Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις το smartphone σου να κλείσει από μπαταρία; Έχει συμβεί σε όλους μας: Λίγο πριν στείλουμε το e-mail, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης ή απλά χαζεύοντας στα social media, έρχεται αυτή η ενοχλητική ειδοποίηση που μας στέλνει να ψάξουμε για τον πλησιέστερο φορτιστή.

Τα smartphones, εδώ και χρόνια πλέον, έχουν γίνει ένα από τα πιο απαραίτητα εργαλεία της καθημερινότητάς μας και είναι δεδομένο ότι πρέπει να έχουμε πάντα μπαταρία. Άλλωστε από τους επόμενους μήνες δεν θα μπορούμε καν να μπούμε στα γήπεδα χωρίς αυτά.

Ποια είναι όμως η σωστή στρατηγική για να κρατάμε υγιή την μπαταρία του κινητού μας και για ποιους ακόμα λόγους -πέρα από το να μην ξεμένουμε χωρίς τρόπο επικοινωνίας- είναι σημαντικό το να κρατάμε «ζωντανή» τη συσκευή μας; Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός για να καταλάβεις πώς λειτουργεί η μπαταρία του τηλεφώνου σου και πώς να τη διατηρείς σε άριστη κατάσταση.

Πώς λειτουργούν οι μπαταρίες των smartphone;

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα από όλα είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι μπαταρίες στα κινητά μας. Η μέση διάρκεια ζωής των μπαταριών ιόντων λιθίου, που βρίσκονται σε iPhones και Androids εκτείνεται σε τρία περίπου χρόνια και 500 κύκλους φόρτισης. Μετά από αυτό το διάστημα φυσικά, δεν θα χαλάσει η μπαταρία, αλλά η χωρητικότητά της θα αρχίσει να πέφτει απότομα.

Τα παλαιότερα μοντέλα τηλεφώνων, χρησιμοποιούσαν μπαταρίες νικελίου-καδμίου, οι οποίες απαιτούσαν από τους χρήστες να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους μέχρι να αδειάσει εντελώς η μπαταρία πριν επιχειρήσουν επαναφόρτιση. Η φόρτιση της μπαταρίας πολύ γρήγορα και προτού το τηλέφωνο κλείσει σήμαινε ότι η μέση διάρκεια ζωής της μπαταρίας μειωνόταν γρήγορα. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος που μας θέλει να φορτίζουμε τη συσκευή μας μόνο όταν εκείνη κλείσει.

Ωστόσο, οι μπαταρίες των σύγχρονων smartphone δεν χρειάζεται να φτάνουν στο 0% κάθε φορά για να αποφευχθεί η βλάβη, επομένως δεν συνιστάται να περιμένεις να φορτίσεις το κινητό σου την τελευταία δυνατή στιγμή.

Και πότε πρέπει να φορτίζεις το smartphone σου;

Ο γενικός κανόνας λέει ότι πρέπει να προσπαθούμε να διατηρούμε την μπαταρία του τηλεφώνου μας μεταξύ 20% και 80%. Δεν χρειάζεται να ανεβάζουμε την μπαταρία στο 100% κάθε φορά που η στάθμη του πέφτει, καθώς η πλήρης φόρτιση της συσκευής επιβαρύνει επιπλέον την μπαταρία μας, με αποτέλεσμα να λειτουργεί λιγότερο αποδοτικά με την πάροδο του χρόνου. Αντ’ αυτού, μπορούμε απλώς να αποφύγουμε να αφήνουμε την μπαταρία του smartphone να πέσει στο 0%. Σε αντίθεση με τον αστικό μύθο που είδαμε παραπάνω, αυτό δεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής της φόρτισης.

Τι πρέπει να αποφύγεις;

Τα σύγχρονα smartphones είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να αντέχουν σε κάθε είδους συνθήκες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνεις κατά τη φόρτιση του τηλεφώνου σου για να αποφύγεις πιθανά προβλήματα.

Σε περίπτωση που ανησυχείς για την υπερθέρμανση των συσκευών ή τον κίνδυνο πυρκαγιάς, μπορείς να επενδύσεις σε μια έξυπνη πρίζα, την οποία να προγραμματίσεις ώστε να απενεργοποιείται σε συγκεκριμένη ώρα ή όταν το τηλέφωνο φτάσει στο μέγιστο επίπεδο φόρτισης.

Επίσης, καλό είναι να αποφύγεις την αγορά φθηνών καλωδίων, καθώς μπορεί να μην είναι σχεδιασμένα για το τηλέφωνό σου και να χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να φορτίσουν από ό,τι χρειάζεται. Βεβαιώσου πάντα ότι το προϊόν είναι πιστοποιημένο για χρήση με τη συσκευή σου.

Τέλος, αν και πολλές φορές αυτό μοιάζει αδύνατο, προσπάθησε να μη φορτίζεις ποτέ τη συσκευή σου σε ακραίες θερμοκρασίες, είτε ζεστές είτε κρύες. Η φόρτιση ενός smartphone σε περιβάλλον άνω των 35 βαθμών Κελσίου μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην μπαταρία. Κράτα το τηλέφωνό σου μακριά από επιφάνειες που βρίσκονται σε υπερθέρμανση και δώσε του επαρκή χρόνο να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν από τη φόρτιση.