Πώς η επαφή με τη φύση βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη των παιδιώ; Ο όρος Nature-Deficit Disorder (σύνδρομο έλλειψης φύσης) παρουσιάστηκε το 2005 με τη δημοσίευση του Richard Louv «Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder».

«Επινόησα τη φράση για να περιγράψω το ανθρώπινο κόστος της αποξένωσης από τη φύση και δεν προορίζεται να είναι ιατρική διάγνωση (αν και ίσως θα έπρεπε να είναι), αλλά ως τρόπος να μιλήσουμε για ένα επείγον πρόβλημα που πολλοί από εμάς γνώριζαν ότι μεγαλώνει, αλλά δεν είχε γλώσσα για να το περιγράψει. Ο όρος συνεχίστηκε, και τώρα είναι μια κραυγή για ένα διεθνές κίνημα για τη σύνδεση των παιδιών με την υπόλοιπη φύση. Από τότε, αυτό το νέο κίνημα φύσης έχει διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει ενήλικες και ολόκληρες κοινότητες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Richard Louv.

Οι πρόσφατες έρευνες επικεντρώνονται όχι στο τι χάνεις από την έλλειψη της φύσης αλλά τι κερδίζεις από την επαφή με αυτήν, ακόμα και αν αυτό συμβαίνει στα πλαίσια μιας μεγάλης πόλης! Δεν είναι ανάγκη, λοιπόν, να κάνουμε μεγάλες διαδρομές ή να ξοδευόμαστε σε εκδρομές, αφού δραστηριότητες όπως μια βόλτα στο πάρκο για να μαζέψουμε φύλλα, κουκουνάρια, βελανίδια ή για να ξαπλώσουμε στο χορτάρι ή να παρατηρήσουμε τα δέντρα είναι μεγάλη ανάσα μέσα στη γρήγορη καθημερινότητα!  

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένας ακόμα παράγοντας που θα πρέπει να μας ωθήσει να έρθουμε κοντά στη φύση, αφ’ ενός για να είμαστε ασφαλείς και αφ’ ετέρου για να δυναμώσουμε τα παιδιά μας σωματικά, πνευματικά και ψυχικά!

Ας δούμε, λοιπόν, μόνο μερικά από τα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά η επαφή με την φύση.

  • Η φύση προσφέρει στον άνθρωπο γαλήνη, ψυχική ηρεμία, αποφορτίζει από την ένταση.
  • Αναπτύσσει τη φαντασία. Ένα παιδί που παρατηρεί τη φύση αναπτύσσει την παρατηρητικότητά του, του δίνει έμπνευση, το κάνει να προβληματίζεται και να αναζητά τρόπους να λύσει αυτούς τους προβληματισμούς. Τα παιδιά που παίζουν στη φύση ανακαλύπτουν τρόπους να παίξουν ελεύθερο παιχνίδι, να αλληλεπιδράσουν με τη φύση αλλά και με τα υπόλοιπα παιδιά της παρέας!
  • Διδάσκει. Προσφέρει γνώσεις για όσα συμβαίνουν γύρω μας, τη φύση, τα ζώα, τα τρόφιμα. Πόσες φορές έχουν θέσει ερωτήματα τα παιδιά όπως ποιος μας δίνει το γάλα, το αυγό, γιατί βρέχει κλπ. Μια βόλτα σας δίνει την ευκαιρία για συζήτηση.
  • Καλλιεργεί αυτοέλεγχο και αυτοπεποίθηση. Το να παίξει στην αυλή ή στο δάσος, στην παραλία αυτομάτως θέτει όρια στο παιδί, αφού πρέπει να ξέρει μέχρι πού μπορεί να πάει, τι πρέπει να κάνει και τι όχι και φυσικά κάτι τέτοιο του χαρίζει αυτοπεποίθηση, νιώθει δυνατός και υπεύθυνος για τον ίδιο του τον εαυτό.
  • Αναπτύσσει κινητικές δεξιότητες. Μια βόλτα στο δάσος ή στην παραλία φυσικά και εξασκεί σωματικά τα παιδιά! Μαθαίνουν να κολυμπούν, να σκαρφαλώνουν, να ισορροπούν, να κρεμιούνται, να τρέχουν. ‘Ερευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα και η επαφή με τη φύση μειώνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στα παιδιά που παρουσιάζουν Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠ(Υ)).
  • Μαθαίνουν να σέβονται τη φύση, να την προστατεύουν και να αντιληφθούν ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για να προστατευθεί το περιβάλλον που ζούμε. Μαθαίνει πως ένα αναμμένο τσιγάρο, ένα μπουκάλι μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ένα σκουπίδι μπορεί να μολύνει τη θάλασσα και πολλά ακόμα που στην πορεία θα σχηματίσουν έναν ενεργό πολίτη.

Η φύση τελικά μέσα από τον πλούτο ερεθισμάτων που παρέχει αναπτύσσει όλες τις αισθήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργεί έξυπνα παιδιά.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι μια βόλτα έξω έχει πολλά οφέλη και για τους γονείς. Μας δίνεται η ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά, να αναπτύξουμε συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους και να δημιουργήσουμε γλυκές αναμνήσεις και εμπειρίες!