Κατά τη διάρκεια του Χόλι, όπως λέει η ινδουιστική παράδοση, οι θεοί κάνουν τα στραβά μάτια και έτσι είναι μία από τις ελάχιστες φορές που οι ευσεβείς πιστοί έχουν το ελεύθερο να ξεφαντώσουν, αφήνοντας στην άκρη τα πρέπει και τις αναστολές που καθορίζουν τη ζωή τους τον υπόλοιπο χρόνο. Είναι η μέρα μετά την πανσέληνο του Μαρτίου που το ημερολόγιο της Ινδίας δείχνει την έναρξη της άνοιξης και εκατομμύρια κόσμου ξεχύνονται στους δρόμους. Φίλοι και οικογένειες μαζεύονται σε αυλές και ταράτσες, ρίχνοντας τσουβάλια πολύχρωμης σκόνης στον αέρα και ακολουθώντας εθιμοτυπικές συνήθειες, που χάνονται στα βάθη των αιώνων, όπως και οι ερμηνείες τους. Είναι μια τεράστια γιορτή που ενώνει όλους τους ανθρώπους.

Αυτόν τον Μάρτιο ήταν η πρώτη φορά που το Χόλι γιορτάστηκε όπως του αρμόζει, χωρίς μάσκες και λοιπούς περιορισμούς από την πανδημία. Γι’ αυτό και η γιορτή επέστρεψε σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την υποήπειρο, αναβιώνοντας τα επιμέρους τελετουργικά που ακολουθεί η κάθε περιοχή. Σε μέρη του Βορρά, όπως στο χωριό Μπαρσανά για παράδειγμα, γυναίκες χτυπούν παιχνιδιάρικα τους άνδρες χρησιμοποιώντας ξύλινα κοντάρια. Πέρα από το χρώμα που είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Χόλι, η στάνταρ συνταγή για κάθε μέρος της Ινδίας αυτές της μέρες περιλαμβάνει ξέφρενο χορό υπό τον ήχο των τυμπάνων, «πόλεμο» με νεροπίστολα και φυσικά αλκοόλ – πολύ αλκοόλ. Συγκεκριμένα αυτό το έτος, τις ημέρες της γιορτής, το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ρεκόρ πωλήσεων σε φιάλες λικέρ, καταγράφοντας το νούμερο των 2,6 εκατομμυρίων μπουκαλιών ανά ημέρα, σε σύγκριση με το 1,1 εκ. που αναφέρεται ως μέσος όρος, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times of India.

Τα τελευταία χρόνια, το Χόλι έχει επεκταθεί σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα πολλές χώρες της Δύσης να έχουν εμπειρίες από φεστιβάλ χρωμάτων, όπου ρίχνονται αμπούλες με πολύχρωμη σκόνη. Αλλά στο θρησκευτικό πλαίσιο της Ινδίας, τα χρώματα έχουν κι αυτά συμβολική διάσταση: σημαίνουν την έναρξη μιας νέας ζωής, καθαρής από αμαρτήματα. Όπως είναι λογικό, η πράξη της κάθαρσης συντελείται στο τέλος, όταν επιστρέψεις σπίτι και καθαρίζεσαι από τις αλλεπάλληλες στρώσεις χρώματος που έχουν κατακάτσει στο κορμί σου. Συνολικά, το Χόλι είναι μια γιορτή με πολλούς και διαφορετικούς συμβολισμούς. Κάποτε λένε ότι ήταν αφιερωμένη στις παντρεμένες γυναίκες, στο όνομα της ευημερίας και της καλοτυχίας των οικογενειών, αλλά εκείνη η ερμηνεία που έχει επικρατήσει αφορά τη νίκη του καλού έναντι του κακού.

Συγκεκριμένα, στον ινδουισμό αυτή η μάχη δόθηκε όταν ο Βισνού εμφανίστηκε μισός λιοντάρι και μισός άνθρωπος, καταφέρνοντας να σκοτώσει τον Hiranyakashipu. Σε μια απόπειρα αναπαράστασης αυτής της μάχης, την προηγούμενη μέρα του Χόλι οι πιστοί ανάβουν φωτιές. Βέβαια, ο εορτασμός πλέον της γιορτής έχει ξεπεράσει θρησκευτικά και εθνικά όρια ακόμη και στην Ινδία – είναι μια μεγάλη συμπεριληπτική αγκαλιά, που με άπλετο χρώμα, χορό και ανέμελη διάθεση ξορκίζει τα δεινά που ταλαιπωρούν την –πλέον– πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.