Δεν λέει ποτέ συγγνώμη; Τι λένε οι ψυχολόγοι για αυτούς τους συντρόφους; Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες και οι ερωτικές σχέσεις είναι ακόμη πιο περίπλοκες και απαιτούν πολλή δουλειά για να παραμείνουν υγιείς.

Όταν είσαι με τον σύντροφό σου, είσαι πιο ευάλωτος, αφήνεις την επιφυλακή σου, ξεγυμνώνεις την ψυχή σου και, ναι, κάνεις πολλά λάθη. Το να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να αναγνωρίζουμε πώς επηρεάζουν τα συναισθήματα του συντρόφου μας, να ζητάμε συγγνώμη και να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε, είναι πρωταρχικής σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι η σχέση θα ευδοκιμήσει και οι δύο σύντροφοι νιώθουν ότι εκτιμώνται και εκτιμώνται.

Στο podcast του American Psychological Association “Speaking of Psychology”, η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και πρόεδρος του προγράμματος κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ Dr. Karina Schumann, Ph.D. είπε, «… η συγγνώμη είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι στη ζωή τους για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, είτε πρόκειται για μια μικρή προσβολή, είτε για αστείο που ήταν ακούσια επιβλαβές, είτε για κάτι πραγματικά σημαντικό και σοβαρό.

Μπορεί να καταστρέψει μια σχέση

 «Οι συγγνώμες είναι γνωστό ότι είναι πραγματικά, πραγματικά ισχυρές από την άποψη της επιδιόρθωσης της σχέσης, βοηθώντας τους ανθρώπους να μπουν σε καλό δρόμο και είναι πραγματικά η αρχή μιας μεγαλύτερης διαδικασίας συμφιλίωσης για ορισμένα από αυτά τα πιο σοβαρά αδικήματα».

Παρά τη σημασία του να ζητάει κανείς συγγνώμη για τα λάθη του, μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ζητήσουν συγγνώμη και όταν το κάνουν, μπορεί απλώς να προσφέρουν ένα ανειλικρινές «συγγνώμη που στεναχωρήθηκες». Ωστόσο, όταν αυτά τα λόγια συμφιλίωσης δεν τα εννοούν πραγματικά. Και επειδή η συγγνώμη, όπως εξηγεί η Schumann, είναι βάλσαμο” μια σχέση όπου ένας σύντροφος δεν ζητά ποτέ συγγνώμη μπορεί να είναι τοξική.

Μερικές φορές, μια συγγνώμη είναι το μόνο που χρειάζεστε για να αφήσετε τα πράγματα πίσω σας και να προχωρήσετε με αγάπη με τον σύντροφό σας.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να ζητήσουν συγγνώμη. Σύμφωνα με την Δρ. Hariet Lerner, συγγραφέα του βιβλίου «Γιατί δεν θα ζητάς συγγνώμη: Θεραπεύοντας μεγάλες προδοσίες και καθημερινές πληγές», οι άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη για διάφορους λόγους. Αυτά μπορεί να οφείλονται στο ότι ο σύντροφός σας είναι τελειομανής ή νιώθει «πολύ ντροπή» για να ζητήσει συγγνώμη. Η Lerner τονίζει ότι στην πραγματικότητα απαιτεί «αρκετά αξιοπρεπή αυτοεκτίμηση» για να αναγνωρίσεις πότε έκανες το λάθος και να ζητήσεις συγγνώμη για αυτό.

Όταν ο σύντροφός σας δεν ζητά συγγνώμη, τα αισθήματα αγανάκτησης καταλαγιάζονται. Μπορεί να νιώθετε πικρία για τον σύντροφό σας που δεν παραδέχτηκε τα λάθη του και να αρχίσετε να αμφιβάλλετε για την αυτοεκτίμησή σας.

Δεν είναι σημαντικά τα συναισθήματά μου; Δεν είμαι σημαντική;

Μπορεί ακόμη και να αρχίσετε να αμφισβητείτε τα κίνητρα του συντρόφου σας και να αναρωτιέστε εάν η συμπεριφορά του ήταν δικαιολογημένη ή εάν είστε υπεύθυνοι για αυτό. Τελικά, ο θυμός και η λύπη μπορεί να κυριαρχήσουν, οδηγώντας τη σχέση σε χωρισμό. Τελικά, το να μην απολογηθεί ποτέ ο σύντροφός σας μπορεί να είναι ένα από εκείνα τα ζητήματα της σχέσης που δεν μπορούν να επιλυθούν, ανεξάρτητα από το πόσες ειλικρινείς συζητήσεις έχετε μαζί του ή πόσο σκληρά προσπαθείτε να τον κάνετε να δει πώς νιώθετε.