Παρακάτω θα βρεις 6 κοινά λάθη που μπορεί κάποιος να κάνει όσον αφορά την φροντίδα των φυτών αυτών. Προσπάθησε να τα αποφύγεις και τα φυτά σου θα στο ανταποδώσουν.
Πήρες μερικά φυτά για να ομορφύνεις το σπίτι σου, να έρθεις λίγο πιο κοντά στη φύση. Όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλεις δεν μπορείς να τα κρατήσεις ζωντανά. Εκεί που όλα νομίζεις ότι πάνε μια χαρά, οι πράσινοι συγκάτοικοί σου αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια, όπως κιτρίνισμα στα φύλλα, μαρασμό, πρόβλημα στους μίσχoυς, καθυστερημένη ανάπτυξη.
1. Το πιο κοινό λάθος είναι το υπερβολικό πότισμα
Μπορεί να μην ξέρεις ότι ποτίζεις υπερβολικά τα φυτά σου μέχρι να τα δεις να μαραίνονται, να σαπίζουν και να κιτρινίζουν. Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου αγαπούν το νωπό χώμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το χώμα πρέπει να είναι μουλιασμένο, καθώς έτσι περιορίζεται η ροή του αέρα γύρω από τις ρίζες και αναπτύσσονται μύκητες.
Οι απαιτήσεις σε νερό διαφέρουν από φυτό σε φυτό, οπότε για αρχή κάνε μια έρευνα για το πόσο συχνά πρέπει να ποτίζονται αυτά που έχεις επιλέξει. Σε γενικές γραμμές, απόφυγε το υπερβολικό πότισμα όταν το ανώτερο στρώμα του χώματος είναι νωπό και έλεγξε με το δάχτυλό σου τα χαμηλότερα επίπεδα πριν αποφασίσεις να ποτίσεις.
2. Χρησιμοποιείς γλάστρες χωρίς τρύπες αποστράγγισης
Η αποστράγγιση είναι απαραίτητη σε όλες τις γλάστρες είτε πρόκειται για φυτά εσωτερικού χώρου είτε για φυτά εξωτερικού χώρου, αν θες να παραμείνουν ζωντανά. Το να ποτίζεις με προσοχή ή να βάζεις χαλίκι στο κάτω μέρος της γλάστρας δεν είναι η καλύτερη λύση, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τις ρίζες. Αν σου αρέσει μια γλάστρα που δεν έχει τρύπες αποστράγγισης, απλά άνοιξε μερικές στη βάση της.
3. Δεν τα ποτίζεις τόσο συχνά όσο πρέπει
Το να παραμελείς το πότισμα είναι ένα ακόμα από τα συνηθισμένα λάθη που αφορούν τα φυτά. Χωρίς νερό, τα φυτά δεν λαμβάνουν τα συστατικά που χρειάζονται για τη φωτοσύνθεση. Τα φύλλα αρχίζουν να μαραίνονται και οι ρίζες δεν μπορούν να μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά. Αν αφήσεις το χώμα στεγνό για μεγάλο διάστημα, μπορεί να γίνει συμπαγές και υδρόφοβο, πράγμα που μπορεί να διορθωθεί αερίζοντας το χώμα σκάψιμο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, είναι καλύτερο να ποτίζεις το φυτό από το κάτω μέρος, επιτρέποντας στο χώμα να απορροφήσει όση υγρασία χρειάζεται.
4. Συγχέεις το «χαμηλό φως» με το «καθόλου φως»
Είσαι σίγουρος ότι το φυτό σου παίρνει αρκετό φως; Χωρίς φως δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί. Όταν, λοιπόν, διαβάζεις ότι ένα φυτό χρειάζεται λίγο φως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να επιβιώσει οπουδήποτε στο σπίτι, όπως σε δωμάτια χωρίς παράθυρα ή σκοτεινές γωνίες. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό δεν πρέπει να εκτίθεται απευθείας στις ακτίνες του ήλιου.
5. Είναι λάθος να τοποθετείς τα φυτά εκεί που «χτυπάει» ο ήλιος
Το να αφήνεις τα φυτά μπροστά στο παράθυρο και να τα «βλέπει» όλη μέρα ο ήλιος δεν είναι απαραίτητα καλό. Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου αναπτύσσονται στη σκιά. Έτσι, αν από τις συνθήκες αυτές τα βάλεις στο έντονο φως, τα φύλλα θα καούν γρήγορα, θα δεις καφέ κηλίδες, ενώ μπορεί να παρατηρήσεις ότι απομακρύνονται από τον ήλιο για να προστατευτούν. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι πρέπει να αλλάξεις θέση στις γλάστρες σου.
6. Ξεχνάς τη μεταφύτευση
Η μεταφύτευση είναι μια εργασία συντήρησης που δεν χρειάζεται να γίνεται συχνά, αλλά πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Δεν έχει σημασία τι είδους φυτό έχεις επιλέξει, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πάνε λάθος κατά τη διαδικασία αυτή.
Το πρώτο είναι να κάνεις μεταφύτευση πολύ νωρίς ή πολύ συχνά. Μπορεί να θες να μεταφέρεις το φυτό σου σε άλλη γλάστρα αμέσως μόλις το φέρεις σπίτι ή να θες να το μεταφυτεύεις σε κάθε αλλαγή εποχής, για να του προσφέρεις περισσότερο χώρο να αναπτυχθεί. Ωστόσο, στα φυτά γενικά δεν αρέσει να ταλαιπωρούνται οι ρίζες τους. Έτσι, οι παραπάνω πρακτικές μπορεί τελικά να καθυστερήσουν την ανάπτυξή τους αντί να την βοηθήσουν. Η επιλογή της λάθος γλάστρας είναι ένα ακόμα συνηθισμένο λάθος. Πολλοί υποθέτουν ότι ένα μεγαλύτερο δοχείο βοηθά στην ανάπτυξη, αλλά αυτό είναι μύθος. Όσο για το είδος του χώματος; Ο ευκολότερος τρόπος για να κάνεις τη σωστή επιλογή είναι να επισκεφτείς ένα φυτώριο.