Ο λόγος που οι έφηβοι συνήθως δεν πάνε νωρίς για ύπνο, είναι απλός. Δεν έχουν ύπνο. Οι αλλαγές στην καρδιακή συχνότητα των εφήβων, τους οδηγούν ώστε να κοιμούνται πιο αργά τη νύχτα και να ξυπνούν πιο αργά το πρωί.

Σύμφωνα με τα προγράμματα των σχολείων, οι έφηβοι πρέπει να πάνε για ύπνο στις 9 ή τις 10 μ.μ. και να ξυπνήσουν στις 6 το πρωί, αλλά για αυτούς είναι αφύσικο. Οι μεταβολές που βιώνουν στην καρδιακή τους συχνότητα οδηγούν το σώμα τους να απελευθερώνει περισσότερη μελατονίνη, δηλαδή την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού στο σώμα, πιο αργά και από τις 11 μ.μ. και μετά.

Αυτό δείχνει ότι τα προβλήματα ύπνου στην εφηβεία δημιουργούνται από κανόνες που δεν σέβονται τους καρδιακούς τους ρυθμούς. Οι άνθρωποι σήμερα ενδιαφέρονται κατά κύριο λόγο μόνο για την εργασία και την κατανάλωση, βάζοντας τις βιολογικές ανάγκες τους σε δεύτερη μοίρα.

Τα σχολεία θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουν τα προγράμματα τους ώστε προσαρμοστούν στη βιολογία των εφήβων, ώστε οι έφηβοι να μην υποφέρουν από διαταραχές ύπνου ή έλλειψης προσοχής.