Μερικά χρήσιμα tips πριν ταξιδέψετε στο εξωτερικό! Όταν ξεκινάμε ένα καινούριο ταξίδι πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας κάποιους κανόνες που θα κάνουν τη διαδρομή εκπληκτική, το προορισμό πιο ωραίο κ εμάς πιο χαρούμενους.

Πριν ετοιμάσετε βαλίτσες για τον επόμενο προορισμό, κρατείστε τις παρακάτω ταξιδιωτικές συμβουλές για να γίνει το ταξίδι σας ακόμη πιο συναρπαστικό και αξέχαστο.

1) Φτιάξτε μία λίστα με όσα θα χρειαστείτε στο ταξίδι σας.

Ειδικότερα, αποφύγετε μια γενική λίστα αλλά έναν κατάλογο με όσα θα χρειαστείτε καθημερινά, ώστε να μην ξεχάσετε τουλάχιστον τα απαραίτητα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που φοράτε γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα δεύτερο ζευγάρι.

2) Εξοπλίστε ένα μικρό φαρμακείο για έκτακτες ανάγκες.

Συμπεριλάβετε μία κρέμα λοσιόν/κρέμα για τα τσιμπήματα εντόμων, επιδέσμους, κάποιο αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, χάπια για πονοκεφάλους, στομαχικούς πόνους, αντιπυρετικά, αντισηπτικά, αντισταμινικά, αν λαμβάνεται φάρμακα φροντίστε η ποσότητα να σας καλύπτει για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

3) Ζητήστε πληροφορίες από ανθρώπους που εμπιστεύεστε για τον προορισμό σας.

Αν κάποιος φίλος ή φίλη σας έχουν επισκεφθεί τον προορισμό που πρόκειται να πάτε, τι καλύτερο από το να ζητήσετε χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν και θα κάνουν το ταξίδι σας πιο εύκολο.

4) Μην πακετάρετε τη τελευταία στιγμή.

Αντιμετωπίστε τη στιγμή της προετοιμασίας με «ευλάβεια» και δώστε τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να αποφύγετε να ξεχάσετε απαραίτητα πράγματα. Εξάλλου η ετοιμασία και η αναμονή είναι μια ιεροτελεστία που συχνά μας οδηγεί σε μεγαλύτερη απόλαυση. ‘Εχετε υπόψιν πως το ντύσιμο «κρεμμύδι» είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος επιλογής ρουχισμού, με πολλά layers ώστε να τα φοράτε ή να τα αφαιρείτε με ευκολία ανάλογα τις ανάγκες. Οι φορτιστές είναι ένα αξεσουάρ που συνήθως ξεχνάμε πριν το ταξίδι ή κατά την επιστροφή. Ειδικά στο εξωτερικό το κινητό είναι πλέον απαραίτητο εργαλείο, τόσο για ασφάλεια όσο και για τη περιήγηση.

5) Να έχετε πάντα αντίγραφα των επίσημων εγγράφων μαζί σας.

Κακοτοπιές συμβαίνουν ενίοτε και γι΄αυτό καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτές. Σε περίπτωση που χάσετε κάποιο από τα επίσημα έγγραφά σας, όπως διαβατήριο, ταυτότητα κλπ., τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα αν έχετε κάποιο αντίγραφό του.

6) Κατεβάστε στο κινητό σας χρήσιμες πληροφορίες.

Συμπεριλάβετε το ξενοδοχείο σας, χάρτες με μουσεία, top εστιατόρια, κι αξιοθέατα που θα επισκεφθείτε. Βάλτε κουκίδες σε αυτά που ενδιαφέρεστε να δείτε περισσότερο και σώστε τα στο κινητό σας ώστε να μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε οποτεδήποτε, είτε έχετε σήμα είτε όχι, έτσι το ταξίδι σας θα γίνει ακόμα πιο εύκολο. Ωστόσο μια ιδέα είναι να εκτυπώσετε κάποιες βασικές πληροφορίες, γιατί ένα κινητό μπορεί να χαθεί, να αποφορτιστεί, να κλαπεί ή να παρουσιάσει βλάβη κι αν έχετε αποθηκεύσει τα πάντα σε αυτό, μπορεί να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

7) Ξεκινήστε λίγο νωρίτερα από την ώρα που πρέπει.

Για παράδειγμα στο αεροδρόμιο, στο check in στο ξενοδοχείο, στο ραντεβού με τον ξεναγό και τόσες άλλες περιπτώσεις που η ακρίβεια στο ραντεβού παίζει μεγάλη σημασία για ένα όμορφο κι ατάραχο ταξίδι. Δε χρειάζεται να φωνάζουν το όνομά σας στο «Last call for Paris» και να τρέχετε σαν τρελοί και να ανγώνεστε.

8) Η παρέα μπορεί να καθορίσει την επιτυχία του ταξιδιού.

Βρείτε την σωστή παρέα για να ζήσετε μαζί την εμπειρία. Τα ταξίδια είναι απόλαυση κι όχι καταναγκασμός. Επιλέξτε ανθρώπους που έχετε ταξιδέψει ξανά, τους γνωρίζετε καλά ή με άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα, όπως για παράδειγμα με group που συνήθως έχουν την τουριστική παιδεία που χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε ποιος θα έχει τον ρόλο του συντονιστή, ώστε η ομάδα να είναι πιο οργανωμένη.

9) Αν ταξιδεύετε με παιδί.

Φροντίστε ώστε να έχετε μαζί σας κάποια snacks για όλες τις ώρες, παιχνίδια που θα το κρατήσουν απασχολημένο, DVD player ή tablet για την πτήση.

10) Aν ταξιδεύετε και είστε έγκυος.

Οι μέλλουσες μαμάδες πάντα συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας πριν ταξιδέψετε. Εφόσον πάντα η κύηση δεν παρουσιάζει επιπλοκές, μπορείτε να πετάξετε με αεροπλάνο, χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας εγκυμοσύνης. Επιλέξτε να φοράτε άνετα ρούχα και πίνετε πολλά υγρά, ειδικά νερό.

Όταν φθάσετε στο προορισμό σας:

  • Να φοράτε άνετα παπούτσια ώστε να μπορείτε να κινείστε πάντα χωρίς ενδοιασμούς και πόνο στα πόδια.
  • Μη χαϊδεύετε άγνωστα ζώα καθώς δεν γνωρίζετε τον χαρακτήρα τους και το πώς μπορεί να αντιδράσουν.
  • Αποφύγετε το κολύμπι σε λίμνες και ποτάμια. Μην κολυμπάτε μετά το φαγητό ή υπό την επήρεια αλκοόλ.
  • Προσέξτε το πόσιμο νερό, ακόμα κι αν είναι κατάλληλο για τους ντόπιους, μπορεί να είναι ακατάλληλο για εσάς. Προτιμήστε την κλασική αλλά ασφαλή επιλογή του εμφιαλωμένου, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.
  • Βάζετε τα χρήματα, τις πιστωτικές κάρτες, το διαβατήριο κλπ. σε κάποιο τσαντάκι που φοριέται μέσα από τα ρούχα (security belt) και να έχετε πρόχειρα μόνο τα χρήματα που υπολογίζετε να ξοδέψετε εντός της ημέρας.
  • Μην ξεχνάτε το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, τη χρήση υγρών χαρτομάντιλων ή αντισηπτικού τζελ.
  • Να είστε ανοιχτοί στις προκλήσεις, στην διαφορετικότητα. Ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, σε νέες γεύσεις, σε νέες κουλτούρες. Αποφύγετε να επιλέγετε ελληνική κουζίνα, ελληνική μουσική κι ελληνικά στέκια.