Δώστε σημασία σε αυτές τις κακές συμπεριφορές… Ως γονείς, πιθανότατα δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε υπάρξει θεατές σε σκηνές έκρηξης θυμού ή ανυπακοής, κακής συμπεριφοράς, ακόμη και ψυχικής κατάρρευσης του παιδιού. Ωστόσο, ορισμένες συμπεριφορές δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραβλέπονται και να επιτρέπουμε στο παιδί να τις επαναλαμβάνει.
Σας διακόπτει μονίμως την ώρα που μιλάτε
Θα έχει τύχει πολλές φορές το παιδί σας να είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένο και ανυπόμονο να σας πει κάτι, ωστόσο το να του επιτρέπετε να σας διακόπτει τη στιγμή κάποιας συζήτησής σας, σίγουρα δεν του μαθαίνει να υπολογίζει τους άλλους καθώς και να κάνει υπομονή.
Αν αυτό δεν σταματήσει, το παιδί θα συνεχίσει να πιστεύει πως όχι μόνο μπορεί αλλά κάτα κάποιον τρόπο πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχει την προσοχή σας ως το κέντρο του κόσμου…
Γίνεται επιθετικό την ώρα του παιχνιδιού
Δεν πρέπει να επεμβαίνετε μόνο στην ακραία περίπτωση που το παιδί χτυπήσει τον φίλο του. Ακόμη και το σπρώξιμο και το τσίμπημα θα πρέπει να σας ενεργοποιήσει.
Αν δεν δράσετε άμεσα, τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι πολύ πιθανό να εδραιωθούν αφού το παιδί παίρνει το μήνυμα πως το να βλάπτει τον άλλον, είναι αποδεκτό.
Προσποιείται πως δεν σας ακούει
Όταν χρειάζεται να ζητήσετε δύο, τρεις και τέσσερις φορές από το παιδί σας να κάνει κάτι το οποίο δεν θέλει, όπως να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να μπει στο αμάξι, λαμβάνει το μήνυμα πως είναι ok να σας αγνοεί και πως εκείνο κρατά «τα ηνία» στη σχέση σας. Το γεγονός πως επαναλαμβάνεστε του μαθαίνει απλά να περιμένει την επόμενη προειδοποίησή σας παρά να σας δίνει την προσοχή του από την πρώτη στιγμή. Έτσι, με τον καιρό μπορεί να γίνει ανυπάκουο και χειριστικό.
Προσπαθήστε να του μιλάτε ενώ βρίσκεστε μπροστά του και όχι σε άλλο δωμάτιο. Είναι σημαντικό να υπάρχει οπτική επαφή. Εξηγήστε του τι πρέπει να κάνει και πως αν δεν υπακούσει θα υπάρξουν ορισμένες συνέπειες.
Έχει ύφος…
Πολλοί γονείς πιστεύουν πως η εριστική και αγενής στάση έρχεται παρέα με την εφηβεία. Ωστόσο, αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο και για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς τείνουν να μιμούνται τα μεγαλύτερα.
Αν δεν δίνετε βάση και λέτε στον εαυτό σας πως πρόκειται για μια περαστική φάση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθείτε αντιμέτωποι σε λίγα χρόνια με ένα παιδί που δεν σέβεται κανέναν και που δυσκολεύεται να δημιουργήσει και να κρατήσει φιλίες.
Εξηγήστε του γιατί αυτή η συμπεριφορά είναι κακή χωρίς να το κάνετε να αισθανθεί άσχημα. Είναι σημαντικό να του δείξετε πώς όλο αυτό έχει αρνητική επίδραση στους γύρω του μα και στο ίδιο.
Λέει αθώα ψεματάκια
Το να λέει το παιδί ψέματα χωρίς την παραμικρή συνέπεια, μπορεί εύκολα να γίνει συνήθεια καθώς μαθαίνει πως μέσω αυτών αποφεύγει την τιμωρία και να κάνει κάτι που δεν θέλει.
Εξηγήστε του πως λέγοντας ψέματα, στο τέλος κανένας δεν θα το πιστεύει και αναλύστε το κίνητρό του για αυτή του τη συμπεριφορά για να βεβαιωθείτε πως δεν θα πετύχει το σκοπό του. Για παράδειγμα, εάν σας πει πως έχει βουρτσίσει τα δόντια του ενώ γνωρίζετε πως δεν το έχει κάνει, ζητήστε του να πάει στο μπάνιο και να τα πλύνει.