Eρευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους κοιμούνται λίγες ώρες… Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές από τη Γαλλία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τη δρα Σεβερίν Σαμπιά του Πανεπιστημίου Cite του Παρισιού;
Αν νομίζετε ότι ανήκετε σε εκείνους που με λίγο ύπνο ο οργανισμός τους αποδίδει – δηλαδή εως πέντε ώρες ύπνου – τότε ξανασκεφτείτε το γιατί μια 25ετής έρευνα σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες το βράδυ, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση πολυνοσηρότητας, δηλαδή να εμφανίσουν ταυτοχρονα δύο χρόνιες παθήσεις (π.χ. καρδιοπάθειας, καρκίνου, διαβήτη κ.α.), σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που κοιμούνται πάνω από επτά ώρες, δείχνει μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να επιβιώσουν με 5 ώρες ή λιγότερες ώρες ύπνου χωρίς καμία βλάβη, είναι πολύ χαμηλός στην πραγματικότητα.
Οι 60άρηδες με ύπνο έως πέντε ώρες είχαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο για πολλαπλές χρόνιες παθήσεις. Οι 70άρηδες 40% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Οι 50άρηδες είχαν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση κατά 25% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, κυρίως λόγω των αυξημένων χρόνιων παθήσεων.
Ωστόσο, και το ακριβώς αντίθετο είναι επικίνδυνο. Πάνω από 9 ώρες υπνου μετάτ α 60 ή 70 σχετιζόταν επίσης με μια αυξημένη κατά 35% πιθανότητα πολυνοσηρότητας.