Ότι αγαπώ τα ταξίδια στην παρέα μου, είναι λίγο πολύ γνωστό. Ότι λατρεύω τα Roadtrips επίσης. Αυτό που ίσως δεν φανταζόντουσαν είναι ότι με ένα μωρό δεκαέξι μηνών θα φύγω εν μία νυκτί (γιατί η απόφαση γι αυτό το ταξίδι κάπως έτσι πάρθηκε) για ένα ταξίδι 2.500 και πλέον χιλιομέτρων με το αυτοκίνητο, διασχίζοντας τέσσερις χώρες, περνώντας επτά συνοριακούς ελέγχους, βουνά, πεδιάδες, ποταμούς, λίμνες, χωριά και πόλεις με ασύλληπτη ομορφιά που θα μείνει μέσα μου χαραγμένη για πάντα.
Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία και Κροατία λοιπόν οδικώς, με ένα αυτοκίνητο γεμάτο αποσκευές αλλά και προσδοκίες για εικόνες μαγικές όσο αυτές που χρόνια τώρα χάζευα συχνά πυκνά στο διαδίκτυο.
Αν η πραγματικότητα με αποζημίωσε; Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε…
Γράφει η Λιάνα Μπουκουβάλα
Χρήσιμες πληροφορίες
– Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας νέα αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης και πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο (σας την παρέχει η ασφαλιστική σας αν τη ζητήσετε, εντελώς δωρεάν)
– Εφοδιαστείτε με σνάκ. Πολλά σνάκ. Παιδιά τα χιλιόμετρα είναι πολλά και οι λιγούρες ατελείωτες! Οπότε πάρτε μαζί σας φαγητό και νερό για να είστε σίγουροι ότι δεν θα πεινάσετε!
– Στις χώρες των Βαλκανίων που είναι εκτός Ευρωπαικής Ένωσης, δηλαδή Αλβανία, Βοσνία και Μαυροβούνιο, σας έχω ευχάριστα. Τα δεδομένα για σύνδεση στο διαδίκτυο δεν είναι διαθέσιμα παντού και όπου είναι… κοστίζουν πολύ ακριβά. Χα, χα! Έτσι έχετε δύο εναλλακτικές. Η μία είναι πριν από το ταξίδι σας να κατεβάσετε τους χάρτες εκτός σύνδεσης της Google, για όλες τις περιοχές που σκοπεύετε να περάσετε. Η δεύτερη και κατά τη γνώμη μου καλύτερη, είναι να αγοράσετε ένα νέο αριθμό στην Αλβανία στον οποίο να ενεργοποιήσετε ένα πακέτο ομιλίας και internet. Αυτός ο αριθμός θα λειτουργεί κανονικά σε όλες τις παραπάνω χώρες κι έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Εγώ με μόλις 20 ευρώ απέκτησα απεριόριστα λεπτά ομιλίας για Αλβανία, Βοσνία και Μαυροβούνιο, 100 λεπτά προς Ευρωπαικούς αριθμούς και 35GB. Ναι καλά διαβάσετε!
– Δεν υπάρχουν πουθενά διόδια εκτός από την Κροατία, στην οποία εμείς συνολικά για τις διαδρομές μας πληρώσαμε 12 ευρώ. Τα διόδια πληρώνονται στο τέλος της διαδρομής. Μπαίνεις στον αυτοκίνητόδρομο παίρνεις ένα χαρτάκι. Όταν βγεις στην επιθυμητή έξοδο, δίνεις το χαρτάκι στον υπάλληλο και σου λέει τι ποσό σου αντιστοιχεί με βάση τη διαδρομή που έχεις κάνει. Όπως άλλωστε γίνεται και σχεδόν παντού στο εξωτερικό.
– Μπορείτε να κανονίσετε τις διαμονές σας από την Ελλάδα. Αυτό θα σας παρέχει την ασφάλεια που ίσως χρειάζεστε. Εμείς καθότι λάτρεις της περιπέτειας, προτιμήσαμε να έχουμε ελεύθερο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι μέναμε σε κάθε πόλη όσο μας άρεσε (σε λογικά πλαίσια και με βάση το γενικότερο χρονοδιάγραμμά μας) και κλείναμε τα δωμάτια/σπίτια επί τόπου όταν φτάναμε σε αυτή. Το θετικό στη δική μας επιλογή είναι δεν έχεις καμία πίεση χρόνου, αφού μπορείς να φτιάξεις το πρόγραμμά σου επί τόπου με βάση το τι σου αρέσει περισσότερο και τι όχι. Το αρνητικό είναι ότι επειδή κάνεις τις κρατήσεις των διαμονών σου τελευταία στιγμή, οι επιλογές είναι περιορισμένες και σαφώς ακριβότερες.
Καρδίτσα – Αυλώνας ( Vlorë )
- Διαμονή: 1
- Διάρκεια ταξιδιού: 7 ώρες
- Διέλευση συνόρων: Ναι
Αφετηρία μας ήταν η Καρδίτσα μιας και βρισκόμασταν εκεί για το Πάσχα. Είναι η πόλη από την οποία κατάγομαι, οπότε συχνά πυκνά την επισκεπτόμαστε οικογενειακώς αφενός γιατί εκεί ζουν οι γονείς και οι συγγενείς μου και αφετέρου γιατί… την αγαπω πολύ. Έτσι το ταξίδι μας ξεκίνησε από την καρδιά της Ελλάδας με πρώτο προορισμό τον Αυλώνα (στα αλβανικά: Vlorë) που είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας μετά το Δυρράχιο.
Ξεκινήσαμε στις 10 το πρωί και νωρίς το απογευματάκι ήμασταν στην παλιά πόλη του Αυλώνα. Η διαδρομή με βάση το gps το οποίο και εμείς συμβουλευόμασταν για όλες μας τις μετακινήσεις έδειχνε 5.30 ώρες, ωστόσο συνυπολογίζοντας τον έλεγχο στα σύνορα, την κίνηση και κάποιες στάσεις που κάναμε, χρειαστήκαμε περίπου 7 ώρες για να μπούμε στην πόλη. Η πρώτη εικόνα ήταν εξαιρετικά θετική! Ο Αυλώνας έχει τρομερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια κάτι που θα καταλάβετε από τα πρώτα κιόλας λεπτά που θα τον περπατήσετε. Νεόκτιστες πολυκατοικίες, ολοκαίνουριοι δρόμοι, φοίνικες και μία παραλία που χάνεται το μάτι σου. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε στην παλιά πόλη, η οποία είναι μισή ώρα περίπου με τα πόδια από την παραλία. Το σπίτι που είχαμε νοικιάσει διέθετε θέση πάρκινγκ οπότε αφήσαμε το αυτοκίνητο εκεί και… ξεχυθήκαμε στην πόλη!
Η γεμάτη φοίνικες Λεωφόρος Ισμαήλ Κεμάλι είναι η πιο κεντρική λεωφόρος και συνδέει το λιμάνι του Αυλώνα με το κέντρο. Καθ’ οδόν, και στις δύο πλευρές της θα βρεις εστιατόρια, καφέ, bars αλλά και εμπορικά καταστήματα. Το ίδιο το κέντρο αποτελείται από την Πλατεία Σημαίας και το Μνημείο της Ανεξαρτησίας. Θα διασχίσετε επίσης το Τζαμί Μουράτ του 16ου αιώνα στο δρόμο. Μην παραλείψετε τα χαλάσματα του τείχους της παλιάς πόλης. Αν προλάβετε επίσης επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο Ανεξαρτησίας. Ένα μικρό αλλά εξαιρετικό ίδρυμα που εκθέτει φωτογραφίες και έγγραφα σχετικά με την ανεξαρτησία της Αλβανίας. Είναι αρκετά ενδιαφέρον.
Εμείς για το βραδινό μας επιλέξαμε το εστιατόριο Gaia στην Παλιά Πόλη. Φάγαμε ζυμαρικά τα οποία συνοδέψαμε με ένα λευκό Αλβανικό κρασί. Τα κρασιά τους είναι βαριά σε γεύση, οπότε αν δεν είστε… λάτρεις του είδους μην τα προτιμήσετε. Έπειτα συνεχίσαμε με γλυκό στο Rolo’s Gelateria που είναι ακριβώς δίπλα. Μας είπαν ότι είχε τα πιο νόστιμα και φρέσκα γλυκά της πόλης και δεν είχαν άδικο!
Γενικότερα Tips για την Αλβανία
- Δεν νιώσαμε φόβο στιγμή. Οι Αλβανοί στον Αυλώνα είναι πολύ θερμοί υποστηρικτές του τουρισμού για αυτό και φέρονται πολύ καλά στους τουρίστες. Αν δε είστε και Έλληνες, θα σας φερθούν με τον καλύτερο τρόπο.
- Αν διασχίσετε τη χώρα οδικώς SOS: Μην ξεπερνάτε τα όρια ταχύτητας και δώστε μεγάλη προσοχή στη σήμανση. Θα δείτε μπλόκα της αστυνομίας παντού. Κυριολεκτικά! Αν όμως, είστε προσεκτικοί στα παραπάνω δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα. Εμάς για παράδειγμα, δεν μας σταμάτησε για έλεγχο ποτέ κανείς αν και περάσαμε μπροστά από δεκάδες. Οι Αλβανοί οδηγοί αγαπούν το γκάζι για αυτό θα δείτε συνεχώς να τους σταματούν για κλήσεις. Λίγο πριν τα σύνορα ήμασταν μπροστά σε περιστατικό που αλβανός οδηγός έκανε προσπέραση σε διπλή λωρίδα και το περιπολικό άναψε σειρήνα, τον ακολούθησε και τον σταμάτησε λίγα μέτρα πιο κάτω. Γι αυτό… το νου σας και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα!
- Το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό. Παρά τα χαμηλά όρια ταχύτητας που έχουν, οι δρόμοι τους είναι ταχείας κυκλοφορίας.
- Διασχίζοντας τη χώρα κατά μήκος της βλέπεις πανέμορφα τοπία καθώς και τον τρόπο που η χώρα εξελίσσεται μέρα με τη μέρα.
- Εμείς περάσαμε τα σύνορα στην Κακαβιά και μάλιστα σχετικά γρήγορα. Ο έλεγχος ωστόσο είναι ενδελεχής και από ότι μας ενημέρωσαν η αναμονή μπορεί να φτάσει μέχρι και τις δύο ώρες! Γι αυτό καλό θα ήταν να συνυπολογήσετε τον χρόνο αυτό στο πρόγραμμά σας.
- Επίσημη ώρα: GMT +1
- Επίσημη γλώσσα: Αλβανικά
- Νόμισμα: Lek
- Ισοτιμία 1€ = L 111,28
- Κόστος βενζίνης: 1.60 ευρώ ανά λίτρο
Aυλώνας ( Vlorë ), Αλβανία – Μπούντβα, Μαυροβούνιο
- Διαμονή: 1
- Διάρκεια ταξιδιού: 5:30 ώρες
- Διέλευση συνόρων: Ναι
Μετά από μία γεμάτη μέρα στον Αυλώνα ξεκινήσαμε νωρίς – νωρίς για Μαυροβούνιο! Η πρώτη μας διανυκτέρευση στην πανέμορφη αυτή χώρα είχε προγραμμαριστεί για την κοσμοπολίτικη και άκρως τουριστική Μπούντβα. Αρχικά να σας πω ότι μπαίνοντας στην χώρα του Μαυροβουνίου αναρωτιέσαι αν κάτι έχει πάει στραβά με τη διαδρομή που έχεις ακολουθήσει. Κι αυτό γιατί περνώντας τα σύνορα δεν θα συναντήσεις κανέναν αυτοκινητόδρομο ή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας όπως ίσως φαντάζεσαι. Αντιθέτως ένα επαρχιακό δρόμο, στον οποίο ίσα -ίσα που χωράνε δύο αυτοκίνητα, περιτριγυρισμένο από πράσινο, ζώα και επαρχιακά σπιτάκια. Ακόμη και όταν πλέον έχεις φτάσει στο κέντρο της χώρας, το οδικό δίκτυο δεν αλλάζει και πολύ. Όλες οι διαδρομές που κάναμε ήταν πλάι στη θάλασσα, ακολουθώντας ουσιαστικά την ακτογραμμή. Δαλματικές ακτές γαρ… Αν και δύσκολο για την οδήγηση – με συνεχείς στροφές και μόνο μία λωρίδα ανά ρεύμα- η θέα πραγματικά σε αποζημιώνει.
Η Μπούντβα βρίσκεται στο νότιο μέρος της Αδριατικής ακτής, με ιστορία 2.500 ετών και πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα οικιστικά κέντρα της περιοχής. Είναι κτισμένη μάλιστα στα ελληνικά πρότυπα, με κύρια οδό που οδηγούσε στην κεντρική πλατεία όχι διά μέσου του κέντρου της πόλης, αλλά πλάγια.
Το μικρό αυτό στολίδι του Μαυροβουνίου λέγεται πως είναι η αγαπημένη επιλογή των τουριστών αφού παντού θα συναντήσεις εστιατόρια, καφέ, bars αλλά και μοντέρνα κτίρια που ξεπηδούν καθημερινά παντού σαν μανιτάρια. Το καλοκαίρι μάλιστα εάν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και κάποιο beach party στην παραλία! Η παλιά πόλη ωστόσο αξίζει για εμάς περισσότερο την προσοχή σας. Περάστε την κεντρική πύλη των βενετσιάνικων τειχών και αφεθείτε στη μαγεία της. Περπατήστε στα γραφικά της δρομάκια και απολαύστε τα αξιοθέατα που έχει να σας προσφέρει. Καθίστε στα ταβερνάκια με τις τοπικές νοστιμιές, δοκιμάστε γλυκά και παγωτά ενώ χαζεύετε τον ήλιο να δύει στη θάλασσα από την Ακρόπολη που είναι ουσιαστικά το υψηλότερο σημείο της πολης. Το επιβλητικό αυτό φρούριο σήμερα στεγάζει και το Θέατρο της Μπούντβα όπου φιλοξενούνται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Πέρα από την καταπληκτική θέα, μπορείτε να επισκεφθείτε το μικρό μουσείο, καθώς και τη Βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις και χάρτες. Θα συναντήσετε επίσης τα ερείπια της εκκλησίας της Σάντα Μαρία του Κάστρου, του 12ου – 14ου αιώνα. Μπροστά από την Ακρόπολη στην πλατεία βρίσκονται οι ενδιαφέρουσες εκκλησίες: η Αγία Τριάδα, που λειτουργεί ως ορθόδοξη εκκλησία που κτίστηκε το 1804 με πέτρες σε χρώματα ροζ και μελί, όπου κείτεται θαμμένος ο διάσημος συγγραφέας της πόλης Στεφάν Μίτροφ Λιούμπισα (1824-1878), η καθολική του Αγίου Ιωάννη, η μικρή Σάντα Μαρία της Πούντα, αλλά και η εκκλησία του ηγουμένου Σάββα.
Στη μαρίνα της Μπούντβα την ίδια ώρα θα δείτε αραγμένα πανάκριβα πολυτελή γιοτ με τουρίστες, σύγχρονους μεγιστάνες του πλούτου που είναι έτοιμοι να ξοδέψουν χωρίς δεύτερη σκέψη, αγοράζοντας ό,τι πιο εντυπωσιακό βρεθεί στο δρόμο τους. Έτσι ίσως εξηγείται το γεγονός ότι σε κάποιες μπουτίκ οι τιμές ειναι… απλησίαστες. Η μαρίνα βρίσκεται βόρεια της Παλαιάς Πόλης και από εκεί ξεκινά και η Σλοβένσκα Ομπάλα που είναι ο πεζόδρομος περιπάτου.
Τέλος, αν την επισκεφθείτε καλοκαίρι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις 35 αμμώδεις παραλίες της, από τις οποίες οι 8 διαθέτουν μπλε σημαία.
Αν και η Μπούντβα φημίζεται για τα ψάρια και τα όστρακά της, εμείς βέροι κρεατοφάγοι επιμείναμε σε κρέας. Έτσι επιλέξαμε για το γεύμα μας το Piano Νobile στην παλιά πόλη. Πρόκειται για ένα υπέροχο εστιατόριο, που θα λατρέψετε κάθε γωνιά του. Στον κατάλογο θα βρείτε επιλογές σε κρέας, pasta, risotto αλλά και burgers. Το signature Gin Tonic τους ήταν επίσης εξαιρετικό!
Γενικότερα Tips για την Μπούντβα
- Στην παλιά πόλη έχουμε ακούσει αρκετές ιστορίες ανθρώπων που φάγανε και έπειτα είχαν… στομαχικές διαταραχές. Για αυτό το νου σας. Επιλέξτε ταβερνάκια γεμάτα σε κόσμο και με καλές κριτικές για να μειώσετε τις πιθανότητες να περάσετε το βράδυ με… ενοχλήσεις!
- Αν επιλέξετε να μείνετε μέσα στην παλιά πόλη θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητό σας σε πάρκινγκ καθώς μέσα στην πόλη δεν επιτρέπονται τα οχήματα. Εμείς κλείσαμε ένα δωμάτιο 600μ από την παλιά πόλη που διέθετε πάρκινγκ. Έτσι δεν χρειάστηκε να πληρώσουμε επιπλέον για θέση στάθμευσης.
- Σήμα, έλα καλό μου σήμα! Όσο και αν είναι πόλος έλξης τουριστών δυστυχώς το σήμα στο τηλέφωνό μας και το internet ενίοτε ήταν ανύπαρκτο.
- Μην παραλείψετε να βγάλετε φωτογραφία στο άγαλμα της Μπαλαρίνας. Είναι ένα κομψό άγαλμα που κοσμεί την είσοδο σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της πόλης. Εδώ και μερικά χρόνια απέκτησε μεγάλη φήμη και φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα πιο αγαπητά σύμβολα της Μπούντβα. Σχεδόν όπως η Γοργόνα για την Κοπενχάγη.
- Επίσημη ώρα: GMT +1
- Επίσημη γλώσσα: Μαυροβουνιακά
- Νόμισμα: Ευρώ. Το Μαυροβούνιο οικειοθελώς χρησιμοποιεί το ευρώ ως νόμισμα.
- Κόστος βενζίνης: 1.58 ευρώ ανά λίτρο
Μπούντβα, Μαυροβούνιο – Μόσταρ, Βοσνία Ερζεγοβίνη
- Διαμονή: 1
- Διάρκεια ταξιδιού: 4:30 ώρες
- Διέλευση συνόρων: Ναι
Επιτέλους Βοσνία! Και λέω επιτέλους γιατί η Βοσνία ουσιαστικά ήταν η αφορμή γι αυτό μας το ταξίδι. Ήθελα πολύ εδώ και χρόνια να την επισκεφθώ και η επιλογή μου… με δικαίωσε! Μία χώρα γεμάτη πράσινο. Μια χώρα στην οποία συναντιέται το οδυνηρό παρελθόν με το μεταβατικό παρόν. Εκεί που συνυπάρχουν αρμονικά οι δύο θρησκευτικοί κόσμοι – μουσουλμανικός και χριστιανικός -, εκεί που οι αυθεντικοί άνθρωποι ταιριάζουν γάντι με το ανεκμετάλλευτο φυσικό τοπίο, κάπου εκεί, ερωτεύτηκα τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Ξεκινήσαμε νωρίς από τη Μπούντβα, όπως άλλωστε είχαμε επιλέξει να κάνουμε σε κάθε μας μετακίνηση. Αφήσαμε πίσω τα πετρώδη βουνά του Μαυροβουνίου και ανεβαίνοντας συνεχώς σε υψόμετρο συναντήσαμε τα σύνορα. Ευθύς αμέσως νιώθεις τη διαφορά αφού δεν είναι πολυσύχναστα και θορυβώδη όπως τα υπόλοιπα. Για την ακρίβεια, ήταν το ακριβώς αντίθετο. Ένας μόνο υπάλληλος, ο οποίος όμως έκανε δουλειά για δέκα. Μας ρώτησε γιατί πηγαίνουμε στη χώρα, από που ερχόμαστε και που σκοπεύουμε να πάμε. Ζήτησε μάλιστα και την πράσινη κάρτα του αυτοκινήτου την ώρα που κανείς άλλος δεν μας τη ζήτησε σε όλες μας τις διελεύσεις. Περνώντας τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη οι πρώτες εικόνες βλέπεις έντονες τις πληγές που έχει αφήσει το παρελθόν. Γκρεμισμένα σπίτια, ερημιά, δρόμοι υπό κατεδάφιση. Ωστόσο η έντονη βλάστηση είναι εμφανής παντού και γλυκαίνει το όποιο γκρίζο στην ατμόσφαιρα.
Έπειτα από αρκετά χιλιόμετρα σε ατελείωτες ευθείες με μία μόνο λωρίδα και κανένα ίχνος πολιτισμού τριγύρω φτάσαμε στο Μόσταρ. Εκεί το τοπίο ξαφνικά εναλάσσεται. Η πόλη βρίσκεται σε μία καταπράσινη κοιλάδα γύρω από βουνά. Ενώ η είσοδος της δεν σου κάνει τόσο φαντασμαγορική εντύπωση, το κέντρο της θα σου μείνει αξέχαστο με τους ξεχωριστούς ρυθμούς ζωής και τα πανέμορφα σοκάκια του. Η αλήθεια είναι ότι η Βοσνία γενικότερα δεν φημίζεται για το τουριστικό προϊόν της. Μέχρι πριν είκοσι χρόνια βομβαρδιζόταν, αποτελεί μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, ενώ κάποιοι ακόμη και σήμερα ίσως δεν ξέρουν καν που πέφτει στο χάρτη. Αν όμως την επισκεφθείς θα την αγαπήσεις μια για πάντα!
Τα πάντα στο Μόσταρ ξεκινούν και τελειώνουν στην υπέροχη γέφυρα, που αποτελεί και ένα απ’ τα γνωστότερα αξιοθέατα της χώρας. Κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα μετά από παραγγελία του Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπή, σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και «συνδέει» το μουσουλμανικό με το χριστιανικό κόσμο: στη μία πλευρά της ζουν μουσουλμάνοι και στην άλλη χριστιανοί. Η γέφυρα καταστράφηκε κατά τον πόλεμο και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο το 2004, λιθαράκι – λιθαράκι. Λέγεται μάλιστα ότι πολλές από τις πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι αυθεντικές, αυτές δηλαδή που είχαν πέσει από την αρχική γέφυρα στο ποτάμι μετά το βομβαρδισμό. Από το 2005 η γέφυρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Περπατώντας το κέντρο του Μόσταρ θα δείτε πως έχουν έντονες επιρροές από την οθωμανική κυριαρχία (τούρκικος καφές, λουκούμια, ναργιλέδες). Περιπλανηθείτε στην πόλη, μπείτε στα παραδοσιακά τζαμιά, δοκιμάστε παραδοσιακό φαγητό στα τοπικά μαγαζιά. Οι τιμές είναι πολύ προσιτές ενώ κάποιοι αγαπούν πολύ και παζάρι. Στην δυτική πλευρά της γέφυρας ακολουθήστε την οδό Jusovina μέχρι και το γραφικό γεφυράκι Kriva Cuprija. Πρόκειται για μία μινιατούρα της Στάρι Μοστ (της μεγάλης δηλαδή γέφυρας), που κατασκευάστηκε δοκιμαστικά πριν απ’ αυτή για να ελεγχθεί το σχέδιό της. Εκεί κοντά θα βρεις ακόμα περισσότερα εστιατόρια που μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για φαγητό και ρομαντικές βόλτες μετά τη δύση του ηλίου.
Αν επιλέξεις να επισκεφθείς ένα μουσείο στο Μόσταρ τότε πρέπει να είναι αυτό του Πολέμου και των Θυμάτων Γενοκτονίας. Δίνει μία ιστορική ματιά στις φρικαλεότητες του Βοσνιακού Πολέμου, ενός πολέμου με πάνω από 200.000 θύματα, που έχει χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπεύθυνοι του μουσείου είναι θύματα του ίδιου του πολέμου.
Για το γεύμα μας επιλέξαμε το Restoran Labirint με θέα στη γέφυρα και εξαιρετικό φαγητό παρότι τουριστικό. Οι ντόπιοι μας είπαν ότι πλέον που ο κόσμος μπορεί μέσω διαδικτύου να ενημερώσει και να κάνει κριτικές, οι επιχειρηματίες προσέχουν πολύ την ποιότητα των προιόντων τους. Οπότε πιστεύω πως όπου κι αν επιλέξετε να φάτε, θα φάτε καλά.
Η μέρα τελείωσε με γλυκό για να γλείφεις και τα δάχτυλά σου σε πακέτο για το δωμάτιο, από το Palma 2. Το δωμάτιό μας ήταν 750μ από το κέντρο της πόλης και είναι ίσως από τα καλύτερα που είχαμε μείνει. Για αυτό και πάρτε χαρτί και σημειώστε: λέγεται Solis και μία υπέροχη μεζονέτα δύο δωματίων με μπάνιο, κουζίνα και ιδιωτικό κλειστό πάρκινγκ κόστισε 36 ευρώ. Ναι καλά διαβάσατε!
Blagaj
Το πανέμορφο Blagaj είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στις πηγές του κρυστάλλινου ποταμού Buna μόλις 25 λεπτά από το Μόσταρ. Αυτός πηγάζει από τους ορεινούς βράχους ύψους 200 μέτρων που τον περιβάλλουν. Πρόκειται για ένα μέρος όπου η ιστορία, η θρησκεία και η μοναδική στο είδος της φύση αναμειγνύονται μαζί σε έναν συνδυασμό με μυστικιστικά καρυκεύματα. Περπατώντας κοντά στον ποταμό θα δείτε το μοναστήρι των Δερβίσηδων, λαξευμένο σε έναν εντυπωσιακό βράχο τον 16ο αιώνα. Η εικόνα είναι πραγματικά μαγευτική!
Αν θέλετε μάλιστα μπορείτε να επισκεφθείτε το εσωτερικό του με κόστος 2 ευρώ. Επίσης αν ο καιρός το ευνοεί μπορείτε να κάνετε βαρκάδα στο εσωτερικό της σπηλιάς που είναι πίσω του πάλι με… 2 ευρώ.
Και επειδή από ότι καταλάβαμε εδώ όλα κοστίζουν 2 ευρώ (χα,χα!) για να πλησιάσετε στο τζαμί πρέπει να πληρώσετε για να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και να συνεχίσετε με τα πόδια για περίπου 10 λεπτά. Το κόστος είναι 2 ευρώ για όλη την ημέρα!
Kravica Waterfalls
Μόλις μία ώρα από το Μόσταρ θα συναντήσετε αυτόν τον επίγειο παράδεισο. Φανταστείτε κολοσσιαίους καταρράκτες 25 και πλέον μέτρων που σχηματίζει ο ποταμός Trebižat σε πλούσιο πράσινο περιβάλλον που καταλήγουν σε μια σμαραγδένια φυσική πισίνα.
Μπορείτε να κολυμπήσετε στα νερά και εάν ο καιρός το επιτρέπει να νοικιάσετε καγιάκ για να διασχίσετε τον ποταμό. Γύρω από τους καταρράκτες υπάρχουν καφέ και εστιατόρια ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν πικ-νικ κατά μήκος της ακτής. Κόστος εισόδου: 10 ευρώ
Γενικότερα Tips για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη
- Οι αστυνομικοί είναι οι πλέον ευγενικοί των Βαλκανίων. Μας σταμάτησαν στο δρόμο απλά για να μας ρωτήσουν αν είμαστε καλά και αν χρειαζόμαστε κάτι.
- Η χώρα προσπαθεί να «μαζέψει τα κομμάτια της» και αυτό το καταλαβαίνεις σε κάθε γωνιά. Δρόμοι φτιάχνονται, κτίρια χτίζονται, γέφυρες ξεφυτρώνουν…
- Στη Βοσνία δοκιμάσαμε υπέροχα κρασιά! Σας τα συστήνουμε!
- To κέντρο του Μόσταρ είναι όλο πλακόστρωτο. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε μαζί σας μωρό με καρότσι, όπως εμείς, ετοιμαστείτε για κουβάλημα!
- Επίσημη ώρα: GMT +1
- Επίσημη γλώσσα: Βοσνιακά
- Νόμισμα: Μάρκο Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (Ωστόσο δέχονται σχεδόν παντού και ευρώ)
- Ισοτιμία 1€ = KM 1,9556
- Κόστος βενζίνης: 1.40 ευρώ ανά λίτρο
Μόσταρ, Βοσνία Ερζεγοβίνη – Σπλίτ, Κροατία
- Διαμονή: 1
- Διάρκεια ταξιδιού: 2:30 ώρες
- Διέλευση συνόρων: Ναι
Μετά από μία μοναδική εμπειρία που ήταν η επίσκεψή μας στη Βοσνία ξεκινήσαμε για… Κροατία! Με έναν υπέροχο ήλιο και με διάθεση στα ύψη περάσαμε τα σύνορα πανεύκολα και έπειτα από διαδρομή μιάμισης περίπου ώρας σε αυτοκινητόδρομο ευρωπαικών προδιαγραφών (με διόδια εννοείται που κόστισαν περίπου 8 ευρώ) φτάσαμε στο πανέμορφο Σπλίτ!
Παρότι ωστόσο ξεκινήσαμε με έναν τεράστιο καλοκαιρινό σχεδόν ήλιο, μπαίνοντας στην Κροατία το σκηνικό άλλαξε και έβρεχε ασταμάτητα. Ρωτώντας τους ντόπιους μας μάθαμε ότι οι εναλλαγές στον καιρό την άνοιξη είναι συνηθισμένο φαινόμενο για εκείνους. Οπότε αν πάτε κι εσείς άνοιξη, το νου σας! Πάρτε μαζί σας ομπρέλα!
Έπειτα από δύο περιπου ώρες ασταμάτητης βροχής, ο καιρός μας έκανε τη χάρη, ο ήλιος ξεπρόβαλλε από τα σύννεφα του Κροάτικου ουρανού κι εμείς φυσικά… ξεχυθήκαμε στους δρόμους!
Το Σπλιτ είναι από τις πλέον τουριστικές πόλεις της Κροατίας κι αυτό θα το καταλάβεις από τους χιλιάδες τουρίστες που μαζί με εσένα θα ανακαλύπτουν με ένα χάρτη ανά χείρας τις ομορφιές του.
Το Σπλιτ μπορεί να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, το ιστορικό του κομμάτι όμως μπορεί κανείς εύκολα να το περπατήσει. Ένα από τα ομορφότερα σημεία απ΄ όπου έχεις μια πανοραμική εικόνα της πόλης είναι ο λόφος Μαριάν – ένα καταπράσινο πάρκο που ο Διοκλητιανός φρόντισε να δημιουργηθεί για τους κατοίκους της πόλης.
Ένας επίσης λόγος που που αξίζει να το επισκεφθείτε είναι το Παλάτι του Διοκλητιανού, το οποίο ο Ρωμαίος αυτοκράτορας έχτισε για εξοχική κατοικία την περίοδο 295-305 μ.Χ. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιβλητικά και καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά μνημεία στον κόσμο και το εντυπωσιακότερο είναι ότι δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται!
Το Σπλιτ είναι μία πόλη που προσφέρεται για διακοπές ότι τύπος κι αν είσαι! Αν αγαπάς την ιστορία το παλάτι, Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με την μπρούντζινη πύλη πάνω στην παραλιακή λεωφόρο θα σε αποζημιώσει. Αν προτιμάς τους θρησκευτικούς χώρους θα αγαπήσεις τον καθεδρικό του Αγίου Δομίνικου με το ψηλό καμπαναριό, όπου μπορείς να ανέβεις και να ατενίσεις από τα 60μ όλη την πόλη. Αν είσαι ρομαντικός τύπος θα λατρέψεις την μεσαιωνική πόλη με τα κυπαρισσί παραθυρόφυλλα, τη γειτονιά Veli Varos, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ και 500 χρόνια, και τα στενά σοκάκια – το μικρότερο από τα οποία λέγεται «άσε με να περάσω», γιατί χωράει μόνο έναν περαστικό από μία κατεύθυνση. Για τον κοσμικό, τα καφέ στο περιστύλιο του ναού του Διός και ειδικά το Λούξορ, με τους Ρωμαίους στρατιώτες να εκτελούν χρέη πορτιέρη, φορώντας τη στολή τους με μια υπερηφάνεια που υπερβαίνει το ελαφρύ κιτς της στιγμής θα είναι το ιδανικό μέρος.
Αφού χορτάσεις βόλτες στο Παλάτι, σειρά έχει η Ριβιέρα του Σπλιτ. Ένας μεγάλος, εντυπωσιακός πεζόδρομος γεμάτος μαγαζιά, φοίνικες, παγκάκια και κόσμο που κάνει την βόλτα του τρώγοντας παγωτό. Η πόλη απλώνεται εξίσου πανέμορφη και έξω από το παλάτι. Τίποτα δεν έχει αλλοιωθεί, η επιρροή των Βενετών, των Αυστριακών αλλά και τον Γάλλων -που έφτασαν ως εδώ κατά τους Ναπολεόντιους πολέμους- συντελούν στη γοητεία του πάλαι ποτέ Ασπάλαθου – μιας και αυτό ήταν το πρώτο όνομα της πόλης, όταν ιδρύθηκε ως ελληνική αποικία.
Γενικότερα Tips για το Σπλίτ
- Επιβάλλεται να περιπλανηθείτε στα στενά του Σπλίτ με ένα παγωτό στο χέρι. Ότι γεύση κι αν επιλέξετε είναι όλες τους υπέροχες! Το Gelateria Emiliana σύμφωνα με τους ντόπιους σερβίρει το πιο νόστιμο παγωτό στην πόλη. Θα τους πιστέψετε αμέσως μόλις δείτε τις ουρές που σχηματίζει ο κόσμος έξω από αυτό…
- Μην παραλείψετε να δείτε το άγαλμα του Γρηγορίου του Νιν δίπλα στο Παλάτι του Διοκλητιανού. Αυτό το τεράστιο άγαλμα του Μέστροβιτς λέγεται ότι φέρνει τύχη σε όσους τρίβουν το δάχτυλο του ποδιού του. Κάποιοι λένε δέκα χρόνια άλλοι λένε είκοσι χρόνια, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μπόλικη τύχη!
- Αν βρείτε τραπέζι καθίστε για φαγητό στο Bokeria Kitchen & Wine Bar. Το φαγητό είναι πεντανόστιμο, το προσωπικό πολύ εξυπηρετικό και ευγενικό και ο χώρος υπέροχος! Είναι πάντα γεμάτο οπότε καλό θα ήταν να κάνετε την κράτησή σας.
Σπλίτ, Κροατία – Ντουμπρόβνικ, Κροατία
- Διαμονή: 2
- Διάρκεια ταξιδιού: 3:00 ώρες
- Διέλευση συνόρων: Όχι
Δεν σας κρύβω πως οι προσδοκίες μας για το Ντουμπρόβνικ ήταν μεγάλες. Και πιστεύω δικαίως αφού μία μόνο αναζήτηση αν κάνεις στο διαδίκτυο θα το ερωτευτείς αμέσως με την τόση ομορφιά του. Κι από κοντά, είναι έτσι ακριβώς και ακόμη καλύτερο! Με την χαρά έκδηλη και χωρίς πολύ κούραση αφού για πρώτη φορά μετά από τόσες μέρες δεν θα είχαμε στο πρόγραμμα να αλλάξουμε χώρα και να περάσουμε σύνορα, φτάσαμε στο Ντουμπρόβνικ πρωί – πρωί! Στη διαδρομή πληρώσαμε για ακόμη μία φορά, και τελευταία μέχρι την Ελλάδα, διόδια. Το κόστος ήταν περίπου στα 8 ευρώ.
Επιλέξαμε να μείνουμε εκτός της παλιάς πολής γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσουμε θέση σε ιδιωτικό πάρκινγκ για να αφήσουμε το αυτοκίνητο. Έτσι προτιμήσαμε να βρούμε ένα σπίτι που διέθετε θέση στάθμευσης το οποίο ήταν 2 λεπτά από το κέντρο. Για εμάς αποδείχθηκε τέλεια επιλογή καθώς το να σταθμεύσεις στο Ντουμπρόβνικ είναι… βασανιστήριο! Έτσι αφήσαμε το αυτοκίνητο στη θέση που είχε το διαμέρισμά μας και μετακινούμασταν με τα πόδια ή με το λεωφορείο αφού η στάση του ήταν στην είσοδο του κτιρίου που μέναμε. Με 2 ευρώ ανά άτομο ήσουν σε 2 λεπτά στην Πύλη (Pile) της παλιάς πόλης!
Το μεσογειακό ταπεραμέντο και η κουλτούρα της κροατικής ριβιέρας έχει καθιερώσει το Ντουμπρόβνικ ως το «Σαν Τροπέ» των Βαλκανίων! Περπατώντας το θα δείτε ότι είναι έντονες οι επιρροές από την Ιταλία, αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά, στην διάλεκτο και γαστρονομικά καθώς μεγάλο τµήµα των παράλιων της Κροατίας άνηκε για αιώνες στην γειτονική χώρα.
Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979, το Ντουμπρόβνικ έχει πολύ σημαντική ιστορία. Η παλιά πόλη είναι περιτριγυρισμένη με τείχη μήκους 2 χιλομέτρων τα οποία αν το λέει η καρδιά σου μπορείς να περπατήσεις περιμετρικά ενώ σήμερα λέγεται πως έχει 1000 κατοίκους. Η περιήγηση στα δαιδαλώδη στενάκια ξεκινάει από τη Δυτική πύλη από την κρήνη του Ονούφριου µέσω της οποίας τον 15ο αιώνα έφτασε εδώ φρέσκο πόσιµο νερό που υπάρχει ακόµα και σήµερα, γεγονός πολύ σηµαντικό για µια µεσαιωνική πόλη. Εκεί θα δείτε και ένα σκυλάκι – άγαλµα που θεωρείται ο προστάτης της Κρήνης καθώς οι Κροάτες έστω και συµβολικά θεωρούν ότι το νερό πρέπει να φυλάγεται 24ωρες το 24ωρο.
Ο κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος που διασχίζει την παλιά πόλη, η Stradun ή αλλιώς Placa, όπως τη λένε οι ντόπιοι έχει μήκος 300 μέτρα και είναι η μεγάλη περαντζάδα που ουσιαστικά ενώνει τις δύο βασικές πύλες, Pile και Ploce. Από αυτόν ξεκινούν σοκάκια που ακολουθώντας τα θα ανακαλύψετε το αληθινό Ντουμπρόβνικ. Μην παραλείψετε μία στάση στο καφέ Gradskavana, το πιο παλιό καφενείο της πόλης, καθώς λειτουργεί από τον 16ο αιώνα. Ανακαινισμένο τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο απόλυτο «στρατηγικό» σημείο με θέα στην περαντζάδα και στo πιο συνηθισμένο σημείο για ραντεβού, τη στήλη του Ορλάντο. Ο μύθος λέει ότι τον 9ο αιώνα ο Ορλάντο με το στόλο του απελευθέρωσε το Ντουμπρόβνικ έπειτα από 15μηνη πολιορκία των Σαρακηνών.
Η µεσαιωνική ατµόσφαιρα της παλιάς πόλης θα σας μαγέψει σε τέτοιο σημείο που θα δυσκολευτείτε να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η πόλη στην πρόσφατη ιστορία είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά στον πόλεµο της Γιουγκοσλαβίας και κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της…
Μάλιστα την περίοδο του πολέµου, καταστράφηκαν τα 2/3 της πόλης, 4.000 από τις 6.000 χιλιάδες κόσµου σκοτώθηκαν, πολλά κτίρια µεσαιωνικά και της Αναγέννησης έπρεπε να ξαναχτιστούν µε στοιχεία µπαρόκ που ήταν και ο αρχικός ρυθµός αρχιτεκτονικής του ενώ η 6η Δεκεµβρίου του 1991, έχει περάσει στην ιστορία ως η χειρότερη µέρα του Ντουµπρόβνικ καθώς θεωρείται ότι 2.000 βόµβες έπεσαν µόνο µέσα στην ιστορικό κέντρο! Υπάρχουν μάλιστα χάρτες σε σηµεία της πόλης µε µαύρα και κόκκινα σηµάδια για να ενηµερώνουν τους επισκέπτες για τις ζηµιές του πολέµου.
«Game of Thrones»
Αν αποφασίσετε να περιηγηθείτε στα τείχη καλό είναι να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί με καπελάκι και νερό μαζί σας απαραιτήτως γιατί τα σκαλιά που θα ανεβείτε είναι… ατελείωτα! Τα τείχη λέγεται πως είναι χτισμένα σε διαφορετικές περιόδους – από τον 12ο μέχρι και τον 17ο αιώνα και ανεβαίνοντάς τα θα απολαύσετε μοναδική θέα στην Αδριατική. Μην παραλείψετε να φωτογραφηθείτε στον πυργίσκο με κάγκελα που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και να φανταστείτε ότι πρωταγωνιστείτε στο «Game of Thrones» μιας και πολλές σκηνές της σειράς έχουν γυριστεί εκεί. Ο γύρος των τειχών διαρκεί περίπου δύο ώρες.
Τελεφερίκ για θέα από ψηλά
Το να ανεβείτε με το τελεφερίκ και να απολαύσετε την θέα από ψηλά είναι κάτι καλό θα ήταν να μην χάσετε. Κι αυτό γιατί η θέα από την κορυφή του Srdj είναι μοναδική! Επιλέξτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος και απολαύστε στα πόδια σας την χρυσαφένια θάλασσα, την παλιά πόλη, την Αδριατική και τα νησιά της. Η διαδρομή είναι αρκετά σύντομη, περίπου δύο λεπτά και αξίζει τον κόπο. Το εισιτήριο κοστίζει 24 ευρώ ανά άτομο για να ανεβείτε και να κατεβείτε. Εάν το budget σας δεν σας το επιτρέπει μπορείτε να ανεβείτε και με αυτοκίνητο.
Γενικότερα Tips για το Ντουμπρόβνικ
- Στο κέντρο της παλιάς πόλης, δίπλα στην είσοδο του κήπου των Φραγκισκανών, θα βρείτε ένα από τα παλιότερα φαρμακεία του κόσµου. Βρίσκεται στο ίδιο σηµείο και δεν έχει κλείσει ποτέ από τον 14ο αιώνα µέχρι σήµερα και αξίζει να το επισκεφθείτε. Η είσοδος κοστίζει €4.
- Το Game of Thrones, η παγκοσµίου φήµης αυτή σειρά βοήθησε πολύ στην τουριστική άνοδο του Ντουµπρόβνικ το οποίο αποτέλεσε το Kings landing, µια από τις πόλεις του Game of Thrones.
- Βγαίνοντας από τα τείχη θα βρεθείτε στο Παλιό Λιµάνι µε την τεράστια κάποτε εµπορική αξίας καθώς από εδώ ξεκινούσαν τα πλοία για όλο τον κόσµο και έκανε σηµαντική ναυτική δύναµη για την Κροατία. Σήµερα µικρά καραβάκια κάνουν βόλτες τους επισκέπτες, κρουαζιερόπλοια αράζουν αρόδου, από εδώ ξεκινάει το καραβάκι για το ακατοίκητο νησάκι Λόκρουµ, ένα ήρεµο τοπίο, µε παγώνια να τριγυρνάνε ελεύθερα, οργανωµένη παραλία για βουτιές, ένα ειδυλλιακό πάρκο φύσης αλλά και το γνωστό µουσείο του Games of Thrones µε βασικό έκθεµα τον θρόνο του Kinglanding. Η μεταφορά προς και από το νησί γίνεται κάθε 30 λεπτά και κοστίζει 10€ με επιστροφή.
- Η Κροατία είναι διάσημη για τους αμπελώνες και τα κρασιά της. Θα δείτε άλλωστε εκτός της πόλης παντού αμπελώνες να απλώνονται στην καταπράσινη φύση της. Φρουτώδη, παιχνιδιάρικα, γήινα θα βρεις σίγουρα κάτι να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σου!
- Το Ντουμπρόβνικ είναι ένας αρκετά τουριστικός προορισμός, οπότε απέφυγε την high season διότι γεμίζει κόσμο και κρουαζιερόπλοια. Επίσης, ακριβώς επειδή είναι δημοφιλής προορισμός είναι και ακριβός σε σύγκριση με την υπόλοιπη Κροατία που είναι πολύ πιο οικονομική.
- Ανεβαίνοντας την κεντρική προτίμησε να καθίσεις για φαγητό στα εστιατόρια που είναι στα αριστερά σου. Είναι πιο ποιοτικά, λιγότερο τουριστικά και αρκετά οικονομικότερα.
- Επίσημη ώρα: GMT +1
- Επίσημη γλώσσα: Κροατικά
- Νόμισμα: Ευρώ
- Κόστος βενζίνης: 1.60 ευρώ ανά λίτρο
Ντουμπρόβνικ, Κροατία – Κότορ, Μαυροβούνιο
- Διαμονή: 2
- Διάρκεια ταξιδιού: 2:00 ώρες
- Διέλευση συνόρων: Ναι
Έπειτα από δύο ημέρες συνεχούς περιπλάνησης, κρασιών και φαγητό μέχρι σκασμού ήρθε η ώρα να ξαναφτιάξουμε βαλίτσες! Σειρά στη λίστα μας είχε το Κότορ στο Μαυροβούνιο. Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε διαβάσει πολλά γι αυτό ωστόσο επειδή το είχε επισκεφθεί ένας γνωστός μας, μας είχε πει πως είναι εκπληκτικό κι έτσι… ανυπομονούσαμε! Η Μάρσια έκατσε στο κάθισμά της, το αμάξι γέμισε βενζίνη και βουρ ξανά στους δρόμους! Έπειτα από δύο ώρες μαγικών τοπιών με τη θάλασσα πάντοτε στα δεξιά μας, φτάσαμε στο μαγευτικό… Κότορ! Τοποθετημένο στην σκιά επιβλητικών καταπράσινων βουνών, στην άκρη ενός μαγευτικού κόλπου με τιρκουάζ νερά, η μεσαιωνική πόλη του Κότορ είναι το αδιαμφισβήτητο κόσμημα στο στέμμα του Μαυροβουνίου! Είναι ένας μεσαιωνικός λαβύρινθος μουσείων, εκκλησιών, πλατειών και βενετσιάνικων παλατιών. Είναι ένα μέρος όπου το παρελθόν συνυπάρχει με το παρόν ενώ από το 1979 περιλαμβάνεται στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Πίσω από τα προπύργια, οι δρόμοι γεμίζουν με μπαρ και ζωντανή μουσική. Το σπίτι που είχαμε βρει ήταν 750 μέτρα από την παλιά πόλη, έτσι αφού τακτοποιηθήκαμε αφήσαμε το αυτοκίνητο, φορέσαμε αθλητικά και ξεχυθήκαμε στην πόλη!
Για να μπείτε στην παλιά πόλη που βρίσκεται εντός των τειχών υπάρχουν τρεις Πύλες. Στο εσωτερικό τους θα χαθείτε στα δαιδαλώδη στενάκια κάνοντας το κάθε λεπτό εκεί να αξίζει. Περπατώντας στα καλντερίμια της πόλης, θα συναντήσετε τον εντυπωσιακό Πύργο του Ρολογιού, το Ναυτικό Μουσείο, κάποια ιστορικά εκκλησάκια, αλλά και τον εντυπωσιακό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τρύφωνα. Για όσους έχουν το κουράγιο, τα 1300 σκαλιά που ορθώνονται πάνω από την πόλη, οδηγούν μέχρι το τέλος των τειχών, κι από εκεί η θέα στην πόλη είναι εκπληκτική (το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ). Ο οικισμός περπατιέται σε κάτι λιγότερο από 40 λεπτά και τα φιδογυριστά καλντερίμια του θα τα γνωρίσετε από την πρώτη ημέρα. Γι αυτό ξεχάστε χάρτες και πρόγραμμα κι αφήστε την αύρα του να σας συνεπάρει. Περπατήστε στα σοκάκια, εξερευνήστε τα σπίτια, μπείτε σε μια από τις υψηλής αισθητικής εκκλησίες και καθίστε σε κάποιο από τα δεκάδες wine bars, καφέ και εστιατόρια.
Γενικότερα Tips για το Κότορ
- Η μικρή και γραφική πόλη του Πέραστ αξίζει να την επισκεφθείτε. Βρίσκεται μόλις 12 χλμ από το Κότορ και είναι γεμάτη από γραφικά σοκάκια, όμορφες γειτονιές και ταβερνάκια με πεντανόστιμο φαγητό.
- Από το Πέραστ μπορείς να πας με καραβάκι στα νησάκια Sveti Dorde και Gospa od Skrpjela. Το πρώτο είναι φυσικό και φιλοξενεί το Μοναστήρι των Βενεδικτίνων και το δεύτερο είναι τεχνητό και δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα γύρω από ένα βράχο όπου είχε βρεθεί μια εικόνα της Παναγίας. Η εκκλησία χτίστηκε μετέπειτα, το 1630 και εκεί βρίσκονται σήμερα δεκάδες πίνακες, τάματα αλλά και ένα μικρό μουσείο. Είναι επίσης πολύ εντυπωσιακό ότι η εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος έχει εν μέρει φτιαχτεί με τις τρίχες (!) του δημιουργού της!
- Κάνε οπσωδήποτε στάση για φωτογραφία στο Sveti Stefan. Πρόκειται για ένα μαγευτικό μικρό χωριό που από πρώην ψαροχώρι είναι πλέον ένα υπερπολυτελές resort το οποίο μάλιστα λέγεται ότι το 2010 εκμισθώθηκε στον Έλληνα εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.
- Η κουζίνα του Μαυροβουνίου είναι ένας συναρπαστικός συνδυασμός ιταλικής και μεσογειακής. Δοκίμαστε την σπεσιαλιτέ τους, το αρνάκι μαγειρεμένο στο γάλα, με διάφορα μπαχαρικά και πατάτες καθώς και το cevapi το γνωστό σε εμάς κεμπάμπ αλά Μαυροβούνιο.
- Κάντε μία στάση στο Old Winery, κοντά στην βόρεια πύλη της παλιάς πόλης, για εκλεκτά κρασιά του Μαυροβουνίου και της Μεσογείου.
- Επίσημη ώρα: GMT +1
- Επίσημη γλώσσα: Μαυροβουνιακά
- Νόμισμα: Ευρώ. Το Μαυροβούνιο οικειοθελώς χρησιμοποιεί το ευρώ ως νόμισμα.
- Κόστος βενζίνης: 1.58 ευρώ ανά λίτρο
Κάπου εδώ το δικό μας ταξίδι τελείωσε αφού πήραμε το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα. Ο περιορισμένος μας χρόνος δεν μας επέτρεψε να κάνουμε ακόμη μία στάση, αν και θα θέλαμε πολύ, στην Αλβανία και συγκεκριμένα στα Τίρανα, αφενός για να τα δούμε και αφετέρου για να «σπάσουμε» τη διαδρομή αφού από το Κότορ ως τον Πειραιά, οδηγήσαμε περίπου 12- 13 ώρες! Εσείς αν έχετε τον χρόνο, σας συστήνουμε να κάνετε αυτή τη στάση και γιατί όχι… να πείτε και σε εμάς τις εμπειρίες σας!
Καλά ταξίδια!