Ερευνητές ανακάλυψαν τα οφέλη που μπορούν να έχουν στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων παθήσεων συμπληρώματα διατροφής με ένα γνωστό συστατικό.

Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη 22 εκατομμυρίων ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου ένα στα δέκα άτομα επηρεάζεται από μια αυτοάνοση ασθένεια. Τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία μελετώνται εκτεταμένα από τους επιστήμονες, εμφανίζονται όταν ο φυσιολογικός ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην άμυνα κατά των λοιμώξεων διαταράσσεται με αποτέλεσμα να επιτίθεται κατά λάθος στα φυσιολογικά υγιή κύτταρα του ίδιου του οργανισμού.

Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι οι έρευνες της επιστημονικής κοινότητας προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Πρόσφατα, μάλιστα, ανακοινώθηκε μια ελπιδοφόρα θεραπεία η οποία αξιοποιεί ένα «αντίστροφο εμβόλιο» το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο διαβήτης τύπου 1.

Mια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JCI Insight στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 εμβαθύνει στο ζήτημα της ανοσολογικής απόκρισης και αποκαλύπτει ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση της φλεγμονής για άτομα που αντιμετωπίζουν αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) και η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, αλλά ακόμη και η Covid-19.

Ποιο συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα που μπορεί να βοηθήσει άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες είναι το –γνωστό για τις ανακουφιστικές ιδιότητές του στο πεπτικό σύστημα– τζίντζερ.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε έναν συγκεκριμένο τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, τα ουδετερόφιλα, και στον ρόλο τους σε αυτοάνοσες καταστάσεις. Ειδικότερα, έδωσε έμφαση στον σχηματισμό εξωκυτταρικών παγίδων ουδετερόφιλων (NET), επίσης γνωστών ως NETosis, τα οποία είναι πολύπλοκες δομές που μοιάζουν με ιστό αράχνης στο σώμα μας που συμβάλλουν στη φλεγμονή και την πήξη του αίματος – χαρακτηριστικό σημάδι πολλών αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο ΣΕΛ, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APS) και η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με τζίντζερ μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση των ουδετερόφιλων στη NETosis, ανακάλυψη που θεωρείται πολλά υποσχόμενη, καθώς τα υπερδραστήρια ουδετερόφιλα συμβάλλουν στην εξέλιξη των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, στην κλινική δοκιμή οι ερευνητές χορήγησαν ένα συμπλήρωμα με 20 χιλιοστόγραμμα τζιντζερόλης (το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας) καθημερινά σε υγιείς εθελοντές για επτά ημέρες. Παρατήρησαν ότι τα άτομα είχαν αυξημένα επίπεδα μιας χημικής ουσίας μέσα στα ουδετερόφιλα που ονομάζεται cAMP. Αυτά τα αυξημένα επίπεδα cAMP ανέστειλαν αποτελεσματικά την NETosis ως απόκριση σε διάφορα ερεθίσματα που σχετίζονται με την ασθένεια.

«Η έρευνά μας, για πρώτη φορά, παρέχει στοιχεία για τον βιολογικό μηχανισμό που βασίζεται στις προφανείς αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ στους ανθρώπους», δήλωσε ο Jason Knight, MD, ανώτερος συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ανάγκη για περαιτέρω έρευνα

Ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι το τζίντζερ θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί σε προγράμματα θεραπειών για αυτοάνοσες παθήσεις, ο ακριβής αντίκτυπος αυτών των συμπληρωμάτων στη διαχείριση φλεγμονωδών και αυτοάνοσων καταστάσεων παραμένει ασαφής ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους.

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να αξιοποιήσουν αυτά τα ευρήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για κλινικές δοκιμές με τον ίδιο σκοπό.