Τα καλοκαίρια η διατροφή μας αλλάζει και οι επιλογές σε φρούτα είναι τόσες, που τις πλέον καυτές ημέρες τα κάνουν τον απόλυτο προορισμό. Γενικά, τα φρούτα είναι η πιο φυσική τροφή που θα βρεις εκεί έξω. Είναι γεμάτα σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη που χρειάζεται ένα σώμα για να λειτουργήσει. Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα οφέλη τους για την υγεία μας, είναι σημαντικό να τα τρώμε σωστά. Τι σημαίνει όμως, αυτό; Τα 9 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν τρώμε φρούτα!
1. Τα αφήνουμε να ωριμάσουν πολύ
Όταν αφήνουμε τα φρούτα να ωριμάσουν υπερβολικά πριν τα καταναλώσουμε, έχουν περισσότερη ζάχαρη από ό,τι θρεπτικά στοιχεία. Η πιο ωφέλιμη –για εμάς– φάση τους είναι όταν βρίσκονται στο πικ της «ζωής», πριν μπουν στην τελική ευθεία της «ύπαρξής» τους.
2. Τρώμε φρούτο αμέσως μετά το φαγητό
Είναι χρήσιμο να μην ολοκληρώνεις ένα γεύμα τρώγοντας φρούτο, γιατί μάλλον αυτός είναι ο λόγος που νιώθεις φούσκωμα και δυσπεψία. Τα φρούτα διασπώνται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Όταν τα τρώμε μαζί με άλλες τροφές μπορεί να προκληθεί σχηματισμός τοξινών στο σώμα, γιατί ο συνδυασμός μπορεί να επιβραδύνει την πέψη. Το φρούτο μπορεί να μείνει στο στομάχι μας όσο χρόνο θα χρειαστεί για να χωνευτεί το πιο βαρύ τρόφιμο που έχουμε φάει. Έτσι γίνεται δύσκολη η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ενώ αρχίζει η ζύμωση των πεπτικών χυμών, γεγονός που συνήθως είναι τοξικό και αυξάνει το ρίσκο ασθένειας ή άλλων προβλημάτων υγείας. Η καλύτερη ώρα για να φάμε ένα φρούτο είναι όταν είναι άδειο το στομάχι μας ή από μια ώρα έως 45 λεπτά πριν ένα γεύμα, καθώς έχουν αποτοξινωτικές ικανότητες που γίνονται αισθητές όταν καταναλώνονται με άδειο στομάχι. Έτσι εξασφαλίζεται η μέγιστη απορρόφηση βιταμινών, μετάλλων και άλλων ενώσεων.
3. Κάνουμε λάθος συνδυασμούς
Κάποιοι αντιμετωπίζουν στομαχικές διαταραχές όταν καταναλώνουν εσπεριδοειδή παρέα με γαλακτοκομικά προϊόντα.
4. Πίνουμε χυμούς αντί να φάμε ολόκληρο τον καρπό
Η υπερκατανάλωση χυμού ενδέχεται να προκαλέσει έκρηξη του επιπέδου σακχάρου στο αίμα και να προωθηθεί η αύξηση του βάρους μας. Αν θέλεις ίνες και μεταλλικά στοιχεία, προτίμησε να καταναλώνεις ολόκληρο τον καρπό.
5. Δεν τα πλένουμε σχολαστικά
Όταν δεν πλένεις καλά τα φρούτα πριν τα φας, κινδυνεύεις να εκτεθείς σε επικίνδυνα μικρόβια και χημικά.
6. Τρώμε κονσερβαρισμένα
Τα φρούτα που βρίσκεις σε κονσέρβες είναι γεμάτα ζάχαρη και χημικά, που ενδεχομένως να κάνουν κακό στην υγεία σου. Τουλάχιστον αυτό λένε έρευνες. Δώσε προτεραιότητα στα μη επεξεργασμένα, φρέσκα φρούτα. Αν θες εναλλακτική, είναι τα κατεψυγμένα.
7. Καθαρίζουμε ωφέλιμες φλούδες
Στις φλούδες βρίσκονται οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά των φρούτων. Για παράδειγμα, οι φλούδες μήλου είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και Α. Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση του «δέρματος» των φρούτων μπορεί να είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και καρκίνου.
8.Τρώμε φρούτα πριν τον ύπνο
Η ζάχαρη που έχουν τα σβήνει από τις επιλογές που έχεις για ένα βραδινό σνακ. Είναι καλό να τα αποφεύγουμε 2-3 ώρες πριν πάμε για ύπνο, καθώς παρεμβαίνουν στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να διαταραχθεί ο ύπνος μας – από την απελευθέρωση ζάχαρης και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
9. Πίνουμε μαζί νερό
Μην πίνεις νερό αφού φας ένα φρούτο, καθώς ενδέχεται να διαταράξεις την ισορροπία του επιπέδου του pH στο πεπτικό σου σύστημα, μειώνοντας την οξύτητα. Ειδικά όταν τρως φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.