Γιατί πρέπει να σταματήσεις να πίνεις νερό πριν πέσεις για ύπνο…. O «κανόνας 10-3-2-1» για καλύτερο ύπνο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τελευταία και έγινε viral όταν έγινε γνωστό ότι προτρέπει τους φίλους του καφέ να απαρνηθούν για αρκετές ώρες το αγαπημένο τους ρόφημα. Συγκεκριμένα, ο κανόνας ζητά από όσους θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους να μην καταναλώσουν καφεΐνη τουλάχιστον για 10 ώρες πριν πέσουν στο κρεβάτι τους. Όπως μαρτυρούν και οι αριθμοί, αυτό είναι μόνο το πρώτο μέρος του κανόνα, καθώς υπάρχουν και πιο δύσκολοι όροι.
Τι σημαίνει οι αριθμοί στον κανόνα 10-3-2-1
Όπως είδαμε, το «10» αντιπροσωπεύει τις ώρες που πρέπει να έχουν περάσει ανάμεσα στην τελευταία γουλιά καφέ και στην ώρα του ύπνου. Τρεις πρέπει να είναι οι ώρες από το τελευταίο γεύμα μας, ενώ δύο ώρες πρέπει να έχουν περάσει από οποιαδήποτε ασχολία με τη δουλειά. Ναι, ακόμη και από ένα γρήγορο check στα e-mails. Τέλος, όσο δύσκολο και αν είναι, αφού συνήθως ο ύπνος μας παίρνει βλέποντας ταινία ή σειρά, ο κανόνας μας θέλει να κλείνουμε όλες τις οθόνες (τηλεόραση, smartphone, tablet) μία ώρα πριν από την ώρα που θέλουμε να κοιμηθούμε.
Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι θέλουμε να κοιμηθούμε στις 12 το βράδυ, τότε σύμφωνα με τον κανόνα θα πρέπει: Στις 2 το μεσημέρι να σταματήσουμε να πίνουμε καφέ, στις 9 το βράδυ να έχουμε ολοκληρώσει το δείπνο μας, στις 10 το βράδυ να έχουμε τελειώσει με όλες τις εκκρεμότητες για τη δουλειά ή τη σχολή μας και στις 11 το βράδυ να έχουμε αφήσει στην άκρη το κινητό μας. Ωστόσο πολλοί ερευνητές παρ’ ότι συμφωνούν κατά κύριο λόγο με τον κανόνα, τείνουν να προσθέτουν άλλη μια συνθήκη δίπλα από τον αριθμό 2 και αυτή φέρνει την αποφυγή κατανάλωσης νερού στο προσκήνιο. Γιατί όμως πολλοί διαφωνούν με την κατανάλωση νερού το βράδυ και τι σχέση έχει με την ποιότητα του ύπνου μας;
Επισκέψεις στην τουαλέτα
Το να πίνουμε πολύ νερό (ένα ποτήρι ή περισσότερο) μέσα σε δύο ώρες πριν από την ώρα του ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες να πάμε στην τουαλέτα την ώρα του ύπνου. Η νυχτερινή ούρηση είναι εξαιρετικά συχνή για τους ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε πηγαίνει τακτικά για ύπνο έχοντας καταναλώσει προηγουμένως μπόλικο νερό.
Από τη μία πλευρά, το να πηγαίνεις στην τουαλέτα και να ανακουφίζεσαι είναι σημαντικό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας συμβαίνει. Δεν συζητάμε λοιπόν το να αποφύγεις σώνει και καλά την τουαλέτα μέσα στη νύχτα. Ωστόσο, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες για κάτι τέτοιο. Είναι προτιμότερο δηλαδή να μη χρειαστείς καθόλου την τουαλέτα τη νύχτα. Μπορεί να διαταράξει το μοτίβο του ύπνου σου (μερικές φορές η ανάγκη έρχεται όταν βρισκόμαστε στο βαθύτερο, πιο αναζωογονητικό στάδιο του ύπνου), να διαταράξει τον/τη σύντροφό σου, να ξυπνήσει τα κατοικίδιά σου και άλλα πολλά που εντέλει θα σε οδηγήσουν στην αϋπνία. Σκέψου μόνος σου: Πόσες φορές δεν κατάφερες να κοιμηθείς μετά από την ανάγκη ούρησης μέσα στη νύχτα;
Οκτώ ώρες > Οκτώ ποτήρια
Προφανώς, η ιδέα του να πίνεις λιγότερο νερό δεν ταιριάζει με την κοινωνία μας που έχει εμμονή με την ενυδάτωση. Το να πίνεις νερό στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας μοιάζει φυσικό, ειδικά αν δεν ήπιες όσο θα ήθελες κατά τη διάρκειά της. Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που το βράδυ νιώθουν κάπως ξερό τον λαιμό τους και φέρνουν μαζί τους ένα ποτήρι νερό. Όλα αυτά είναι απολύτως εντάξει. Αλλά κάνε μια αποτίμηση των τελευταίων πραγματικά καλών ύπνων σου. Θα διαπιστώσεις ότι δεν χρειάστηκες καθόλου από το νερό που είχες δίπλα σου καλού κακού.
Η στέρηση ύπνου προκαλεί την επόμενη ημέρα προβλήματα στο σώμα και τον εγκέφαλό σου επομένως δώσε προτεραιότητα στις οκτώ ώρες ύπνου έναντι των οκτώ ποτηριών νερού. Μπορείς φυσικά να τα έχεις και τα δύο, με έναν ορθότερο προγραμματισμό μέσα στη μέρα. Προσπάθησε λοιπόν να έχεις καταναλώσει 8 ποτήρια νερό μέσα στη μέρα και να έχεις δροσιστεί τελευταία φορά λίγο πριν κλείσεις τα φώτα.
Έτσι, θα έχεις καλύψει τις ανάγκες της ενυδάτωσής σου και θα έχεις ολοκληρώσει και στο έπακρο τον κανόνα 10-3-2-1. Βεβαίως όλα αυτά τα tips μοιάζουν άχρηστα εάν έχεις καταναλώσει αλκοόλ πριν κοιμηθείς, καθώς και περισσότερη ανάγκη για ενυδάτωση θα έχεις και σίγουρα θα έχεις κάποια στιγμή ανάγκη για τουαλέτα.