Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, παλαιότερες αλλά και νεότερες έρευνες φέρνουν στην επιφάνεια μία επίπτωση των υψηλών θερμοκρασιών που μάλλον δεν είχαμε σκεφτεί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής ζέστης και ορισμένων αρνητικών ανθρώπινων συμπεριφορών. Πιο συγκεκριμένα, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η βία και η επιθετικότητα φαίνεται επίσης να αυξάνονται. Τα παραπάνω ισχύουν για τον άνθρωπο. Θα μπορούσε άραγε κάτι παρόμοιο να ισχύει και για τα αγαπημένα μας σκυλιά; Μπορεί η υπερβολική ζέστη να τα κάνει πιο επιθετικά;
Πώς η ζέστη επηρεάζει τον σκύλο σου
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Αποκατάστασης του Spaulding αναφέρουν σε δημοσίευσή τους ότι η συχνότητα των περιστατικών που αφορούν δάγκωμα σκύλου αυξάνεται τις ζεστές μέρες. Ανάλυση περίπου 69.000 περιπτώσεων, έδειξε ότι τα δαγκώματα σκύλων αυξήθηκαν κατά 3% τις ημέρες με υψηλά επίπεδα όζοντος, 4% τις ημέρες με υψηλότερες θερμοκρασίες και 11% τις ημέρες με αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία (δείκτης αυξημένης ηλιοφάνειας).
«Γνωρίζουμε από μελέτες σε ζώα ότι ο άξονας HPA του εγκεφάλου (άξονας υποθάλαµος-υπόφυση-επινεφρίδια), που είναι σημαντικός για την ανταπόκριση στο στρες, επηρεάζεται από αυτούς τους παράγοντες. Υπάρχουν, επίσης, ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν αλλαγή στον κύκλο εργασιών της ντοπαμίνης του ραβδωτού σώματος (το ραβδωτό σώμα συμμετέχει στα βασικά γάγγλια) με την έκθεση στο όζον. Με τη σειρά της, η ντοπαμίνη εμπλέκεται με το κέντρο ευχαρίστησης και επιβράβευσης του εγκεφάλου και προάγει την παρορμητικότητα.
Αν και η ανταμοιβή συνήθως συνδέεται με ευχάριστα πράγματα, η επιθετικότητα είναι συχνά παρορμητική και μπορεί επίσης να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανταμοιβή, οπότε πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση. Χρειάζεται, όμως, πολλή δουλειά για να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν αυτά τα φαινόμενα σε σκύλους και ανθρώπους», εξηγεί ο Κλας Λίνμαν, επίκουρος καθηγητής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο Αποκατάστασης Σπόλντινγκ, συγγραφέας της παραπάνω εργασίας.
Από την άλλη, η αύξηση των βροχοπτώσεων φαίνεται μειώνει την επιθετικότητα. «Τα σκυλιά λατρεύουν να τρέχουν στη βροχή. Μπορεί ο λόγος γιατί συμβαίνει αυτό να είναι τόσο απλός όσο το ότι υπάρχουν λιγότερες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και σκύλων τις βροχερές μέρες», συμπληρώνει.
Μήπως φταίμε εμείς;
Μπορεί ο τρόπος που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα σκυλιά τις ζεστές μέρες να παίζει κάποιο ρόλο; «Δεν έχουμε τα δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του θύματος. Αλλά τα σκυλιά, συνήθως, δεν δαγκώνουν χωρίς κάποιο είδος πρόκλησης, και συνήθως μας προειδοποιούν. Επομένως, η συμπεριφορά των ανθρώπων μπορεί να αποτελεί παράγοντα», απαντά ο ειδικός.
Τι μπορούμε να κάνουμε
- Μαθαίνουμε να διαβάζουμε τα σημάδια που μας δείχνει ο σκύλος μας, όταν νιώθει άβολα, όπως π.χ. τα σηκωμένα αυτιά, τα σφιχτά χείλη, το άκαμπτο σώμα, το βαρύ λαχάνιασμα. Αν παρατηρήσουμε ότι αισθάνεται άβολα, θα πρέπει να του δημιουργήσουμε λίγο χώρο.
- Αν πάμε σε κάποια συγκέντρωση με κόσμο, που θα κρατήσει μάλιστα αρκετή ώρα, καλό είναι να προσφέρουμε στον σκύλο μας ένα διάλειμμα από τη φασαρία. Όπως εμείς κουραζόμαστε, έτσι κουράζονται και αγχώνονται και τα ζώα μας.
- Αποφεύγουμε να βγάζουμε βόλτα τον σκύλο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
- Ζητάμε βοήθεια από επαγγελματία εκπαιδευτή.