Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προκαλεί πάντα και μια ανησυχία για τυχόν μεταδοτικές λοιμώξεις που μπορεί να προσβάλουν τα παιδιά. Μια ειδικός συστήνει μέτρα προφύλαξης. Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές συνεπάγεται και αύξηση των λοιμώξεων, αφού τα παιδιά είναι κοντά το ένα στο άλλο.

Στις πιο κοινές ασθένειες της επιστροφής στο σχολείο είναι:

Κρυολόγημα

Προκαλείται από έναν από τους πολλούς πιθανούς ιούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια με βήχα, συμφόρηση και καταρροή. Περιστασιακά, τα παιδιά θα εμφανίσουν πονόλαιμο και/ή πυρετό με το κοινό κρυολόγημα.

Στρεπτοκοκκικός λαιμός

Φλεγμονή που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο και μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα, οστρακιά, πνευμονία, ιγμορίτιδα και ωτίτιδα. Τα συμπτώματα είναι πονόλαιμος μαζί με πυρετό, πονοκέφαλο και στομαχόπονο. Μεταδίδεται εύκολα από παιδί σε παιδί, ειδικά εάν μοιράζονται ποτά και σκεύη φαγητού. Τα αντιβιοτικά συνιστώνται για την πρόληψη επιπλοκών από τη μόλυνση.

Γρίπη

Συνήθως προκαλεί υψηλούς πυρετούς και πόνους στο σώμα, μαζί με βήχα, συμφόρηση και καταρροή. Τα παιδιά γενικά πρέπει να μείνουν σπίτι για λίγες μέρες πριν επιστρέψουν στο σχολείο, μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός και να ανακτήσουν την ενέργειά τους.

Ιογενής γαστρεντερίτιδα

Προκαλείται από ιό που επηρεάζει το στομάχι και τα έντερα, προκαλώντας εμετό και διάρροια. Είναι πολύ συχνή και πολύ μεταδοτική. Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Επιπεφυκίτιδα

Προκαλεί κόκκινα μάτια, με πράσινα ή κίτρινα υγρά. Μετά τον βραδινό ύπνο δημιουργείται κρούστα στο μάτι. Εάν συμβεί αυτό, μαλακώνουμε με ένα υγρό πανί που έχουμε μουσκέψει σε ζεστό νερό και σκουπίζουμε απαλά την έκκριση. Η επιπεφυκίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να προκληθεί είτε από ιό είτε από βακτήρια. Μερικές φορές οι οφθαλμικές σταγόνες με αντιβιοτικά είναι απαραίτητες.

Προφυλάξεις ενάντια στις λοιμώξεις

Σύμφωνα με την ειδικό, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη όλων αυτών των ασθενειών είναι:

  • Να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ισχυρό, με θρεπτικά τρόφιμα, αρκετή σωματική δραστηριότητα και ύπνο.
  • Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και τις οικογένειες τους να ενημερωθούν για τους εμβολιασμούς. Το ετήσιο τσεκ απ είναι ανάγκη, για να μάθουν τι χρειάζονται. Ένας παιδίατρος μπορεί να εξηγήσει ποιοι εμβολιασμοί είναι κατάλληλοι.
  • Να διδάξουμε στα παιδιά τη σημασία της πρόληψης και πώς θα την επιτύχουν. Για παράδειγμα, να πλένουν σωστά τα χέρια τους (να βρέξουν τα χέρια με νερό, να βάλουν σαπούνι, να κάνουν αφρό και να τα τρίψουν για 20’’, όπως και να στεγνώσουν καλά με καθαρή πετσέτα ή με αέρα) πριν φάνε, μετά τη χρήση της τουαλέτας και αφότου φυσήξουν τη μύτη τους, φταρνιστούν (πάντα στον αγκώνα) ή βήξουν. Είναι χρήσιμο να φοράνε μάσκες όπου είναι δυνατόν και να μένουν σπίτι, όταν έχουν κάποια ασθένεια ώστε να μη τη μεταδώσουν σε άλλους.