In the kitchen with Valentina…
Υλικά για την σάλτσα πέστο:
- 3 μέτρια παντζάρια, καθαρισμένα, σε κομμάτια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 10 φύλλα βασιλικού
- 2 κλωνάρια άνιθο
- 100 γρ. καρύδια ψίχα
- 100 γρ. φέτα ή κάποιο άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας σας (κατσικίσιο, μανούρι, ανθότυρο)
- χυμό από ½ λεμόνι
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- τριμμένο μοσχοκάρυδο
Άλλα υλικά
- 500 γρ. Λιγκουίνι
- αλάτι
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα παντζάρια και τα σκόρδα σε ένα ταψί φούρνου με λαδόκολλα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Προς το τέλος ψησίματος ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε σε υψηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό. Όταν βράσει το νερό στην κατσαρόλα, το αλατίζουμε καλά και ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.
Όσο βράζουν, ετοιμάζουμε την σάλτσα πέστο. Βάζουμε τα παντζάρια και τα σκόρδα στο μούλτι, μαζί με τα καρύδια, το βασιλικό, τον άνιθο, τη φέτα, τον χυμό λεμονιού και περίπου 80 ml ελαιόλαδο και πολτοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε την σάλτσα σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε περίπου 80-100 ml από το νερό των ζυμαρικών που βράζουν και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί με την πέστο. Όταν βράσουν τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε κατευθείαν απ’ το νερό στο μπολ με τη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά ζεστά, όπως είναι ή πασπαλισμένα με ξύσμα λεμονιού και θρυμματισμένη φέτα.