λεπτοκομμένου καφέ 16-20 γραμμαρίων ώστε να παρασκευάσουμε μια κούπα καφέ 60ml.Ο διπλός εσπρέσο είναι η συνηθέστερη επιλογή στις περισσότερες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και βάση για πολλές παρασκευές espresso.
Macchiato
Είναι παρόμοιος με τον espresso, απλώς στο τελείωμά του προστίθεται λίγο αφρόγαλα, σαν «λεκές» (macchiato, άλλωστε, σημαίνει «λεκιασμένος»), ώστε να κάνει πιο απαλή την έντονη γεύση του espresso. Ο παραδοσιακός “short macchiato” φτιάχνεται με μια δόση espresso σε σφηνάκι ή φλιτζάνι espresso και λίγο αφρόγαλα στην κορυφή. Ο “long macchiato” είναι είναι το ίδιο, αλλά με διπλή δόση espresso σε φλιτζάνι. Για τον τέλειο macchiato χρειάζεται να διακρίνονται οι τρεις διαφορετικές στρώσεις χρωματικά (espresso, espresso και γάλα, αφρόγαλα). Μόλις τοποθετήσετε το αφρόγαλα, στριφογυρίστε το στη φορά του ρολογιού για να αναμειχθεί το γάλα με τον espresso.
Ristretto
“Ristretto” στα ιταλικά σημαίνει περιορισμένος. Ένας μικρότερος espresso δηλαδή. H ποσότητα καφέ είναι ακριβώς ίδια με του espresso (8-10gr) αλλά η εκχύλιση είναι συντομότερη (περίπου 20”), ως αποτέλεσμα, ο τελικός όγκος του ροφήματος είναι ακόμη μικρότερος από αυτόν ενός κανονικού εσπρέσο.Το αποτέλεσμα είναι 18-22ml έντονου, σκούρου καφέ με λιγότερη καφεΐνη.
Lungo
“Lungo” στα ιταλικά σημαίνει μακρύς.Είναι το αντίθετο του ristretto. Η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια εκχύλισης (35-50”) έχει ως αποτέλεσμα ένα ποιο αραιό και πιο ήπιο σε ένταση καφέ με περισσότερη καφεΐνη. Συνήθως, η ποσότητα είναι 40ml-50ml καφέ.
Americano
Διπλός espresso με 120ml ζεστού νερού η κλασική αναλογία νερού καφέ είναι 2:1 Σε αντίθεση με ένα long black, το ζεστό νερό μπαίνει πάνω από τον espresso, το οποίο σπάει την κρέμα και την ανακατεύει στον καφέ. Ο Americano είναι ουσιαστικά ένας πιο αδύναμος long black, καθώς έχει περισσότερο νερό.
Latte
“Latte” στα ιταλικά σημαίνει γάλα, και αυτό είναι ένα επιτυχημενο όνομα, δεδομένου ότι αυτός ο δημοφιλής espresso έχει πολύ.Ένας κλασικός espresso latte φτιάχνεται με διπλό εσπρέσο και περίπου 300 ml ελαφρώς διογκωμένου γάλακτος και μια λεπτή στρώση αφρού πάχους περίπου 1 εκατοστού.Σε σύγκριση με ένα flat white, το latte έχει υπερδιπλάσιο γάλα και διπλή ποσότητα.
Cappuccino
Ένα διαχρονικό σύμβολο της ιταλικής κουλτούρας του καφέ. Ο cappuccino αποτελείται από 1/3 εσπρέσο, 1/3 ελαφρώς διογκωμένου γάλακτος (microfoam), και ένα 1/3 γάλα σε μορφή αφρού. Σερβίρεται ζεστός και προαιρετικά προστίθεται ζάχαρη.
Flat White
Ένας δημοφιλής espresso που χρησιμοποιείται και για latte art. Για να τον φτιάξουμε ξεκινάμε με διπλό espresso ή ristretto, προσθέτουμε διπλάσια ποσότητα γάλακτος- espresso (120 ml γάλα για 60ml εσπρέσο) και μια πολύ λεπτή στρώση αφρού μισού εκατοστού. Συνήθως σερβίρεται σε μικρή κούπα, που σημαίνει ότι είναι ποιο δυνατός από τον latte.
Cortado
Cortado στα ισπανικά σημαίνει «κομμένος», αναφέρεται σε έναν espresso που «κόβεται» με μια μικρή ποσότητα ζεστού γάλακτος για να μειωθεί η οξύτητα του.Για να φτιάξετε ένα cortado, ξεκινάτε με ένα μονό espresso και προσθέτετε γάλα (microfoam) και μια λεπτή στρώση αφρού μισού εκατοστού. Η αναλογία καφέ – γάλακτος σε ένα cortado είναι 1:1.
Mocha
Ο mocha πήρε το όνομά του από το λιμάνι της Υεμένης, Al Moka, γνωστή για το εμπόριο καφέ της, ιδιαίτερα ποικιλία καφέ γνωστή για την σοκολατένια γεύση της η οποία ονομαζόταν «μόκα». Αυτή η παραλλαγή espresso διακρίνεται για τη σοκολατένια γεύση της, που επιτυγχάνεται με σκόνη η σιρόπι σοκολάτας. Συνήθως, περιλαμβάνει 1 μέρος espresso, 1 μέρος σοκολάτα, 2 μέρη ζεστό γάλα, και μια γενναιόδωρη στρώση σαντιγί.
Affogato
Το Affogato, που σημαίνει «πνιγμένος» στα ιταλικά, αποτυπώνει την ουσία αυτής παραλλαγής espresso όπου το παγωτό πνίγεται μέσα στον καφέ. Για να δημιουργήσετε αυτό τον καφέ – επιδόρπιο, βάλτε μια η δύο μπάλες παγωτό βανίλια σε ένα ποτήρι και από πάνω ένα διπλό espresso.
Irish Coffee
Ο ιρλανδικός καφές φτιάχνεται με δυνατό καφέ, ουίσκι ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ζάχαρη.Η κλασική συνταγή είναι με καφέ φίλτρου, αλλά πολλοί το προτιμούν με ένα δυνατό χαρμάνι διπλού espresso, αραιωμένο ζεστό νερό.
Correto Espresso
Γνήσια ιταλικός καφές, μονή η διπλή δόση espresso με μια μικρή δόση γκράπας (η άλλου ποτού).Το ποτό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και να προστεθεί στον καφέ πριν την πρώτη γουλιά ώστε να μην εξατμιστεί το αλκόολ. Παραδοσιακά βάζουμε γκράπα, αλλά το μπράντυ και η σαμπούκα είναι συνηθισμένα. “Correto” δηλαδή “διορθωμένος” με την ιδέα ότι διορθώνουμε την πικρή γευση του καφέ με κάποιο αλκοολούχο ποτό. Πρέπει να υπερισχύει η γεύση του καφέ.