Οι αγρότες έφυγαν, η ακρίβεια παραμένει… «Καπέλα» που ξεπερνούν ακόμη και το 250% από το χωράφι στο ράφι αλλά και ελληνοποιήσεις φρούτων, λαχανικών και άλλων προϊόντων που εισάγονται αναμειγνύονται με ντόπια προϊόντα και πωλούνται ως ελληνικά καταγγέλλουν οι αγρότες οι οποίοι αποχώρησαν με τα τρακτέρ τους από την Αθήνα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.
Εκτοξεύεται η τιμή για τον καταναλωτή
Για ένα κιλό πορτοκάλια, το κόστος παραγωγής είναι 0,20 ευρώ και το κόστος συγκομιδής 0,06 ευρώ το κιλό. Με το κέρδος του παραγωγό να διαμορφώνεται στα 0,15 ευρώ το κιλό, το προϊόν φεύγει από το χωράφι για να περάσει από το συσκευαστήριο με τιμή 0,30-0,40 ευρώ το κιλό. Το κέρδος του χονδρέμπορου διαμορφώνεται στα 35 λεπτά και έτσι το πορτοκάλι φτάνει στον λιανέμπορο προς 0,73 ευρώ το κιλό. Με το κέρδος του λιανέμπορου στα 46 λεπτά και το ΦΠΑ στα 19 λεπτά, το πορτοκάλι φτάνει να πωλείται προς 1,40 ευρώ το κιλό, δηλαδή με καπέλο 250% μετά το χωράφι.
Ελληνοποιήσεις και ταξίδια προϊόντων
Και δεν είναι μόνο η ψαλίδα ανάμεσα στο ράφι και το χωράφι. Αγρότης κατήγγειλε στο OPEN πως τις τιμές στη χονδρική και άρα το κέρδος του παραγωγού συμπιέζουν οι ελληνοποιήσεις αμυγδάλων Τουρκίας.
Συχνά οι τιμές ανεβαίνουν και με τα ταξίδια των προιόντων από τη μια περιοχή στην άλλη. Τα πορτοκάλια που παράγονται στα Σκάλα Λακωνίας ταξιδεύουν πρώτα στην Αθήνα στις κεντρικές αποθήκες για να πάνε πίσω στα υποκαταστήματα σούπερ – μάρκετ της Πελοποννήσου με τιμή φουσκωμένη από τις… βόλτες.