Το air fryer που φροντίζει και τα οικονομικά μας -με τη σαφέστατα μικρότερη κατανάλωση ενέργειας από αυτήν που χρειάζεται ο φούρνος.

Είναι ωστόσο, στη φύση μας να το παρακάνουμε με ό,τι μας βολεύει. Να μη σεβόμαστε τα όρια που έχει το κάθε μηχάνημα. Κάπως έτσι (από τις πιο συνήθης αποτυχίες σε δοκιμές) προέκυψαν οι πέντε παρασκευές που δεν πρέπει να βάζουμε στη φριτέζα αέρα αν δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τη συσκευή ή τις πρώτες ύλες. Κάποιες περιπτώσεις είναι και επικίνδυνες. Ας τα δούμε όλα.

Κουρκούτι με υγρασία

Ό,τι κλείνουμε σε πάσης φύσεως κουρκούτι που έχει υγρασία (τυρί που θα λιώσει ή πολύ γάλα και αυγό) δεν θα γίνει ποτέ τραγανό μέσα στο air fryer. Τουναντίον, θα γίνει νιανια (μουλιασμένο). Εν τω μεταξύ το κουρκούτι μπορεί να στάξει μέσα στο καλάθι και να προκληθεί ζημιά. Θα καταλάβετε πως κάτι πάει λάθος από τον καπνό που θα βγαίνει από το μηχάνημα.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Ό,τι είναι πολύ ελαφρύ, όπως φύλλα από σπανάκι ή λάχανο δεν θα καθίζουν στο κάτω μέρος του καλαθιού. Πού θα πάνε; Στο θερμαντικό στοιχείο που είναι στην οροφή. Και μπορείτε να μαντέψετε ποια θα είναι η συνέχεια.

Φαγητά με πάρα πολύ σάλτσα

Το air fryer είναι ο προορισμός για να ζεστάνουμε ένα έτοιμο γεύμα που βάλαμε στο ψυγείο. Εκτός και αν έχει πλούσια σάλτσα. Γενικά, πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση της χρυσής ανακάλυψης σε φαγητά που έχουν πολλά υγρά, καθώς μπορεί να πιτσιλίσουν σε όλο το εξωτερικό κάτι που θα προκαλέσει ένα χάος, αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνο. Το αυτό ισχύει και για τα πολλά λιπαρά (πχ πολύ λάδι).

Ποπ Κορν

Οι φριτέζες αέρα δεν αναπτύσσουν τη θερμοκρασία που φτάνει μια κατσαρόλα με λάδι. Ως εκ τούτου, τα ποπ κορν δεν σκάνε στο 100%. Τα πολύ μικρά κομμάτια που δημιουργούνται και πετάγονται, μπορούν να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα -και πυρκαγιά.

Μπρόκολο

Mπρόκολο στο air fryer… καμμένη γη. Όπως δεν βοηθάει η πολλή υγρασία, δεν βοηθάει η καθόλου υγρασία στην ξηρή θερμότητα της φριτέζας αέρα.

Ντελικάτα ψάρια

Όταν ένα ψάρι έχει λεπτή υφή (πχ μπακαλιάρος), στο air fryer θα διαλυθεί εκτός και αν είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί -ή έχουμε αποτύχει τόσες φορές που ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε σε χρόνο και τρόπο. Προτιμήστε πιο σφικτά ψάρια, όπως είναι ο σολομός.