Είναι σημαντική η ύπαρξη των στόχων στη ζωή μας; Ναι, είναι σημαντικό να έχουμε στόχους στη ζωή μας γιατί έτσι γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε. Χωρίς στόχους, άλλωστε, μοιάζουμε με καράβι που χωρίς πηδάλιο αφήνεται στα κελεύσματα του ανέμου. Αρκεί, όμως, η γνώση του προορισμού στον οποίο κατευθυνόμαστε για να γίνουμε καλοί καπετάνιοι και να φτάσουμε στα λιμάνια της επιλογής μας; Βεβαίως όχι. Όλοι οι άνθρωποι έχουν «θέλω» και τα ονομάζουν στόχους, όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα σε ένα «θέλω» και σε έναν αληθινό στόχο. Τα «θέλω» μας έχουν μια τεράστια γκάμα δύναμης, ανάλογα με το πόσο πολύ τα επιθυμούμε αλλά και με το πόσο πρόσκαιρα ή μακροχρόνια καλό θα αποδειχθεί αυτό που προσφέρουν στη ζωή μας.
Οι στόχοι μας είναι κάτι διαφορετικό από τις επιθυμίες μας. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να τους κατακτήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουν μια μόνιμη θετική αλλαγή στη ζωή μας. Αυτές οι σκέψεις, όμως, δημιουργούν και κάποιες απορίες. Γιατί ορισμένοι πετυχαίνουν τους στόχους τους και άλλοι όχι; Γιατί κάποιοι εγκαταλείπουν στη μέση του δρόμου τις επιδιώξεις, αφού πιστεύουν ότι είναι για το καλό τους; Γιατί αρκετοί αλλάζουν στόχους σαν τα πουκάμισα; Γιατί υπάρχουν αυτοί που κολλάνε σε κάποιο στόχο για μια ολόκληρη ζωή και δεν βλέπουν ότι απλά ο συγκεκριμένος στόχος είναι μη πραγματοποιήσιμος;
Πάμε λοιπόν να δούμε όλα τα παραπάνω βήματα με τη σειρά τους, έτσι ώστε να μάθουμε πώς να πετυχαίνουμε τους στόχους μας:
Α. Αρχικά ο στόχος μας πρέπει να ισοδυναμεί με κάτι απόλυτα συγκεκριμένο. Δεν μπορεί να είναι κάτι ασαφές όπως για παράδειγμα «θέλω να σπουδάσω» ή «θέλω να βγάλω λεφτά» ή κάτι άλλο απόλυτα γενικό. Τι θέλεις να σπουδάσεις; Πόσα λεφτά θέλεις να βγάλεις; Τι συγκεκριμένο θέλεις να κατακτήσεις;
Β. Στη συνέχεια, χρειάζεται να έχουμε ισχυρό κίνητρο. Κατά τη διάρκεια της δράσης μας για την κατάκτηση των επιδιώξεών μας, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε εμπόδια και να υποχρεωθούμε όχι μόνο να ξεβολευτούμε αλλά και να ζοριστούμε πολύ. Όταν όμως υπάρχει ισχυρό κίνητρο, τότε τα ζόρια περνούν σχετικά εύκολα γιατί είναι ασήμαντα μπροστά στα αναμενόμενα κέρδη που σχετίζονται με την υλοποίηση του στόχου μας.
Συνεπώς, για να πετύχουμε τη μετατροπή του στόχου από ένα απλό «θέλω» σε ένα ισχυρό «μπορώ» χρειάζεται να ισχυροποιήσουμε τα κίνητρά μας, κάνοντας τα εξής:
1. Σε μια σελίδα χαρτί γράφουμε όλα όσα θα μας προσφέρει η κατάκτηση του στόχου μας. Για παράδειγμα, το «θα ζω καλύτερα βγάζοντας περισσότερα χρήματα» δεν αυξάνει το κίνητρο. Τι σημαίνει για μας η καλύτερη ποιότητα ζωής; Τι ΑΚΡΙΒΩΣ θα κάνουμε που δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα; Εκδρομές; Θα αποκτήσουμε μεγαλύτερο σπίτι; Θα σπουδάσουμε τα παιδιά μας; Θα ταξιδέψουμε σε διάφορες χώρες; ΤΙ; Και όλα αυτά, μαζί με πάρα πολλά άλλα, μικρά και μεγάλα, θα τα καταγράψουμε χωρίς καμία λογοκρισία της μορφής «αυτό αξίζει, εκείνο δεν αξίζει».
2. Μετά από δυο-τρεις μέρες, θα διαβάσουμε όσους στόχους καταγράψαμε και έκπληκτοι θα διαπιστώσουμε πως έχουμε κι άλλα να κερδίσουμε από την κατάκτηση του στόχου μας. Τότε, θα συμπληρώσουμε το χαρτί μας και με τις καινούριες ανακαλύψεις μας. Αυτή τη διαδικασία θα την κάνουμε κάθε δυο-τρεις μέρες μέχρι που δεν θα έχουμε να συμπληρώσουμε τίποτε πια.
3. Από το σημείο αυτό και μετά, ΚΑΘΕ μέρα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, θα διαβάζουμε το χαρτί με τα κέρδη που προκύπτουν από την κατάκτηση του στόχου μας για όσες ημέρες χρειαστεί μέχρι να νιώσουμε ότι δεν κρατιόμαστε άλλο και θελήσουμε να ξεκινήσουμε τη δράση. Κατά την ανάγνωση, είναι πολύ σημαντικό να πιστέψουμε πως έχουμε ήδη κατακτήσει όλα όσα γράφουμε και να τα χαιρόμαστε, να τα απολαμβάνουμε. Η διαδικασία αυτή θα φουντώσει την επιθυμία μας για την κατάκτηση του στόχου και θα κάνει πολύ πιο εύκολο τον δρόμο.
4. Στη συνέχεια, χρειάζεται να καταστρώσουμε ένα σχέδιο κατάκτησης του στόχου μας. Ιδιαίτερα σε κάποιους στόχους αυτό είναι σχετικά εύκολο. Σε κάποιους άλλους, ο τρόπος είναι απόλυτα άγνωστος και έρχεται αμέσως στο μυαλό η σκέψη: «αν ήξερα τι να κάνω, θα το είχα κάνει ήδη». Ας μην τρομάζουμε, είτε έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο είτε δεν έχουμε, θα ξεκινήσουμε με όποιον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός για το όνειρό μας. Και έπειτα η δράση θα μας πάει εκεί ακριβώς που χρειαζόμαστε να πάμε.
Γιατί κάποιοι πετυχαίνουν και κάποιοι όχι
Πριν φτάσουμε στο τελευταίο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου μας, ας ξεκαθαρίσουμε ένα πολύ δύσκολο σημείο που απαντά και στο αρχικό μου ερώτημα «γιατί κάποιοι πετυχαίνουν και κάποιοι όχι». Όποιος κι αν είσαι αυτή τη στιγμή, όποιες επιτυχίες ή αποτυχίες κι αν είχες μέχρι σήμερα στη ζωή σου, ό,τι κι αν σου λένε οι γύρω σου, εσύ χρειάζεται να πιστέψεις ότι μπορείς να κατακτήσεις τον στόχο σου. Αυτή η πίστη θα σε οδηγεί στις κατάλληλες λύσεις όταν τα πράγματα θα δυσκολεύουν, θα σε κάνει να νιώθεις κάθε μέρα πιο δυνατός και ικανός και, το σημαντικότερο, θα σε κρατάει στη δράση, κάνοντάς σε να μην τα παρατάς. Στο τέλος αυτού του κειμένου υπάρχει κάτι απόλυτα πρακτικό και απαραίτητο για την επιτυχία, το οποίο αν πραγματοποιηθεί ακριβώς όπως περιγράφεται θα γίνει το πιο μεγάλο όπλο για την κατάκτηση των στόχων.
Ο σκοπός αυτού του όπλου είναι πολλαπλός: Κάθε μέρα θα γινόμαστε πιο δυνατοί, αποφασιστικοί, εστιασμένοι, θα μεγαλώνει η πίστη μας και θα προγραμματιζόμαστε σαν το ισχυρότερο κομπιούτερ προς την επιτυχία. Πριν από τις ευχές μου για την επιτυχία σας θα ήθελα να τονίσω τη σημασία που έχουν στη ζωή η αυτοπειθαρχία και η συνέπεια. Θα υπάρξουν στιγμές που θα αμφισβητήσετε οι ίδιοι τις προσπάθειές σας και αυτό είναι κάτι πολύ φυσικό. Τότε καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν η αυτοπειθαρχία και η συνέπεια. Μη σταματήσετε, ό,τι κι αν γίνει. Εκεί είναι το μυστικό της επιτυχίας. Και οι νικητές πέφτουν, αλλά σηκώνονται μόνοι τους και γρήγορα, συνεχίζοντας τον δρόμο που τους οδηγεί στην κατάκτηση των ονείρων τους.
Έξι τρόποι για τη μετατροπή του στόχου σε… χρυσό
- Καθορίζουμε με κάθε λεπτομέρεια τον στόχο μας. Δεν αρκεί το «θέλω ένα αυτοκίνητο». Το σωστό είναι: «Θέλω ένα αυτοκίνητο γκρι, με κόκκινα καθίσματα, με ζάντες αλουμινίου», και ό,τι άλλο θα θέλαμε να έχουμε.
- Γράφουμε τι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε σαν αντάλλαγμα αυτού που επιθυμούμε. Για παράδειγμα «θα δουλέψω υπερωρίες» ή «σε δεύτερη δουλειά» ή «θα διαβάζω τρεις ώρες παραπάνω κάθε μέρα«, ή οτιδήποτε άλλο έχουμε σκεφτεί.
- Καθορίζουμε με ακρίβεια τον χρόνο επίτευξης του στόχου μας. Δεν είναι σωστό να πούμε «σε κάνα δυο χρόνια». Το εύστοχο είναι να αναφέρουμε: «μέχρι τις …/…/2025».
- Φτιάχνουμε ένα αρχικό σχέδιο με το οποίο θα ξεκινήσουμε. Δεν χρειάζεται να είναι το ιδανικό, έτσι κι αλλιώς θα διορθωθεί στην πορεία. Αρχίζουμε να το εφαρμόζουμε αμέσως, είτε είμαστε έτοιμοι είτε όχι.
- Παίρνουμε μια κόλλα χαρτί και γράφουμε με κάθε λεπτομέρεια τον στόχο μας, το αντάλλαγμα που σκοπεύουμε να δώσουμε, την ημερομηνία επίτευξης, το σχέδιό μας.
- Κάθε πρωί μόλις ξυπνήσουμε και κάθε βράδυ λίγο πριν κοιμηθούμε, διαβάζουμε αυτό μας το κείμενο, κατά προτίμηση μεγαλόφωνα έτσι ώστε να ακούμε τον εαυτό μας να το λέει.