Γιατί πρέπει να φοράς αντηλιακό; H αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο, αλλά υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που την κάνει κατεπείγουσα ειδικά αυτό το καλοκαίρι.
Στον κόσμο της ομορφιάς, κάποια trends πάνε και έρχονται, αλλά υπάρχει μια συνήθεια που παραμένει διαχρονική: αυτή είναι η αντηλιακή προστασία χειμώνα-καλοκαίρι. Ειδικά φέτος, η συνεπής και συστηματική επάλειψη και η επανάληψη του αντηλιακού ανά δύο με τρεις ώρες είναι ακόμα πιο επιτακτική. Γιατί όμως φέτος περισσότερο απ’ ό,τι πέρυσι;
Αν επιμένεις να αγνοείς την αναγκαιότητα του αντηλιακού (και ξέρω αρκετούς που το κάνουν), ίσως σε ταρακουνήσουν κάποια αποτελέσματα από έρευνες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Εκτιμάται ότι τα κρούσματα του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος στις χώρες με πληθυσμό που έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα, αυξάνονται κατά 3-5 % κάθε χρόνο και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει υπερτριπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία.
Γενικά, το μελάνωμα είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου στις ηλικίες 15-35 ετών. Στη χώρα μας, καταγράφονται 1.600 νέες διαγνώσεις ετησίως, σε σχέση με το 2000 όταν είχαν καταγραφεί 400! Αν δεν σε κάνουν να θορυβηθείς αυτά τα τόσο ανησυχητικά νούμερα, τότε μπορείς να τρομάξεις ακόμα περισσότερο με το γεγονός ότι ο καρκίνος του δέρματος θα αυξηθεί κατά 85% μέχρι το 2040.
Γιατί το αντηλιακό είναι εντελώς απαραίτητο φέτος;
Κάθε έντεκα χρόνια, ο ήλιος βρίσκεται στην πιο ενεργή φάση του. Ο κύκλος αυτός συμπληρώνεται φέτος και αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του το καλοκαίρι του 2025. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, λοιπόν, αναμένεται η πιο αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα των τελευταίων έντεκα ετών.
Όταν αυξάνεται η ηλιακή ακτινοβολία και φτάνει στο peak της, δημιουργούνται οι λεγόμενες ηλιακές καταιγίδες (solar superstorms). Αυτό σημαίνει ότι «μεγάλες ποσότητες πλάσματος και μαγνητικού πεδίου κατευθύνονται προς τη Γη, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας». Οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργίες σε συστήματα δορυφόρων και τηλεπικοινωνίας, αλλά και αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία.
Πώς να προστατευτείς από τον ήλιο το φετινό καλοκαίρι
- Καταρχάς, είναι απαραίτητο να περιορίσεις την έκθεσή σου στον ήλιο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, και να αποφεύγεις αυστηρά την ηλιοθεραπεία τις πιο επικίνδυνες ώρες, δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Ξέρω ότι σου βάζουμε δύσκολα, αλλά είναι για το καλό της υγείας και της επιδερμίδας σου.
- Διάλεξε πολύ προσεκτικά το αντηλιακό σου! Φρόντισε να σου προσφέρει υψηλή προστασία ευρέος φάσματος από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Να σου θυμίσουμε ότι ο ήλιος εκπέμπει δύο τύπους ακτινοβολίας, τη UVA και τη UVB. Οι ακτίνες UVA, τόσο βραχείες όσο και μακρές, είναι πιο επικίνδυνες και ύπουλες, γιατί διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα και ευθύνονται για τη λεγόμενη ηλιακή ελάστωση, δηλαδή την καταστροφή της ελαστίνης και του κολλαγόνου, προκαλώντας σημάδια πρόωρης γήρανσης και φωτογήρανσης. Από την άλλη, οι ακτίνες UVB μένουν στην επιφάνεια του δέρματος και προκαλούν έγκαυμα, φλεγμονή και ερύθημα. Και οι δύο τύποι καταστρέφουν το DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.
- Πάνω στο αντηλιακό πρέπει να αναγράφεται τόσο ο δείκτης προστασίας από τις UVB ακτίνες (SPF) όσο και ο δείκτης προστασίας από τις UVA (PPD), που συνεργατικά μειώνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου και μελανώματος.
- Προτίμησε τα αντηλιακά με φωτοσταθερά φίλτρα, τα οποία δεν αποδυναμώνονται από την ηλιακή ακτινοβολία, από το νερό και τον ιδρώτα.
- Όλα τα μήκη κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας δημιουργούν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου όταν φτάσουν στο δέρμα μας και προκαλούν οξειδωτικές βλάβες. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των βλαβών αποτρέπεται από τα φυσικά και τα χημικά φίλτρα των αντηλιακών. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα αντηλιακά περιέχουν και αντιοξειδωτικές ουσίες. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα και μετρήσεις για τη λειτουργία και την προστασία που προσφέρουν αυτές οι ουσίες, μπορείς να τις συνυπολογίσεις στην επιλογή του αντηλιακού.
- Με τη βοήθεια δερματολόγου ή φαρμακοποιού, διάλεξε ένα αντηλιακό που αποκαθιστά τον δερματικό φραγμό, αναπληρώνει το αντιοξειδωτικό απόθεμα και μειώνει τη φλεγμονή.
- Το ιδανικό αντηλιακό πρέπει όχι μόνο να είναι αποτελεσματικό απέναντι στον ήλιο, αλλά και ελαφρύ, ανθεκτικό στο νερό και εύκολο στη χρήση.
Tips για αποτελεσματική χρήση
- Ο κανόνας λέει ότι χρειάζεσαι ένα κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και δύο κουταλάκια του γλυκού για το σώμα και τα άκρα. Αν ακολουθείς αυτό τον κανόνα κατά… γραμμάριο, κανονικά θα πρέπει να καταναλώνεις μια συσκευασία αντηλιακού ανά δέκα μέρες.
- Κάλυπτε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές και μην αμελείς τα ευαίσθητα σημεία, όπως ο αυχένας, τα πτερύγια των αυτιών, το κουντεπιέ, τα δάχτυλα των ποδιών, το επάνω μέρος της παλάμης και η γραμμή του μαγιό.
- Μία φορά… ίσον καμία! Οι δερματολόγοι λένε ότι αν δεν ανανεώνεις το αντηλιακό ανά δύο με τρεις ώρες είναι σαν να μην το έχεις φορέσει καθόλου, θέλοντας να τονίσουν πόσο σημαντική είναι η επανάληψη της επάλειψης.