Η αύξηση της ζήτησης για απλοποίηση των εγκαταστάσεων σε βιομηχανίες και κτίρια λόγω της ανάγκης για μείωση του κόστους παραγωγής, έχει ήδη επηρεάσει θετικά την παγκόσμια αγορά διαχείρισης εγκαταστάσεων. Ο κλάδος του Facility Management γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο και μετεξελίσσει το outsourcing από μια απλή πρακτική ανάθεσης low profile υπηρεσιών σε στρατηγική επιλογή εξωτερίκευσης σημαντικών λειτουργιών.
Τι είναι όμως το Facility Management;
Σύμφωνα με το International Facility Management Association (IFMA), η Διαχείριση Μέσων/Εγκαταστάσεων, αποτελεί ένα επάγγελμα, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλήθος επιστημονικών κλάδων με σκοπό τη διασφάλιση της λειτουργικότητας ενός δομημένου περιβάλλοντος, συνδέοντας όμως το ανθρώπινο δυναμικό, τον τόπο-χώρο, την τεχνολογία και τις διαδικασίες. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN – European Committee for Standardization) «το Facilities Management είναι η ενσωμάτωση των διαδικασιών μέσα σε ένα οργανισμό για να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τις συμφωνηθείσες υπηρεσίες που υποστηρίζουν και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των κύριων δραστηριοτήτων του». Πρόκειται δηλαδή για μία δραστηριότητα που ενσωματώνει πολλαπλές αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα σε ένα κτιριακό σύμπλεγμα όπου συνυπάρχουν άνθρωποι, μηχανήματα, κτίρια και τεχνολογία.
Και αυτό γιατί η σημασία του Facility Management σε έναν πολυσχιδή οργανισμό είναι διττή: Αφενός διαμορφώνει περιβάλλον ουσιαστικού ελέγχου των προϋπολογισμών για τις υποστηρικτικές λειτουργίες αυξάνοντας τη μακροβιότητα των ακινήτων/εξοπλισμού και αφετέρου απελευθερώνει ουσιαστικό χρόνο από τα στελέχη εταιρειών ώστε να αντιμετωπίσουν δεκάδες άλλες εσωτερικές υποχρεώσεις σε έναν κόσμο που η αναλογία χρόνου εργασίας και ποιότητας ζωής έχει αλλάξει.
Σύμμαχος της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων
Η ουσία είναι πως ο κλάδος του Facility Management μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο, τόσο για τον κλάδο της βιομηχανίας όσο και για τον κλάδο των επιχειρήσεων. Και οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, καθώς και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας σε συνδυασμό με τη διαχείριση του κόστους. Τον μεγαλύτερο πυλώνα ανάπτυξης του κλάδου στην Ελλάδα αποτελούν τα κτήρια γραφείων, εγχώριων και πολυεθνικών εταιρειών. Σημαντικό μερίδιο της αγοράς ιδιαίτερα στον τομέα της αξιοποίησης των καινοτόμων τεχνολογιών που μπορεί να προσφέρει ο κλάδος εντοπίζεται στον κλάδο του τουρισμού, μία πηγή σημαντικών εσόδων για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι εταιρείες Facility Management συνεργάζονται με τα ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια, επιτυγχάνοντας την εξοικονόμηση πολλών δαπανών κυρίως του ρεύματος και των καυσίμων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς το 80% του συνολικού κόστους ενός κτηρίου αφορά την περίοδο λειτουργίας του. Από αυτό, το 40% είναι για την ενέργεια, το 30% για τη συντήρηση και το 10% αφορά άλλα κόστη. Οπότε ο στόχος είναι η μείωση του κόστους όπως της ενέργειας. τα πράσινα κτήρια έχουν 8% – 9% μειωμένο κόστος λειτουργίας και 8% μεγαλύτερη αξία. Επιπλέον, τα κτίρια χρειάζονται επενδύσεις σε τεχνολογίες κτηριακού αυτοματισμού, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων έως και 30%, βελτίωση του μέσου ROI (Return Of Investment) έως και 6,6%, προσδίδοντας ταυτόχρονα υψηλότερη αξία στη συνολική επένδυση κι ενισχύοντας την «πράσινη» εικόνα του κτιρίου.
Τα 7 κλειδιά του ορθού Facility Management
1. Καθορισμός των στόχων εφαρμογής της διαχείρισης σε σχέση με τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης.
2. Το Facility Management δημιουργεί διαφάνεια στα περιφερειακά τμήματα μιας εταιρείας και απαλλάσσει τη διοίκηση και τους υπαλλήλους από δευτερεύουσες διαδικασίες μη σχετικές με την άμεση επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας.
3. Ο σαφής και ακριβής προσδιορισμός των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων και αποτελεσμάτων στα οποία προσβλέπει η εφαρμογή της διαχείρισης εγκαταστάσεων.
4. Με τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού του χώρου εργασίας, το Facility Management εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευεξία στους υπαλλήλους, αυξάνοντας έμμεσα την παραγωγικότητα.
5. Ο καθορισμός των στόχων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την εταιρική κουλτούρα της εκάστοτε επιχείρησης καθώς και την οργανωσιακή φιλοσοφία της.
6. Μέσω της οικονομικής και στοχοθετημένης χρήσης των πόρων, μειώνονται τα κόστη συντήρησης κτιρίων και υπηρεσιών σε όλο τον κύκλο ζωής.
7. Συντονισμός των προγραμμάτων επίτευξης με του demand οργανισμού, σε ότι αφορά την ολοκλήρωση και την αποτελεσματικότητα.