Αν ψάχνεις εύκολα και γευστικά dressing που θα σε κάνουν να λατρέψεις κάθε σαλάτα, έχουμε 10 συνταγές που θα σου λύσουν τα χέρια.

Όσοι δεν τα πάμε καλά με τη μαγειρική ή δεν έχουμε χρόνο και υπομονή, καταλήγουμε πολλές φορές να τρώμε σαλάτες ή λαχανικά με λίγο λάδι και μπόλικο λεμόνι (ή ξύδι) για γεύση. Πόσες, όμως, σαλάτες να φας με το ίδιο αυτό dressing χωρίς να βαρεθείς;

Αν κι εσύ χρειάζεσαι λίγη βοήθεια και έμπνευση, τα παρακάτω σπιτικά και υγιεινά dressing για σαλάτες με βάση το ελαιόλαδο θα προσθέσουν νοστιμιά στα πιάτα σου και θα σε γλιτώσουν από τις έτοιμες σάλτσες που υπάρχουν εκεί έξω, οι οποίες είναι συνήθως πλούσιες σε αλάτι και ζάχαρη.

1. Βινεγκρέτ με βαλσάμικο και μέλι σφενδάμου

Θα χρειαστείς:

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
  • ¼ φλιτζάνι βαλσάμικο ξύδι,
  • 2 κ.γ. κρεμμύδι εσαλότ, λιωμένο,
  • 1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου,
  • ¼ κ.γ. αλάτι.

Μπορείς να βάλεις τη σάλτσα αυτή σε σαλάτες που περιέχουν φράουλες και σπανάκι ή ρόκα και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο ως και 3 μέρες.

2. Βινεγκρέτ βασιλικού

Θα χρειαστείς:

  • 1 κρεμμύδι εσαλότ, ξεφλουδισμένο και κομμένο στα τέσσερα,
  • ½ φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού,
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
  • 3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί,
  • 2 κ.γ. μέλι ή σιρόπι αγαύης,
  • 2 κ.γ. μουστάρδα Dijon,
  • ½ κ.γ. πιπέρι,
  • ¼ κ.γ. αλάτι.

Συνδύασέ τη με ντομάτα κομμένη σε φέτες ή μαγειρεμένα πράσινα φασόλια. Μπορείς να τη διατηρήσεις στο ψυγείο ως και 5 μέρες. Θα αλλάξει το χρώμα της, αλλά θα παραμείνει γευστική.

3. Βινεγκρέτ κόκκινης πιπεριάς

Θα χρειαστείς:

  • 1 φλιτζάνι ψητές κόκκινες πιπεριές,
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
  • 3 κ.σ. ξύδι sherry,
  • 2 σκελίδες σκόρδο,
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα,
  • ¼ κ.γ. αλάτι,
  • ¼ κ.γ. πιπέρι.

Για τη συνταγή αυτή μπορείς να προμηθευτείς κόκκινες πιπεριές σε βάζο από το σούπερ μάρκετ, αλλά χρειάζεται πρώτα να τις ξεπλύνεις. Αν θες, διατηρείς τη σάλτσα στο ψυγείο ως και 3 μέρες.

4. Βινεγκρέτ με φρέσκα μυρωδικά

Θα χρειαστείς:

  • ⅓ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
  • ⅓ φλιτζάνι ξύδι της αρεσκείας σου,
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, σχοινόπρασο, κόλιαντρο, άνηθο, ρίγανη),
  • 2 κ.σ. κρεμμύδια εσαλότ, ψιλοκομμένα,
  • 2 κ.σ. χυμό λάιμ ή λεμόνι,
  • ¼ κ.γ. αλάτι,
  • ¼ κ.γ. πιπέρι.

Αυτό το ντρέσινγκ συνδυάζεται με ανάμεικτα χόρτα και κρύες σαλάτες ζυμαρικών και διατηρείται στο ψυγείο ως και 5 μέρες. Αν δεν έχεις φρέσκα μυρωδικά, μπορείς να προσθέσεις 1 κ.σ. αποξηραμένα.

5. Βινεγκρέτ με σκόρδο και μουστάρδα

Θα χρειαστείς:

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού,
  • ½ φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί,
  • ¼ φλιτζάνι μουστάρδα Dijon,
  • 4 μικρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες,
  • ½ κ.γ. αλάτι,
  • πιπέρι.

Αυτή η βινεγκρέτ ταιριάζει σχεδόν με όλα. Αν θες λιγότερη ένταση, μπορείς να μειώσεις την ποσότητα στο σκόρδο. Φύλαξέ τη στο ψυγείο ως και 1 εβδομάδα.

6. French Dressing για τις σαλάτες σου

Θα χρειαστείς:

  • ¾ φλιτζάνι χυμό ντομάτας,
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1
  • κ.σ. ξύδι μηλίτη ή κρασί,
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon,
  • 1 κ.γ. ζάχαρη,
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη και λιωμένη,
  • 1 ½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή ½ κ.γ. αποξηραμένο,
  • ½ κ.γ. αλάτι,
  • ¼ κ.γ. πιπέρι.

Ταιριάζει καταπληκτικά με πράσινες σαλάτες και φυλάσσεται στο ψυγείο ως και 4 μέρες.

7. Dressing για σαλάτες με μέλι & ταχίνι

Θα χρειαστείς:

  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού,
  • ⅓ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
  • ⅓ φλιτζάνι ταχίνι,
  • 2 κ.σ. μέλι,
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες,
  • 1 κ.γ. αλάτι,
  • πιπέρι.

Δοκίμασε τη σάλτσα αυτή με ψημένα λαχανικά. Μπορείς να τη διατηρήσεις στο ψυγείο ως 3 μέρες

8. Βινεγκρέτ εσπεριδοειδών

Θα χρειαστείς:

  • ½ μικρό κρεμμύδι εσαλότ, κομμένο στα τέσσερα,
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού,
  • ¼ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού,
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού,
  • 2 κ.γ. μουστάρδα Dijon,
  • ½ κ.γ. αλάτι,
  • ½ κ.γ. πιπέρι,
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
  • ¼ φλιτζάνι λάδι canola ή λάδι αβοκάντο.

Αναβάθμισε την λαχανοσαλάτα ή χρησιμοποίησέ την σε σαλάτες με χόρτα του χειμώνα, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μένει στο ψυγείο ως και 5 μέρες.

9. Βινεγκρέτ με αγγούρι

Θα χρειαστείς:

  • 1 αγγούρι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο,
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
  • 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί,
  • 2 κ.σ. φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο,
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο,
  • 1 κ.σ. γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά,
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon,
  • 1 κ.γ. χρένο (horseradish),
  • 1 κ.γ. ζάχαρη,
  • ½ κ.γ. αλάτι.

Συνδύασέ το με ντομάτες και σαλάτες με βάση τη ρόκα. Διατηρείται στο ψυγείο ως και 3 μέρες.

10. Dressing με καρότο & τζίντζερ για εξωτικές σαλάτες

Θα χρειαστείς:

  • ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
  • 5 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί,
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού,
  • 1 ½ κ.σ. μουστάρδα Dijon,
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη,
  • ¾ κ.γ. αλάτι,
  • πιπέρι.

Χρησιμοποίησέ το σε χόρτα και stir fry λαχανικών. Διατηρείται στο ψυγείο ως και 3 μέρες.