Είσαι φαν του καφέ και θέλεις να πίνεις τέλειο καφέ και στο σπίτι; Πίνεις τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα; Μάλλον τότε δεν μπορείς να κάνεις χωρίς καφέ και μόλις ξυπνάς το πρωί θα ήθελες να φτιάχνεις έναν καφέ επαγγελματικού επιπέδου και να τον απολαμβάνεις στο έπακρο.
Πως θα το κάνεις αυτό; Ανάλογα με ποιον καφέ προτιμάς διάβασε τις παρακάτω συμβουλές για τον τέλειο καφέ.
Espresso
O Espresso σε κάθε του εκδοχή έχει πολύ συγκεκριμ/ενες οδηγίες ώστε να βγει τέλειος. Το είδος του καφέ είναι το παν, οπότε διάλεξε προσεκτικά την ποικιλία που σου ταιριάζει και μετά ξεκίνα να κάνεις τα επόμενα βήματα.
Η εκχύλιση του Espresso πρέπει να διαρκεί περίπου 20 με 25 δευτερόλπετα και η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 90 και 96 βαθμούς Κελσίου. Αν θες μονό Espresso ζύγισε 7-9 γραμμάρια πριν τον βάλεις στην μηχανή ενω για διπλό, 14-18 γραμμάρια. Μπορεί να σου μοιάζει μπελάς αλλά θα σε ανταμείψει.
Αν πάλι θες latte ή Cappuccino, τότε καλό θα είναι να πάρεις μια συσκευή για αφρόγαλα. Το καλό αφρόγαλα θέλει πλήρες γάλα και έχοντας τη συσκευή μπορείς να φτιάξεις είτε κρυο, είτε ζεστό. Πριν το βάλεις χτύπα το ελαφρώς στον πάγκο σου και άστο να κάτσει για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Ελληνικός
Ο Ελληνικός αποτελεί πάντα σταθερή αξία και όλο το ζήτημα του είναι το «καϊμάκι». Ο Ελληνικός χρειάζεται προσοχή και συνεχές ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις φουσκώσει βγάλε το μπρίκι και ρίξτον αργά στην κούπα ή το φλιτζάνι. Μπορείς βέβαια να πάρεις και ηλεκτρικό μπρίκι, αν κάποιες ημέρες βιάζεσαι.
Γαλλικός
Ο Γαλλικός είναι ο καφές που επιλέγεις για να μην αργήσεις ή αν έχεις αργήσει. Αν προτιμάς να τον βάζεις να γίνεται αυτόματα όσο ετοιμάζεσαι τότε να έχεις πάντα καθαρή την καφετιέρα. Αν μένεις πάλι σε περιοχή με «σκληρό» νερό, θα δεις μεγάλη διαφορά αν προτιμήσεις το εμφιαλωμένο, όχι μόνο στον καφέ σου αλλά και στη μηχανή που θα χρειάζεται αφαλάτωση πιο αραιά.
Επίσης καλό είναι να προτιμήσεις μια ποικιλία από καφεκοπτείο για πιο πλούσιο άρωμα, αλλά και να τοποθετήσεις μεταλλικό φίλτρο και όχι χάρτινο, αν θες η γεύση να είναι πιο πλούσια και να κρατήσει αν χρησιμοποιείς θερμός.