Γιατί λιγουρεύεσαι γλυκό όταν έχεις περίοδο; Επιστήμονες εντόπισαν το χημικό μονοπάτι που οδηγεί στον εγκέφαλο και κάνει μια γυναίκα με περίοδο να ζητάει κάτι γλυκό.
Αν είσαι γυναίκα, έχεις πλήρη εικόνα –και αίσθηση– της λαχτάρας για ένα σνακ που σε κατακλύζει όταν έχεις περίοδο. Ιδανικά μια σοκολάτα, που στο ακόμα πιο ιδεατό σενάριο συνδυάζεται με κάτι αλμυρό. Ναι, όπως τα πατατάκια.
Ερευνητές έσκυψαν πάνω από αυτή την –εμμονική– τάση, για να εντοπίσουν αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Και, σε περίπτωση που υπάρχει, να δουν πώς προκύπτει αυτή η ανάγκη. Πώς εκπέμπεται δηλαδή το «σήμα»: Θέλω ΤΩΡΑ κάτι γλυκό!
Ανακάλυψαν ότι στην προεμμηνορροϊκή φάση του κύκλου μιας γυναίκας, μετά την ωορρηξία και πριν εμφανιστεί η περίοδός της, μια περιοχή του εγκαφάλου, ο υποθάλαμος, αντιδρά λιγότερο στην ορμόνη που λέγεται ινσουλίνη. Οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε σε σχέση με τον διαβήτη. Παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.
Πολλοί δεν ξέρουμε πως όταν η ινσουλίνη φτάσει στον εγκέφαλο, μπορεί να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένες και επιρρεπείς στα σνακ. Η μειωμένη λειτουργία της τις ημέρες πριν από την έμμηνο ρύσεως θα μπορούσε να εξηγήσει την αυξημένη όρεξη και τις λιγούρες.
Περίοδος και ινσουλίνη
Όπως εξήγησε ο συγγραφέας επικεφαλής της σχετικής δημοσίευσης, Martin Heni, «δεν υπήρχαν πολλές έρευνες για την επίδραση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο, συγκριτικά με εκείνες που υπάρχουν για το σώμα. Η μελέτη μας αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι έχει μικρότερη επίδραση στις γυναίκες σε ένα ορισμένο σημείο του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Το συμπέρασμα ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της πείνας και της λαχτάρας στις προεμμηνορροϊκές γυναίκες είναι πραγματικά χρήσιμο: δείχνει ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτήν τη συνθήκη δεν τη “βγάζουν” από το μυαλό τους».
Η ινσουλίνη ενδέχεται να δικαιολογεί και τις αλλαγές στη διάθεση
Η συγκεκριμένη εργασία πρόσφερε στοιχεία που δείχνουν ότι τελικά μπορεί να μη βγάζουμε από το μυαλό μας και τα σκαμπανεβάσματα που έχουμε στη διάθεση μας τις ημέρες της περιόδου. Γεγονός που στοχοποιείται διαχρονικά, με σεξιστικά και κάποιες φορές κακοποιητικά σχόλια.
Κατά τη χορήγηση ρινικού σπρέι ινσουλίνης στις 15 γυναίκες που πήραν μέρος στη μελέτη, διαδικασία η οποία μιμείται αυτό που συμβαίνει όταν η ορμόνη περνά στον εγκέφαλο, παρατηρήθηκε πρόκληση σημαντικής δραστηριότητας στον υποθάλαμο, κατά τη διάρκεια της «θυλακιώδους» φάσης του κύκλου τους – από την επόμενη ημέρα μετά την τελευταία τους περίοδο μέχρι την ωορρηξία.
Διαπιστώθηκε επίσης λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στην «ωχρινική» φάση, όταν οι γυναίκες είναι προεμμηνορροϊκές (βλ. μετά την ωορρηξία αλλά πριν από την περίοδό τους).
Όπως σημειώθηκε στη δημοσίευση, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τις προεμμηνορροϊκές εναλλαγές της διάθεσης, καθώς η δράση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα.
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι γυναίκες χρειάζονται ινσουλίνη (που ελέγχει τη γλυκόζη) στο πρώτο μισό του κύκλου τους ώστε να έχουν την ενέργεια που χρειάζονται για:
- να παράξουν ένα ωάριο,
- να πυκνώσουν την επένδυση της μήτρας τους, σε περίπτωση που μείνουν έγκυες τον ίδιο μήνα.
Αυτή η διαδικασία ωστόσο, είναι λιγότερο απαραίτητη μετά την ωορρηξία.
Τονίζεται ότι η έλλειψη ευαισθησίας στην ινσουλίνη που παρατηρείται στους εγκεφάλους των προεμμηνορροϊκών γυναικών είναι διαφορετική από την έλλειψη ευαισθησίας στην ινσουλίνη που παρατηρείται στο υπόλοιπο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.
«Σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται μια σημαντική αύξηση του σακχάρου στο αίμα τους στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού τους κύκλου», κατέληξαν οι ερευνητές.