Ο κρόκος Κοζάνης, το μέλι, τα φιστίκια Αιγίνης, η μαστίχα, το χαρούπι, το ελαιόλαδο. Είναι ίσως τα ελληνικά superfoods που σου έρχονται πρώτα-πρώτα στο μυαλό. Μέσα σε αυτή τη μακρά λίστα με τις υπερτροφές που κατάγονται από τη χώρα μας και παράγονται σε αυτήν βρίσκεται και ένα ακόμα, ανάμεσα στα πολλά, που δεν είναι τόσο δημοφιλές.
Ο λόγος για έναν άγνωστο καρπό στο ευρύ κοινό που ακούει στο όνομα λούπινο. Προέρχεται από το ομώνυμο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών στο γένος Lupinus, που αριθμεί περίπου 300 είδη. Τα λούπινα, δηλαδή οι σπόροι του φυτού, είναι στρογγυλά και πλατιά και την όψη μοιάζουν με τα κουκιά, μόνο που δεν είναι πράσινα, αλλά κίτρινα.
Πώς τρώγονται; Πρέπει πρώτα να τα ξεφλουδίσεις για να βγάλεις τη σκληρή μεμβράνη σαν διάφανο κέλυφος. Η γεύση τους δεν είναι έντονη, είναι κάπως ουδέτερη, σαν να τρως φρέσκο αμύγδαλο.
Στην Ελλάδα θα τα συναντήσεις στη Μάνη, στην Κρήτη, στο Άγιο Όρος και στα Δωδεκάνησα.
Ένας καρπός υψηλής θρεπτικής αξίας
Το λούπινο είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, αμινοξέων και αντιοξειδωτικών, ανόργανων αλάτων, βιταμικών και μετάλλων, όπως είναι το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, αλλά και η βιταμίνη C, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη. Μάλιστα, ένα φλιτζάνι μουλιασμένα λούπινα παρέχουν το 22%, 21%, 19%, 15% και 56% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αντίστοιχα σε μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.
Κι επειδή αναφέραμε τη θειαμίνη, τα λούπινα έχουν υψηλή περιεκτικότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης, που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων, καθώς και για τη διατήρηση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος.
Τα λούπινα είναι επίσης χαμηλά σε λίπη και δεν περιέχουν γλουτένη και χοληστερόλη. Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λεκτίνες και σαπωνίνες, οι οποίες ερεθίζουν το στομάχι και προκαλούν φούσκωμα. Παράλληλα, προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο για την καλή λειτουργία του.
Μερικά ακόμα οφέλη από την κατανάλωσή τους είναι ότι καταστέλλουν το αίσθημα της πείνας, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλουν στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης.