Είναι σημαντικό, εμείς οι γονείς, να βρισκόμαστε σε απόσταση «ενός χεριού», όταν το μικρό παιδί μας κολυμπά στη θάλασσα, ακόμα και φορώντας κάποιο σωσίβιο. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα σημεία που πρέπει να προσέχουμε για μέγιστη ασφάλεια δίπλα στο νερό.

Κατανάλωση αλκοόλ

Μια παγωμένη μπίρα από το beach bar ακούγεται ιδανική όταν η ζέστη κορυφώνεται, όμως αν κανείς έχει την τάση να υπερβαίνει τη μία ή να προτιμά κοκτέιλ με περισσότερο αλκοόλ, τα αντανακλαστικά μειώνονται. Αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο τόσο για τον ίδιο όσο και για τα άτομα που εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο ενήλικα.

Ποτέ κολύμπι με γεμάτο στομάχι

Είναι μία από τις πιο γνωστές συμβουλές ασφαλούς κολύμβησης κι όμως οι περισσότεροι την αγνοούμε επιδεικτικά. «Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης, δηλαδή να έχουν περάσει 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Όταν κάνουμε μπάνιο, οι μύες μας χρειάζονται αρκετό οξυγόνο για να λειτουργήσουν. Έτσι η καρδιά στέλνει όσο αίμα τους χρειάζεται. Όταν τρώμε και αρχίζει η διαδικασία της πέψης η καρδιά μας θα στείλει το αίμα στο πεπτικό σύστημα δηλαδή στο στομάχι και το έντερο για να λειτουργήσουν σωστά. Έτσι ελαττώνεται η παροχή αίματος σε άλλα όργανα.

Αν εμείς αποφασίσουμε να κολυμπήσουμε φαγωμένοι ζορίζουμε την καρδιά μας για να στείλει πολύ αίμα και στους μύες αλλά και στο πεπτικό σύστημα. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί αποτελεσματικά. Έτσι αυξάνει η πιθανότητα να πάθει κάποιος κράμπες και να δυσκολευτεί στην κολύμβηση, να κουραστεί πολύ και να μην μπορεί να επιστρέψει ή να πάθει κάποιο καρδιακό επεισόδιο από την κούραση. Επιπλέον αν κάποιος κολυμπά φαγωμένος, εύκολα μπορεί να κάνει εμετό και να πνιγεί

Κολύμπι σε απομακρυσμένα σημεία και περιοχές

Αν οι πολύβοες παραλίες σας κουράζουν, είναι πολύ πιθανό να προτιμάτε πιο ερημικά μέρη για να κάνετε μπάνιο με την ησυχία σας. Αν όμως έχετε μαζί και μικρά παιδιά, είναι σημαντικό να εξασφαλίζετε πως ό,τι απρόοπτο κι αν προκύψει θα μπορείτε εύκολα να αναζητήσετε βοήθεια. Επίσης, σε καμία περίπτωση μην απομακρύνεστε σε ερημικά μέρη από την ακτή, είτε κολυμπώντας μαζί με τα παιδιά, είτε μόνοι σας, έχοντας αφήσει τα παιδιά να σας περιμένουν στην ακτή.

Κολύμπι στα πολύ βαθιά

Όταν κολυμπάμε μαζί με το παιδί, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πηγαίνουμε σε υπερβολικά βαθιά νερά. Ειδικά αν υπάρχουν σημαδούρες στην περιοχή που κολυμπάμε, φροντίζουμε να μη βγαίνουμε έξω από αυτές. Ο κίνδυνος στην περίπτωση αυτή δεν είναι μόνο κάποιο πολύ μεγάλο ψάρι, ακόμα και καρχαρίας, αλλά και ταχύπλοα (π.χ. jet ski) που μπορεί να μην σας δουν καν αν κολυμπάτε πολύ βαθιά.

Βουτιές σε αβαθή νερά που δεν γνωρίζετε

Πολλοί κόλποι στη χώρα μας προσφέρονται για εντυπωσιακές βουτιές. Είστε, όμως, σίγουροι πως τα νερά είναι αρκετά βαθιά, ώστε να μην κινδυνεύσετε εσείς ή το παιδί, ειδικά πέφτοντας με το κεφάλι; Ελέγξτε το βάθος της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο πρώτα, καθώς στην Αμερική μόνο έχει υπολογιστεί, ότι το 70% των ατυχημάτων σε παιδιά προκαλούνται επειδή βουτώντας τραυματίζουν το κεφάλι ή τον αυχένα τους.

Φοράτε γυαλάκια κολύμβησης

Τα γυαλάκια κολύμβησης αποτρέπουν την εισχώρηση βακτηρίων ή χημικών της πισίνας στα μάτια. Αυτά, ειδικά στα μικρότερα παιδιά, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή και μόλυνση. Εξάλλου, τα γυαλάκια βοηθούν στο να βλέπουμε καλύτερα τον βυθό και να αποφεύγουμε τυχόν βράχια ή αχινούς. Εννοείται πως εκτός θάλασσας πρέπει πάντα να φοράμε ποιοτικά γυαλιά ηλίου.

Καλή ενυδάτωση

Ποιος είπε ότι με το κολύμπι δεν ιδρώνουμε; Απλά η διαρκής επαφή του σώματος με το νερό «μασκαρεύει» την αφυδάτωση. Ειδικά τα παιδιά που αφυδατώνονται πιο εύκολα πρέπει να πίνουν μπόλικο νερό και χυμούς κατά τα διαλείμματά τους από το παιχνίδι στη θάλασσα, όχι μόνο για να αποφεύγουν την αφυδάτωση, αλλά και τις κράμπες που αυτή προκαλεί.

Προσοχή στην αποχέτευση της πισίνας

Όχι όλες, μα κάποιες πισίνες έχουν στον πάτο ένα πολύ ισχυρό σύστημα αποχέτευσης που είναι πιθανό, όταν ένα μικρό παιδί κάνει μακροβούτι και βρεθεί εκεί κάτω, να πλησιάσει τόσο στην αναρρόφηση που αυτή να το δυσκολέψει πολύ να κολυμπήσει και να «ανέβει» προς τα πάνω. Οι περισσότερες πισίνες έχουν μηχανισμούς που αποτρέπουν τέτοια ατυχήματα, όχι όμως όλες. Ελέγξτε, λοιπόν, την πισίνα που πρόκειται να κολυμπήσετε, κάνοντας εσείς μια βουτιά πρώτα.

Φροντίζουμε να δώσουμε στο παιδί βασικές συμβουλές ασφάλειας στο νερό

Ακόμα κι αν το παιδί έχει παρακολουθήσει μαθήματα κολύμβησης, φροντίζουμε πάντα να του θυμίζουμε κάποιες βασικές συμβουλές ασφαλείας όπως: Αν κουραστείς ενώ κολυμπάς γύρνα ανάσκελα και επέπλευσε -δεν θα πνιγείς! Δεν τρέχουμε γύρω από τις πισίνες ή σε μέρη που γλιστράει καθώς η πτώση μπορεί να είναι επίπονη και επικίνδυνη για άλλους. Δεν κάνουμε «άγρια» παιχνίδια μέσα στο νερό, ούτε «πατητές» σε άλλα παιδιά, ακόμα κι αν το ζητήσουν, γιατί ποτέ δεν γνωρίζουμε πόση ώρα μπορεί να κρατήσει την ανάσα του ένα παιδί.

Έχουμε πάντα τον νου μας στο παιδί

Συχνά οι γονείς πιστεύουν ότι ένα παιδί που κολυμπά καλά, θα είναι εξίσου καλό και στις καταδύσεις και το παίρνουν μαζί τους σε αντίστοιχες δραστηριότητες, αυτό όμως δεν είναι δεδομένο. Ακόμα και λίγα εκατοστά νερού είναι αρκετά για να γίνει το κακό. Συνεπώς είναι απολύτως απαραίτητο οι γονείς και οι φροντιστές να έχουν διαρκώς τον νου τους στο παιδί όταν κολυμπάει και να βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση αν αυτό είναι μικρότερο των 8 ετών