Μια πολύχρωμη αγκαλιά απλώθηκε στην Ελλάδα. Η 15η Φεβρουαρίου θα μείνει πλέον στην ιστορία ως η ημέρα θέσπισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών από το ελληνικό κράτος μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. 

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 176 ψήφους υπέρ, 76 ψήφους κατά του νομοσχεδίου και 46 αποχές, ενώ «παρών» ψήφισαν 2 βουλευτές.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου ακολούθησε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάρτιση του εν λόγω νομοσχεδίου, εβδομάδες που χαρακτηρίστηκαν από τις προσπάθειες παρέμβασης και επιρροής της κοινωνίας και των βουλευτών κατά της θέσπισης του γάμου από την Εκκλησία και συναφών αντιλήψεων συντηρητικών κύκλων, όπως επίσης και από κόμματα της ακροδεξιάς.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας η οποία σημείωσε πολυάριθμες απώλειες και της πλειοψηφίας των προοδευτικών κομμάτων της Βουλής. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το κυβερνητικό στρατόπεδο καταγράφει τόσο μεγάλο αριθμό κοινοβουλευτικών απωλειών σε νομοσχέδιό του, με ηχηρότερη την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, που εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης και εμμέσως προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής.

Το ένα τρίτο των βουλευτών της ΝΔ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο

Για πρώτη φορά τόσο μεγάλος αριθμός βουλευτών πήγε κόντρα στη βούληση Μητσοτάκη. Οι διαρροές από την ΚΟ της ΝΔ στην ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έφτασαν τις 51, με 20 βουλευτές να καταψηφίζουν και 31 να απέχουν.

Για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να ελέγξει απόλυτα το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας: 

Το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών δεν ψήφισαν συνολικά 51 γαλάζιοι βουλευτές.

Εξ αυτών οι 20 καταψήφισαν και 31 επέλεξαν την πιο διπλωματική οδό της αποχής. Μεταξύ αυτών που απείχαν και τέσσερα μέλη της κυβέρνησης:

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης.

Ενώ 107 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ.

Στο Μαξίμου βέβαια προτιμούν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Και δεν θέλουν να υπολογίζουν τις αποχές στο αρνητικό ισοζύγιο. Στην πραγματικότητα όμως και οι αποχές ισοδυναμούν με διαρροές.

Κοινή δήλωση από 28 πρεσβείες στην Αθήνα

Κοινή δήλωση με την οποία χαιρετίζουν την απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο εξέδωσαν 28 πρεσβείες στην Αθήνα σήμερα Παρασκευή.

Μερικές ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα στον γάμο με τα ετερόφυλα, οι πρεσβείες 28 χωρών της Δύσης κάνουν λόγο για «ιστορική στιγμή».

«Θα θέλαμε με να καλωσορίσουμε την έγκριση της νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο και την αναγνώριση των οικογενειών του ιδίου φύλου», αναφέρει η κοινή δήλωση.

«Η επέκταση του θεμελιώδους δικαιώματος του γάμου σε ζευγάρια του ιδίου φύλου έχει αποτελέσει σπουδαίο σημείο αναφοράς στην πορεία προς την ισότητα και την αξιοπρέπεια όλων σε όλες τις χώρες μας», σημειώνουν οι 28 πρεσβείες στην Αθήνα.

«Εορτάζουμε αυτή την ιστορική στιγμή μαζί με τον λαό, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα.

Τη δήλωση υπογράφουν οι πρεσβείες της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Εσθονίας, της Μάλτας και του Λουξεμβούργου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης, εκτός Ε.Ε., υπογράφουν τη δήλωση οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά, της Νότιας Αφρικής, της Ελβετίας, της Αυστραλίας, της Νορβηγίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Αργεντινής, της Ισλανδίας, της Χιλής, του Μεξικού, της Ουρουγουάης και της Κολομβίας.