Μαζί με τον ανάδρομο Ερμή, η πανσέληνος είναι ένας αρκετά δημοφιλής αποδιοπομπαίος τράγος για κακή τύχη και περίεργη συμπεριφορά. Συναντάτε κάποιον που φέρεται παράξενα; Μάλλον φταίει η πανσέληνος, ε;

Συχνά έχει αναφερθεί ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας αυξάνονται και τα έκτακτα περιστατικά στα νοσοκομεία είναι περισσότερα κατά τη διάρκεια της πανσελήνου (αν και μια μελέτη του 2004 κατέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό). Επιπλέον, υπάρχει και το θέμα του λυκανθρώπου. Γιατί; Το σκεπτικό είναι ότι το φεγγάρι, το οποίο επηρεάζει τις παλίρροιες, πιθανότατα ασκεί παρόμοια επίδραση σε εμάς, επειδή το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από νερό.

Αυτή η πεποίθηση ότι το φεγγάρι επηρεάζει τη συμπεριφορά είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη. Σύμφωνα με αναφορές, ακόμη και το 80 τοις εκατό των νοσοκόμων και το 64 τοις εκατό των γιατρών πιστεύουν ότι είναι αλήθεια. Το 2012 μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Ψυχολογίας του Laval στον Καναδά αποφάσισε να ανακαλύψει εάν οι ψυχικές ασθένειες συνδέονται με τις φάσεις της σελήνης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 771 ασθενείς που επισκέφτηκαν τα επείγοντα σε δύο νοσοκομεία στο Μόντρεαλ μεταξύ Μαρτίου του 2005 και Απριλίου του 2008. Οι ασθενείς που επιλέχθηκαν παραπονέθηκαν για πόνους στο στήθος, αν και οι γιατροί δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν την ιατρική αιτία για τους πόνους. Πολλοί από τους ασθενείς υπέφεραν από κρίσεις πανικού, άγχος και διαταραχές της διάθεσης ή σκέψεις αυτοκτονίας.

Όταν συνέκριναν τον χρόνο των επισκέψεων με τις φάσεις της σελήνης, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της συχνότητας των ψυχολογικών προβλημάτων και των τεσσάρων σεληνιακών φάσεων, με μία εξαίρεση: το τελευταίο σεληνιακό τέταρτο, οι αγχώδεις διαταραχές ήταν 32 τοις εκατό λιγότερο συχνές. «Αυτό μπορεί να είναι τυχαίο ή να οφείλεται σε παράγοντες που δεν λάβαμε υπόψη», είπε η Δρ Geneviève Belleville, η οποία διηύθυνε την ομάδα των ερευνητών. «Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν παρατηρήσαμε καμία επίδραση της πανσελήνου ή της νέας σελήνης σε ψυχολογικά προβλήματα».

Να είστε ήσυχοι ή ίσως όχι; Εάν οι άνθρωποι φαίνεται να συμπεριφέρονται περίεργα κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, η συμπεριφορά τους είναι πιθανότατα παρόμοια και κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου σεληνιακού κύκλου.