Ο ρόλος του αθλητισμού στην ανάπτυξη των παιδιών! Είναι αλήθεια πως όσο τα χρόνια περνούν τόσο λιγότερο ακούμε παιδικές φωνές στις γειτονιές. Τα παιδιά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τείνουν να αντικαθιστούν το παιχνίδι στην πλατεία με παιχνίδι στο σπίτι και μάλιστα πολλές φορές στην οθόνη ενός υπολογιστή ή μιας τηλεόρασης.

Οι ειδικοί παρατηρώντας αυτή την αλλαγή να γίνεται ολοένα και πιο έντονη είναι κατηγορηματικοί: Ο αθλητισμός είναι σύμμαχος των παιδιών και προσφέρει πληθώρα από πλεονεκτήματα. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή τους, προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη που επηρεάζουν θετικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία. Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες από νεαρή ηλικία συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους, ενισχύοντας τις δεξιότητες, την αυτοπεποίθηση και την κοινωνικότητά τους.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν μια αθλητική δραστηριότητα;

Από την προσχολική κιόλας ηλικία το παιδί είναι έτοιμο να ξεκινήσει μία αθλητική δραστηριότητα. Πρωτίστως όμως οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους το είδος του αθλήματος που του αρέσει και ταιριάζει στις δεξιότητές του. Άλλωστε είναι σημαντικό το παιδί να αντλεί ευχαρίστηση μέσα από τη δραστηριότητα και όχι να καταπιέζεται.

Ποια τα οφέλη του

Σωματική Υγεία

Ανάπτυξη Σωματικών Δεξιοτήτων: Μέσω του αθλητισμού, τα παιδιά βελτιώνουν τις κινητικές τους δεξιότητες, όπως η ισορροπία, η αντοχή και η ευλυγισία.

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος: Η τακτική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά σε ασθένειες.

Πρόληψη Παχυσαρκίας: Η φυσική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μειώνοντας τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.

Ψυχική Υγεία

Ανακούφιση από το Άγχος: Ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αγχολυτικό, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους και του στρες.

Ανάπτυξη Αυτοπειθαρχίας και Υπομονής: Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες διδάσκει στα παιδιά την αξία της αυτοπειθαρχίας, της υπομονής και της επιμονής.

Αύξηση της Αυτοπεποίθησης: Οι επιτυχίες στον αθλητισμό ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

Κοινωνική Ανάπτυξη

Ομαδικό Πνεύμα και Συνεργασία: Οι ομαδικοί αθλητισμοί διδάσκουν τη σημασία της συνεργασίας και του ομαδικού πνεύματος, βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες.

Σεβασμός και Ευγενής Άμιλλα: Μέσω του αθλητισμού, τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες, τους συναθλητές και τους αντιπάλους τους, αναπτύσσοντας την ευγενή άμιλλα.

Δημιουργία Φιλιών: Οι αθλητικές δραστηριότητες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν νέα άτομα και να δημιουργήσουν φιλίες.

Ακαδημαϊκές Επιδόσεις

Ο αθλητισμός έχει επίσης θετική επίδραση στις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών. Η πειθαρχία και η συγκέντρωση που απαιτεί η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες συχνά μεταφέρονται και στην τάξη, βοηθώντας τα παιδιά να διαχειρίζονται καλύτερα τον χρόνο τους και να επικεντρώνονται στις σχολικές τους υποχρεώσεις.

Προσοχή

Πολλές φορές η λανθασμένη επιλογή ενός αθλήματος ενδέχεται να οδηγήσει το παιδί σε απογοήτευση, χάνοντας έτσι τη χαρά του και την προσμονή του για αυτό. Έτσι είναι πιθανό το παιδί να αντιδράσει και να αρνείται να ασχοληθεί με τον αθλητισμό γενικότερα ειδικά αν το άθλημα που πρόκειται να ξεκινήσει δεν του άρεσε ποτέ. Οι γονείς λοιπόν οφείλουν να αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών τους και όχι να τα αναγκάζουν να πραγματοποιούν τα όνειρα που είχαν εκείνοι μικροί.

4 βασικοί κανόνες για τους γονείς

  • Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το παιδί σας.
  • Μην ξεχνάτε να τονίζετε την πρόοδο του.
  • Να το εμψυχώνετε ιδιαίτερα όταν συμμετέχει σε κάποιο ομαδικό άθλημα.
  • Αφιερώστε χρόνο προκειμένου να συζητήσετε μαζί του έπειτα από μία ήττα μα και από μία νίκη.