Το ζήτημα των προσφύγων έχει αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης μέχρι και σήμερα. Απόψεις, έρευνες, παράθεση στοιχείων και πολλά ακόμη ήταν όλα αυτά που καταπιάνονταν πολιτικοί, ΜΜΕ, γιατροί, ΜΚΟ καθώς και απλοί άνθρωποι αναφορικά με τους πρόσφυγες. Για το κόστος όλων αυτών. Ο ανθρώπινος πόνος αμέτρητος. Δεν μπαίνει σε ζύγι.

Όπως το οικονομικό κόστος μετρήθηκε και καταμετρήθηκε πολλές φορές. Και δεν ήταν λίγο. Mόνο τη διετία 2015-2016, σύμφωνα με τον Guardian, διατέθηκαν στη χώρα μας για την περίθαλψη αυτών των άμοιρων ανθρώπων 803 εκατομμύρια δολάρια! Και ακόμη αναζητούνται οι τσέπες που τα έθαψαν.

Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι. Τη μεγάλη εικόνα την έχουμε μπροστά μας. Όμως το πάζλ αυτής της εικόνας αφορά μικρές ανθρώπινες ιστορίες. Σαν αυτές που ξετυλίχθηκαν πριν λίγες μέρες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Μία από αυτές εξιστορεί την περιπέτεια του 29χρονου καθηγητή γαλλικών Σαλαχαλντίν Εντρίς που εγκατέλειψε τη χώρα του το Σουδάν λόγω πολιτικών διώξεων. Έφτασε στη Σάμο και από εκεί στην Αθήνα μόνος, χωρίς να γνωρίζει σε ποιόν θα απευθυνθεί, που θα βρει να φάει και να κοιμηθεί.

Πρόκειται για μία νέα εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα τα οποία αποδεικνύεται ότι είναι το πιο πολύτιμο αντικείμενο που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες.

Τα κινητά τηλέφωνα λοιπόν μετατρέπονται σε χρήσιμους πλοηγούς, σε πυξίδες κατεύθυνσης στη νέα τους ζωή, χάρη στην εφαρμογή APP4REFS που παρακάμπτει το εμπόδιο της γλώσσας αφού χρησιμοποιεί κατά βάση εικονίδια ώστε να μπορούν εύκολα να εντοπίσουν τις πρώτες σημαντικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση ζωτικών προβλημάτων. Όπως δομές στέγασης, νοσοκομεία, πρεσβείες, εστιατόρια, την κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ακόμη και τις ΜΚΟ που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Όλα με εικονίδια για να παρακαμφθεί το εμπόδιο της γλώσσας, που είναι ένα από τα σημαντικά εμπόδια τις πρώτες ημέρες προσαρμογής. Τα απαραίτητα κείμενα είναι στην Αγγλική.

Το APP4REFS δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος UNINTEGRA από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ισπανικό ίδρυμα Acsar και θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αν και θα είναι διαθέσιμη για κατέβασμα σε λίγες ημέρες, πληροφορίες βρίσκονται ήδη στην ιστοσελίδα www.apps4refs.org