Ακόμα και αν είσαι σχολαστικός με τη φροντίδα του δέρματός σου, δεν αποκλείεται να βρεθείς αντιμέτωπος με το ξηρό δέρμα λόγω εξωγενών παραγόντων.
Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν τα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος, που δεν μπορείς να τους ελέγξεις όλους ταυτόχρονα. Η έκθεση σε κλιματιστικά και ο ξηρός κρύος αέρας του περιβάλλοντος είναι αστάθμητοι παράγοντες. Από την άλλη υπάρχουν και οι παράγοντες τους οποίους μπορείς να ρυθμίσεις, όπως το πώς κάνεις ντους και τα προϊόντα που χρησιμοποιείς.
Παρακάτω έχουμε μερικά tips που θα σε απαλλάξουν από την περιοδική ξηρασία του δέρματος, ειδικά αυτή που παρουσιάζεται τοπικά και με εποχική περιοδικότητα. Στην περίπτωση που έχεις γενικά ξηρό δέρμα και δεν είναι αποτέλεσμα του κλίματος ή κάποιων συνηθειών, ίσως θα έπρεπε να αναζητήσεις τη συμβουλή κάποιου δερματολόγου.
Το ντους είναι ο πρώτος ύποπτος για το ξηρό δέρμα. Η μακρά παραμονή κάτω από τη ντουζιέρα μπορεί να είναι μεγαλύτερη απόλαυση μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Όμως το πολύ νερό δεν είναι καλό για το δέρμα σου. Όσο περισσότερο νερό, και κυρίως όσο πιο καυτό, κυλάει πάνω στο δέρμα σου, τόσο περισσότερο συμπαρασύρει τα έλαια που το διατηρούν μαλακό και απαλό. Η λύση είναι απλή στη σκέψη, αλλά δύσκολη στην υλοποίηση γιατί απαιτεί αλλαγή στη ρουτίνα σου. Μικρότερης διάρκειας ντους, χαμηλότερη θερμοκρασία νερού και αν είναι δυνατόν όχι συχνά ντους. Ειδικά τον χειμώνα που ο κρύος αέρας δεν είναι σύμμαχός σου.
Είτε καταφέρεις να κάνεις πιο σύντομα και πιο δροσερά τα ντους σου, η προσπάθεια για ενυδάτωση του δέρματός δεν τελειώνει με αυτό. Δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία για να ενυδατώσεις οποιοδήποτε μέρος του σώματός σου από τη στιγμή που είσαι εντελώς καθαρός. Τότε τα προϊόντα έχουν την καλύτερη πρόσφυση με την επιδερμίδα σου, απορροφώνται αποτελεσματικότερα και παίρνεις το μέγιστο της δράσης σου. Επίσης, το δέρμα σου είναι πιο αφυδατωμένο από ποτέ μετά από ένα ντους και τότε είναι που χρειάζεται άμεσα ενυδάτωση. Γι’αυτό και η ιδανική στιγμή για ντους είναι το βράδυ, λίγο πριν τον ύπνο. Τα προϊόντα έχουν όλο τον χρόνο για να δράσουν σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον.
Εκτός από τις ελαφριές lotion που απορροφώνται γρήγορα κι εύκολα, ίσως χρειαστεί να περάσεις και στην επόμενη πίστα. Αυτή δεν είναι άλλη από τις πιο βαριές κρέμες και balms. Η μεγαλύτερή τους συγκέντρωση σε έλαια εμποδίζουν τη διαφυγή της υγρασίας από το δέρμα σου. Τα υπερενυδατικά στοιχεία που πρέπει να περιέχει ένα τέτοιο προϊόν είναι το εκχύλισμα jojoba ή το υαλουρονικό οξύ. Μπορείς να συνδυάσεις την εφαρμογή ενός τέτοιο balm με μια μια ελαφριά απολέπιση με κάτι που να περιέχει γαλακτικό ή γλυκολικό οξύ για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα.
Μπορεί οι αφυγραντήρες να είναι πλέον η αγαπημένη ηλεκτρική συσκευή των Ελλήνων millennials που έχουν μάθει να ζουν χωρίς θέρμανση, όμως μπορεί να χρειάζεσαι και μια συσκευή που να κάνει το αντίστροφο. Οι υγραντήρες έχουν την ακριβώς αντίθετη λειτουργία και φροντίζουν να υπάρχει η ελάχιστη απαιτούμενη υγρασία στον χώρο. Ειδικά σε χώρους που θερμαίνονται με κλιματιστικά και γενικά όπου επικρατεί ξηρό περιβάλλον είναι κάτι παραπάνω από συνιστώμενη επένδυση.
Τέλος, αν ψωνίζεις σαπούνια μόνο με βάση την τιμή τους, ήρθε η ώρα να αρχίσεις να διαβάζεις και τις ετικέτες τους. Προτίμησε εκείνα που αναφέρουν πως έχουν ενυδατική δράση. Δηλαδή θες σαπούνια που δεν κάνουν και τόσο καλά τη δουλειά τους και δεν απομακρύνουν υπερβολικά τα έλαια της επιδερμίδας σου. Είναι εύκολο να τα ξεχωρίσεις από την ένδειξη «για ξηρό δέρμα»