Μία νέα έρευνα δείχνει πως κερδίζουμε στα σημεία, αλλά υπάρχει προβληματισμός για το μέλλον. Στον καιρό του TikTok και του Instagram, ακόμα και το «σκρολάρισμα» άλλαξε έννοια. Κάποτε, θα καταλαβαίναμε ως scrolling, το κατέβασμα μιας σελίδας στο Internet ή ακόμη καλύτερα, το διάβασμα ενός κειμένου που έχει αναρτηθεί σε ένα site. To διάβασμα, για κακή μας τύχη, δεν άλλαξε τρόπο λόγω της εμφάνισης της τεχνολογίας, αλλά εξαλείφθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας ως σανίδα σωτηρία
Το Basmo, ένα από τα κορυφαία applications γύρω από το διάβασμα, μοιράστηκε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την τελευταία τριετία, δείχνοντας ότι τα πράγματα είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παράλληλα αφήνει ένα προβληματισμό σχετικά με τη νέα γενιά.
Όπως είπαμε και παραπάνω, ο εγκλεισμός μπορεί να μας έδωσε παραπάνω κιλά και μπόλικα ψυχολογικά, αλλά μας έδωσε και ευκαιρία για διάβασμα. Και οι περισσότεροι την εκμεταλλεύτηκαν – ή τουλάχιστον περισσότεροι από ότι στο παρελθόν. Παγκοσμίως, το ποσοστό των ανθρώπων που το έριξαν εντατικά στο διάβασμα ήταν το 35%, με τις online επισκέψεις σε σελίδες βιβλιοπωλείων να αγγίζουν το 1,55 δις. Υπάρχουν παραδείγματα όπου μειώθηκε το βιβλίο και αυξήθηκε το e-book, αλλά σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία αυξήθηκαν κατά 50% οι εγγραφές σε online βιβλιοθήκες.
Μέχρι και σήμερα, γνωρίζουμε πως ο μέσος όρος βιβλίων που διαβάζει ο μέσος άνθρωπος το χρόνο είναι 33, αλλά και ότι θα μπορούσαν εύκολα να φτάσουμε στα 55. Πρωταθλητές στο διάβασμα ωστόσο είναι σίγουρα η Ασιατική ήπειρος, όπου οι Ινδοί διαβάζουν περίπου 10 ώρες την εβδομάδα, οι Ταϊλανδοί 9 ώρες και οι Κινέζοι 8.
Η Ευρώπη εκπροσωπείται ξεκάθαρα από την Σουηδία με έξι ώρες την εβδομάδα, ενώ στην 23η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 5 ώρες. Το πρόβλημα εντοπίζεται ωστόσο στις νέες γενιές, καθότι από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ένας στους τρεις εφήβους, δεν έχει διαβάσει ούτε ένα βιβλίο μέσα σε ένα χρόνο ως ψυχαγωγία. Που το λες πρόβλημα όταν τα ποσοστά χρηστών στις κοινωνικές πλατφόρμες, ανεβαίνουν στις ίδιες ηλικίες και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι καταμεσής της κρίσης το 2012-2013 και με λίγη τύχη -και μπόλικη εκπαίδευση από τα σχολεία- ίσως καταφέρουμε να ανεβάσουμε τα ποσοστά και στους νέους. Η φούσκα του Facebook οπότε ποτέ δεν ξέρεις…