Ύπάρχουν φρούτα και λαχανικά είναι πιο ωφέλιμα με τη φλούδα; Στη φλούδα ορισμένων φρούτων και λαχανικών κρύβονται περισσότερες βιταμίνες από όσες θα βρεις οπουδήποτε αλλού. Φρόντισε, λοιπόν, να μην την πετάς!

Το γεγονός ότι στη φλούδα φρούτων και λαχανικών συγκεντρώνονται πολλά θρεπτικά στοιχεία είναι γνωστό. Καθώς μαζί με αυτά συγκεντρώνονται δυστυχώς και μπόλικα χημικά φυτοφάρμακα, συνηθίζεις να πετάς τη φλούδα και να απολαμβάνεις μόνο το εσωτερικό.

Αν όμως ήξερες πόσα χάνεις με αυτόν τον τρόπο, ίσως να άλλαζες γνώμη. Η φλούδα ορισμένων φρούτων και λαχανικών, όπως αναφέρει και το WebMD που συγκέντρωσε τις μελέτες, είναι πιο ωφέλιμη ακόμα και από τον ίδιο τον καρπό. Περιέχει φυτικές ίνες που το έντερό σου χρειάζεται, καθώς και άλλα πολύτιμα στοιχεία που δύσκολα θα βρεις σε άλλες τροφές.

Κι αν –δικαιολογημένα– ανησυχείς για τα φυτοφάρμακα, μπορείς έστω αυτά τα φρούτα και λαχανικά να τα αγοράζεις από τις βιολογικές αγορές και στη συνέχεια να τα πλένεις πολύ-πολύ καλά.

Τα φρούτα και λαχανικά που αξίζει να τρως με τη φλούδα

– Πατάτα

Το έχουμε ξαναπεί: Οι πιο λαχταριστές πατάτες τρώγονται με τη φλούδα! Έτσι όχι μόνο κερδίζεις από νοστιμιά, μα λαμβάνεις ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνη Β, C, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο.

– Ροδάκινο

Η βελούδινη φλούδα του ροδάκινου είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Επιπλέον, έχει και πολλές φυτικές ίνες, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ενώ περιέχει και καροτενοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικού και προβιταμίνης. Οι ουσίες αυτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καταρράκτη, οπότε είναι διπλά ωφέλιμες!

– Μελιτζάνα

Όχι ότι θα καθάριζες ποτέ τη μελιτζάνα από τη φλούδα της, ωστόσο να ξέρεις πως κάθε φορά που την τρως –και όσο πιο σκούρο χρώμα έχει– κερδίζεις πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

– Μήλο

Όχι απλά πολλές, μα περισσότερες από το εσωτερικό του είναι οι βιταμίνες και οι ίνες που έχει το μήλο στη φλούδα του. Οι ουσίες αυτές βάζουν φρένο στη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Επιπλέον, στη φλούδα του μήλου υπάρχει το αντιοξειδωτικό κερσετίνη, που βοηθά τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες να λειτουργούν καλύτερα.

– Αγγούρι

Τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία του αγγουριού βρίσκονται στη σκουρόχρωμη φλούδα του. Εκεί συγκεντρώνονται κάλιο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Είναι, επίσης, πλούσιο σε βιταμίνη Κ, μια θρεπτική ουσία που υποστηρίζει την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος. Πρόσεξε, όμως: Αν το αγγούρι που θέλεις να φας δεν είναι βιολογικό και έχει έντονα κερωμένη επικάλυψη, ίσως θέλεις να το ξεφλουδίσεις ούτως ή άλλως.

– Κολοκύθι

Το ίδιο ισχύει και για το κολοκύθι, του οποίου η φλούδα μπορεί να είναι λίγο πικρή, όμως είναι τρομερά θρεπτική. Από αυτήν κερδίζεις σε φυτικές ίνες, κάλιο και λίγη βιταμίνη C.

Έχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά, όπως λουτεΐνη, καροτενοειδή και ζεαξανθίνη. Ακόμα περισσότερα θα κερδίσεις από το κολοκύθι αν το απολαύσεις ελαφρώς βρασμένο.

– Πορτοκάλι

Η φλούδα του πορτοκαλιού έχει απίστευτη ποσότητα βιταμίνης C, σχεδόν τη διπλάσια από αυτή που θα βρεις στον καρπό του φρούτου. Επιπλέον, είναι γεμάτη βιταμίνη Β6, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και ριβοφλαβίνη (μια βιταμίνη Β).

Την ίδια ώρα, βέβαια, η συγκεκριμένη φλούδα είναι πικρή και δύσκολη στην πέψη. Μπορείς, όμως, να πάρεις το ξύσμα της και να το προσθέσεις σε dressings σαλάτας ή ακόμα και στα σοκολατένια γλυκά σου! Σε κάθε περίπτωση, μην πετάς τις φλούδες από το πορτοκάλι, γιατί υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορείς να κάνεις με αυτές.