Απλοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις τη ζάχαρη και το αλάτι που προσλαμβάνεις μέσω της διατροφής σου.
Τα κακά νέα είναι ότι οι Έλληνες στρέφονται όλο και περισσότερο σε φθηνότερα προϊόντα, αυξάνοντας την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, όπως προκύπτει από έρευνα της Ierax Analytics (2022). Πιο συγκεκριμένα, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι καταναλώνουν λιγότερες υγιεινές τροφές, που σημαίνει ότι επιλέγουν τροφές πλούσιες σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά. Η διαφορά στις τιμές μεταξύ των υγιεινών τροφών και του junk food έχει οδηγήσει τα φτωχότερα στρώματα σε τρόφιμα που δεν είναι υγιεινά, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για την υγεία τους.
Τα καλά νέα είναι ότι με απλούς τρόπους είναι εύκολο να περιορίσουμε την πρόσληψη τόσο του αλατιού όσο και της ζάχαρης. Ποιοι είναι αυτοί;
Διαβάζουμε ετικέτες
Η ετικέτα στη συσκευασία των τροφίμων καθιστά εύκολο το να δει κανείς πόσο νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα περιέχει κάθε μερίδα. Στον διατροφικό πίνακα αναγράφεται, επίσης, το ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (% ΣΗΠ), που δείχνει πόσο συμβάλει κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα τροφίμου στη συνολική ημερήσια πρόσληψη.
Μαθαίνουμε απλές συνταγές μαγειρικής
Το μεγαλύτερο μέρος του νατρίου (αλλά και της ζάχαρης) στη διατροφή μας προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και γεύματα εστιατορίων. Επιπλέον, οτιδήποτε έχει προετοιμαστεί, όπως ψητό κοτόπουλο ή σαλάτες ντελικατέσεν, πιθανότατα έχει πρόσθετο αλάτι. Μια καλή αρχή είναι να αντικαταστήσουμε ένα γεύμα έτοιμου φαγητού την ημέρα ή την εβδομάδα με σπιτικό. Έτσι, θα εξοικονομήσουμε χρήματα, ενώ θα αποφύγουμε νάτριο και ζάχαρη.
Κάνουμε μικρά βήματα
Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορούν να περιορίσουν γρήγορα το αλάτι και τη ζάχαρη, άλλοι μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν μια πιο σταδιακή προσέγγιση. Ίσως είναι πιο πρακτικό να δώσουμε στους γευστικούς μας κάλυκες χρόνο να προσαρμοστούν στην αλλαγή. Για παράδειγμα, αν συνήθως βάζουμε 2 κουταλάκια ζάχαρη στον καφέ, μπορούμε να την μειώσουμε στο 1 κουταλάκι και μετά στο ½ κουταλάκι για μία ή δύο εβδομάδες. Οι ίδιες μικρές αλλαγές μπορούν να γίνουν και για το αλάτι.
Βρίσκουμε γλυκές εναλλακτικές
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε ένα απλό γιαούρτι με φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα αντί για επιδόρπιο γιαουρτιού. Τρώμε λίγη μαύρη σοκολάτα αντί για σοκολάτα γάλακτος. Επιλέγουμε πλιγούρι βρόμης με φρούτα και κανέλα αντί για δημητριακά.
Αγαπάμε τα μπαχαρικά
Αντί για αλάτι, μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό μας μυρωδικά και μπαχαρικά. Βασιλικός, μέντα, μαϊντανός, τσίλι, τζίντζερ, σκόρδο, όλα δίνουν γεύση (και άρωμα). Τα μπαχαρικά μπορούν, επίσης, να προσφέρουν γλυκιά ικανοποίηση. Βάζουμε, για παράδειγμα, εκχύλισμα κανέλας, μοσχοκάρυδου ή βανίλιας σε γιαούρτι, καφέ και άλλα τρόφιμα.
Δεν στοχεύουμε στην τελειότητα
Η υιοθέτηση διατροφικών αλλαγών μπορεί να είναι πρόκληση για κάποιους. Αν λοιπόν κάποιες φορές δεν τα καταφέρουμε τόσο καλά, ας είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας κι ας μην νιώθουμε άσχημα. Με τον καιρό θα γίνουμε καλύτεροι.