Το Dopamine dressing, που χαρακτηρίζεται ως «εν μέρει μόδα, εν μέρει φροντίδα», είναι η τάση του TikTok που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιλέγουν ρούχα που ταιριάζουν με την επιθυμητή διάθεσή τους.


Έτσι, αν επιλέξουμε πολύχρωμα ρούχα πάνω από τα βαρετά και θλιβερά ρούχα, θα πάρουμε μια ώθηση ντοπαμίνης και θα νιώσουμε πιο χαρούμενοι.

Η ντοπαμίνη, ως νευροδιαβιβαστής, εμπλέκεται σε διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού συναισθημάτων. Δεν είναι το μόνο μόριο που μπορεί να επηρεάσει το πώς νιώθουμε. Η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη και διάφορες ενδορφίνες αλληλεπιδρούν με την ντοπαμίνη για να δημιουργήσουν τη συνολική διάθεσή μας. Αλλά η ντοπαμίνη παίζει θεμελιώδη ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας.

Για το αν η επιλογή του ντυσίματός μας μπορεί να προσφέρει ώθηση ντοπαμίνης, δεν το γνωρίζουμε ξεκάθαρα, γιατί δεν υπάρχει μελέτη που να έχει ζητήσει από τους συμμετέχοντες να αλλάξουν ρούχα με έντονα χρώματα ενώ παρακολουθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους. Όμως, όσον αφορά το concept, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μια σχέση μεταξύ των ρούχων που φοράμε και του τρόπου που ενεργούμε και νιώθουμε.

Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που φωτογραφήθηκαν φορώντας ένα κόκκινο ή μαύρο μπλουζάκι θεωρήθηκαν πιο ελκυστικοί από εκείνους που φορούσαν οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Το να φοράτε κόκκινο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερη σωματική απόδοση. Μια ανασκόπηση των ποδοσφαιρικών αγώνων τα τελευταία 55 χρόνια έδειξε ότι οι ομάδες με κόκκινη φανέλα έπαιζαν σταθερά καλύτερα στους εντός έδρας αγώνες από οποιοδήποτε άλλο χρώμα φανέλας.

Μια μελέτη έδειξε ότι το να φοράς ένα ρούχο που έχει σχέση με ένα επάγγελμα, όπως το λευκό παλτό του γιατρού, βελτιώνει τις γνωστικές διαδικασίες. Ονομάζεται «εγκλεισμένη γνώση», και αυτός μπορεί επίσης να είναι ο λόγος που φορώντας ρούχα γυμναστικής, κάνει πιο πιθανό το να ασκούμαστε. Ενώ τα επίσημα κοστούμια κάνουν ένα άτομο να ενεργεί με μεγαλύτερη κυριαρχία, όσον αφορά την απόδοση, η άνεση είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντική. Οι μαθητές που δίνουν εξετάσεις τα πήγαν καλύτερα όταν φορούσαν πιο άνετα, λιγότερο επίσημα ρούχα.

Όσοι περνούν τις μέρες τους επιδιώκοντας δημιουργικές προσπάθειες μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν να φορέσουν πράσινο, καθώς η προβολή του χρώματος έχει συνδεθεί με καλύτερη δημιουργική απόδοση. Το πράσινο χρώμα έχει επίσης βρεθεί ότι προκαλεί συναισθήματα χαλάρωσης, πιθανότατα επειδή μας θυμίζει τη φύση. Το κίτρινο είναι καλύτερο για καλοκαίρι και ζεστασιά, μπορεί να φέρει στον θεατή ευτυχία, ενέργεια και ενθουσιασμό, αν και δεν είναι γνωστό αν αυτά τα συναισθήματα εμφανίζονται όταν φοράτε το χρώμα.

Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα με τη μελέτη των συσχετίσεων μεταξύ χρώματος και συναισθημάτων, δηλαδή ότι οι απόψεις μας συνδέονται στενά με τον πολιτισμό μας. Στην Ευρώπη, μπορεί να συνδέουν το μαύρο χρώμα με τη θλίψη, επειδή είναι αυτό που φορούν σε μια κηδεία, αλλά οι πενθούντες φορούν λευκά στις κηδείες στην Κίνα. Επίσης, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όλοι βλέπουν το χρώμα το ίδιο.