Όταν μια σχέση έχει τελειώσει, συνήθως αναλογιζόμαστε τα λάθη μας. Γιατί όμως να μην σκεφτούμε τα λάθη στις σχέσεις μας όσο είμαστε ακόμη καλά μαζί; Με αυτόν τον τρόπο θα τα περιορίσουμε και θα αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια αίσια έκβαση.

Πέρα από κάθε αμφιβολία, οι σχέσεις μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στη ζωή μας, ίσως το πιο σημαντικό. Νευροεπιστήμονες, ψυχολόγοι, σύμβουλοι σχέσεων και λοιποί ειδικοί αναζητούν τα μυστικά για να διατηρούμε όμορφες και γερές σχέσεις, αλλά φυσικά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οδηγούν σε μια οριστική ρήξη, σε ένα διαζύγιο, σε διαρκείς προστριβές, είτε πρόκειται για τον/τη σύντροφό μας, είτε για το παιδί μας, είτε για τους φίλους μας. Υπάρχουν όμως και κάποιες συμβουλές που μπορεί να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των κρίσεων.

Ο Αμερικανός εθνογράφος Simon Sinek, διάσημος από τα best seller βιβλία του και τα podcasts του σχετικά με την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, προσπαθεί να εντοπίσει τα σημεία εκείνα τα οποία συνηθίζουμε να κάνουμε λάθος στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τα οποία κλιμακώνουν την ένταση, ενθαρρύνοντας τυχόν βαθύτερες συγκρούσεις.

Ο Sinek σε κάποια από τις συνεντεύξεις του αναφέρεται σε 2 πολύ συχνά λάθη που κάνουμε στις σχέσεις μας, με στόχο φυσικά να τα αποφεύγουμε. Αν και αναφέρεται ξεκάθαρα στις συντροφικές σχέσεις, νομίζω ότι οι επισημάνσεις του βρίσκουν εφαρμογή και στις φιλικές και στις γονεϊκές σχέσεις μας.

Λάθος #1: Αντιμετωπίζουμε το συναίσθημα με λογική

Η ειλικρίνεια είναι ζητούμενο σε κάθε σχέση. Το ίδιο και η καλή επικοινωνία, οι ντόμπρες κουβέντες, οι καλοί λογαριασμοί κ.λπ. Όλοι μας θέλουμε να ξέρουμε την αλήθεια, το ποιον έχουμε απέναντί μας, το τι σκέφτεται, τι νιώθει και πώς αντιμετωπίζει τα πράγματα.

Έτσι, τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια ενός έντονου τσακωμού, στην προσπάθειά μας να χειριστούμε τα πράγματα με ψυχραιμία και να επικοινωνήσουμε, κάνουμε το λάθος και απαντάμε λογικά.

Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως ότι στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα επικρατεί το συναίσθημα, που δυνατό και σαρωτικό όπως είναι, εκρήγνυται όταν έρθει σε επαφή με το λογικό επιχείρημα.

«Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το συναίσθημα με λογική, ούτε τη λογική με συναίσθημα» ισχυρίζεται ο Sinek. Σε περιπτώσεις που ο σύντροφός μας έχει θυμώσει πολύ μαζί μας ή είναι σε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση, πρέπει απλώς να κάνουμε πίσω, να αφήσουμε το συναίσθημα να εκφραστεί και να καταλαγιάσει και κάποια άλλη στιγμή να βρούμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε ήρεμα και λογικά μαζί του.

Σκεφτείτε ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα ξεσπάσματα των μικρών παιδιών, τα οποία στην πραγματικότητα δεν μπορούν να χειριστούν τα συναισθήματά τους. Οι γονείς συνήθως, στην προσπάθειά μας να χειριστούμε με λογικά επιχειρήματα το θέμα, βλέπουμε ότι δεν είναι εφικτό και ξεσπάμε σε φωνές.

Λάθος #2: Παριστάνουμε ότι είμαστε καλά, ενώ δεν είμαστε

Συνηθισμένο λάθος επίσης είναι ισχυριζόμαστε ότι είμαστε καλά, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν και ίσως το κάνουμε με καλή πρόθεση, ώστε να μην επιβαρύνουμε με τις δικές μας έννοιες το/τη σύντροφό μας, στην πραγματικότητα του/της στέλνουμε το μήνυμα «δεν σε χρειάζομαι».

Είναι επόμενο ο άλλος να νιώσει παραμελημένος, καθώς θέλει να βοηθήσει. Ο Sinek μάλιστα ισχυρίζεται ότι αυτή η στάση είναι από τις πιο εγωιστικές που μπορούμε να επιδείξουμε σε μια σχέση, διότι στερούμε από το/τη σύντροφό μας τη χαρά να μας προσφέρει βοήθεια.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, διεγείρεται σε δύσκολες ψυχικά καταστάσεις και μας κάνει να θέλουμε να συμπαρασταθούμε, να είμαστε «καλά μαζί».

Σκεφτείτε λοιπόν αν κάθε φορά που ο/η σύντροφός μας θέλει να δείξει την αγάπη του/της έμπρακτα, βρίσκει έναν τοίχο μπροστά του/της. Πόσο αδειασμένος μπορεί να νιώσει; Και σε τι αποξένωση μπορεί να οδηγήσει αυτό για τους λάθος λόγους;