Αλλάζοντας 5 καθημερινές συνήθειες, μπορείς να κερδίσεις αρκετές ώρες την εβδομάδα.

«Utere, non numera» (χρησιμοποίησε [τον χρόνο], μην τον μετράς), γράφει μια επιγραφή στο ρολόι που κρέμεται στον τοίχο του καφέ όπου βρέθηκα το πρωί. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, γι΄ αυτό κάνε κάτι με αυτόν πριν… πετάξει μακριά (όπως λένε και οι Άγγλοι).

Κι αν το πρόγραμμά σου είναι φορτωμένο με δουλειές και υποχρεώσεις; Πώς μπορείς να εξοικονομήσεις λίγα λεπτά, για να τα αφιερώσεις εκεί που πραγματικά έχει σημασία; Η απάντηση είναι αφαιρώντας όσα δεν έχουν αξία, αλλά καταφέρνουν να «ρουφούν» τον χρόνο σου. Πέντε τέτοια «άχρηστα» πράγματα θα βρεις παρακάτω. Αν τα βγάλεις από την καθημερινότητά σου, θα κερδίσεις αρκετές ώρες την εβδομάδα.

1. Η λίστα με τις υποχρεώσεις

Ή αλλιώς «to-do list». Δεν μπορεί να μην έχεις μια τέτοια. Εγώ προσωπικά έχω μερικές, οι οποίες βρίσκονται γραμμένες σε διαφορετικά σημεία και ανανεώνονται ανά τακτά διαστήματα. Όμως, αυτή η πρακτική οδηγεί στη λεγόμενη κόπωση αποφάσεων, που σημαίνει ότι προκαλείται μια κατάσταση ψυχικής υπερφόρτωσης που μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα να συνεχίσεις να παίρνεις αποφάσεις.

Όταν έχεις μπροστά σου πάρα πολλές επιλογές ή μια λίστα γεμάτη πράγματα που πρέπει να κάνεις, είναι πιθανό να αισθανθείς… χαομένος. Στην περίπτωση αυτή, ξέχνα τη λίστα. Σκέψου ποιες εργασίες είναι πραγματικά σημαντικές για τη ζωή ή την καριέρα σου και ξεκίνα με αυτές. Δεν χρειάζεσαι λίστα για κάτι τέτοιο. Εστίασε στο να κάνεις τα πράγματα αυτά, αντί να παθαίνεις εμμονή με τις λίστες. Εάν τελειώσεις τις εργασίες αυτές κι έχεις χρόνο και ενέργεια, προχώρα στις επόμενες που συνήθως βάζεις σε λίστες.

2. Η εξοικονόμηση χρόνου ξεκινά από το ξύπνημα

Νιώθεις ποτέ ότι με το ζόρι βγάζεις τη μέρα που μόλις ξεκίνησε; Όταν ξυπνάς και δεν ξέρεις τι θα κάνεις είναι πιο πιθανό να αρχίσεις να χρονοτριβείς, να μείνεις στο κρεβάτι πολλή ώρα ή να χάσεις χρόνο χαζεύοντας στα κοινωνικά δίκτυα. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να προγραμματίζεις τη μέρα σου από το προηγούμενο βράδυ. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά και έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πόσο συγκεντρωμένος θα είσαι το επόμενο πρωί.

3. Χρόνος χαμένος σε μια οθόνη

Είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα τους ατέλειωτου σκρολαρίσματος και της άσκοπης περιήγησης στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φαντάσου να χρησιμοποιούσες τις ώρες αυτές για να κάνεις κάτι πιο ουσιαστικό.

Πώς μπορείς να ελαχιστοποιήσεις την σπατάλη χρόνου; Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των email. Προσπάθησε να περιορίσεις την επιθυμία να ελέγχεις το τηλέφωνό σου κάθε τρεις και λίγο. Αν χρειαστεί, βάλε το τηλέφωνο στην τσάντα σου και άφησέ τη μακριά από εσένα. Τέλος, άφηνε το κινητό έξω από το υπνοδωμάτιο ή τουλάχιστον μακριά από το κομοδίνο.

4. Το multitasking δεν βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου

Το multitasking μπορεί να φαίνεται σαν ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνεις περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αντιπαραγωγικό. Όταν προσπαθείς να κάνεις πάρα πολλά ταυτόχρονα, καταλήγεις να κάνεις λιγότερα και να νιώθεις περισσότερο άγχος. Εστίασε σε μία εργασία τη φορά και δώσε της την πλήρη προσοχή σου. Θα εκπλαγείς με το πόσο πιο παραγωγικός μπορείς να είσαι.

5. Μάθε να λες «όχι»

Πολλοί δυσκολεύονται να πουν «όχι» σε αιτήματα άλλων. Ωστόσο, το να τρέχεις να εξυπηρετήσεις τους πάντες μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση. Βάλε προτεραιότητες και πες «ναι» σε όσα ευθυγραμμίζονται με τους στόχους και τις αξίες σου. Απλά μάθε να λες «όχι» με ευγένεια. Μην αισθάνεσαι ένοχος για αυτό. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου η αλλαγή αυτή.