Οι σωστές διατροφικές συνήθειες καλλιεργούνται από νωρίς, γι΄ αυτό φρόντισε να αποφύγεις τα παρακάτω λάθη όσο το παιδί σου είναι μικρό. Οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται όσο είμαστε ακόμα παιδιά και πολλά προβλήματα υγείας των ενηλίκων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, ξεκινούν από την πρώιμη παιδική ηλικία. Επομένως, το να μάθουμε από νωρίς να τρεφόμαστε σωστά είναι αναγκαίο.
Σε έναν κόσμο, όμως, όπου το κυλικείο στο σχολείο προσφέρει λουκουμάδες, το μενού στα πάρτι περιλαμβάνει τηγανητές πατάτες και σε κάθε γωνία βρίσκονται σουβλατζίδικα, πώς να πείσεις ένα παιδί να φάει μπρόκολο και φρέσκο ψάρι; Αν και δεν μπορείτε πάντα να ελέγχετε τι τρώει το παιδί σας, μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτύξει σωστές διατροφικές συνήθειες, αποφεύγοντας συγκεκριμένες πρακτικές.
Μην απαγορεύετε ορισμένες τροφές
Μήπως φέρνετε γλυκά και αναψυκτικά στο σπίτι, αλλά τα κρύβετε σε σημεία που δεν φτάνουν τα παιδιά; Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται το φαινόμενο του «απαγορευμένου φαγητού», που τα κάνει να θέλουν περισσότερο αυτές τις τροφές.
Σε μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είχαν τη δυνατότητα να φάνε όσα μπισκότα μήλου ή ροδάκινου ήθελαν. Προηγουμένως, μάλιστα, τα είχαν δοκιμάσει και βαθμολογήσει ως «απλά εντάξει». Μια άλλη παρτίδα μπισκότων τοποθετήθηκε σε ένα διαφανές βάζο στο τραπέζι και οι υπεύθυνοι είπαν στα παιδιά ότι μπορούσαν να τα φάνε αργότερα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αν και τα παιδιά είχαν ήδη απεριόριστη πρόσβαση σε παρόμοια μπισκότα, δεν μπορούσαν να σταματήσουν να σκέφτονται τα μπισκότα στο βάζο. Όταν τελικά το βάζο άνοιξε, κατανάλωσαν τριπλάσια ποσότητα.
Κρατήστε, λοιπόν, το πρόχειρο φαγητό έξω από το σπίτι και προσφέρετε στα παιδιά πιο υγιεινά σνακ, όπως φέτες μήλου, τυρί και κράκερ, μπαστουνάκια καρότου. Επίσης, φροντίστε να κρατάτε τα παιδιά σε ένα τακτικό πρόγραμμα γευμάτων.
Μην κρύβετε τα λαχανικά σε άλλες τροφές
Σε βιβλία μαγειρικής και ιστοσελίδες θα βρείτε συνταγές για να φτιάξετε μακαρόνια από πουρέ κολοκύθας ή για να κρύψετε τα παντζάρια μέσα σε brownies. Αν και είναι καλό να προσθέτετε υγιεινά συστατικά στα φαγητά σας, η πρακτική αυτή δεν θα βοηθήσει ένα παιδί να καταναλώνει ποικιλία τροφίμων.
Το να ταΐζετε ένα παιδί brownies από κολοκυθάκια δεν του μαθαίνει να τρώει κολοκυθάκια. Του μαθαίνει να τρώει brownies. Μια καλύτερη προσέγγιση για να καλλιεργήσετε σωστές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά σας είναι να δημιουργήσετε τις λεγόμενες «γέφυρες φαγητού». Αν π.χ. στο παιδί σας αρέσουν τα καρότα, συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό του και άλλα πορτοκαλί τρόφιμα, όπως οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα. Ο πουρές πατάτας είναι, επίσης, ένας καλός τρόπος για να το εισάγεται στον πουρέ κουνουπιδιού. Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν τα καταναλώσει, θα εξοικειωθεί με τις τροφές αυτές.
Να μοιράζεστε τη διαδικασία με τα παιδιά
Μπορεί οι γονείς να ελέγχουν την ποιότητα του φαγητού στο σπίτι, αλλά τα παιδιά πρέπει να παίρνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων. Πηγαίνετε μαζί τους στον μανάβη της γειτονιάς, στη λαϊκή αγορά, στο χωράφι του παππού κι αφήστε τα να διαλέξουν φρούτα και λαχανικά. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία γευμάτων, γλυκών. Αν, μάλιστα, έχετε χώρο στο σπίτι (και χρόνο), μπορείτε να φυτέψετε όλοι μαζί μυρωδικά και λαχανικά.
Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια
Στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστούν 15 ή περισσότερες προσπάθειες για να καταφέρετε το παιδί σας να αποδεχτεί μία νέα γεύση. Επομένως, αν οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας δεν αλλάζουν όσο γρήγορα θα θέλατε, μην τα παρατήσετε και φυσικά μην πιέσετε, μην ξεγελάσετε ή μην προσφέρετε κάποια ανταμοιβή στο παιδί, προκειμένου να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Αν, επίσης, το παιδί αφήνει τα λαχανικά στο πιάτο του, δώστε του το καλό παράδειγμα και φάτε τα εσείς. Δοκιμάστε, ακόμα, να μαγειρέψετε ή να παρουσιάσετε τα φαγητά με διαφορετικό τρόπο.