Πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας στις διακοπές που ο έλεγχος της διατροφής μας είναι αρκετά δύσκολος; Στις διακοπές τρώμε συχνά έξω, οπότε είναι λογικό να ανησυχούμε αν θα καταφέρουμε να μην πάρουμε βάρος αυτό το διάστημα.
Πώς θα διατηρήσουμε, λοιπόν, το βάρος μας σταθερό; Είναι εφικτό; Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε και στις διακοπές τις υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητά μας, χωρίς να αγχωνόμαστε υπερβολικά για το βάρος ή για τη διατροφή μας. Πρακτικά όμως πως μπορεί να συμβεί αυτό;
#1: Προσπάθησε να αποβάλλεις τη νοοτροπία «άσπρο-μαύρο»
Πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν μόνο δύο τύποι διατροφής που μπορούμε να ακολουθήσουμε: ή απόλυτα υγιεινή διατροφή ή μια διατροφή πλούσια σε junk food, γλυκά και επεξεργασμένα σνακς. Δηλαδή, είτε τρεφόμαστε μόνο με υγιεινά τρόφιμα και αποκλείουμε εντελώς οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο, είτε καταναλώνουμε συστηματικά ανθυγιεινά τρόφιμα, αποκλείοντας ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως φρούτα ή λαχανικά.
Πολύ συχνά αυτό ισχύει και στις διακοπές. Δηλαδή, ενώ στην καθημερινότητά μας ακολουθούμε έναν υγιεινό σε γενικές γραμμές τρόπο διατροφής, στις διακοπές καταναλώνουμε καθημερινά γλυκά, παγωτά, τηγανητά τρόφιμα, αλκοόλ, αναψυκτικά κτλ. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να βρεις την ισορροπία στα γεύματά σου και να ακολουθήσεις τις υγιεινές σου συνήθειες και στις διακοπές, χωρίς να στερηθείς. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους για τη διατροφή που μπορείς να ακολουθήσεις στις διακοπές σου. Φρόντισε οι στόχοι που θα βάλεις να ενισχύουν μια υγιεινή συμπεριφορά και να μην είναι απαγορευτικοί. Για παράδειγμα, αντί για το «δεν θα φάω γλυκό ή τηγανητά στις διακοπές», βάλε στόχο να καταναλώνεις καθημερινά λαχανικά και φρούτα, έτσι ώστε να μειωθεί η όρεξή σου, να αυξηθεί ο κορεσμός και τελικά να καταναλώσεις μικρότερη ποσότητα από τις παραπάνω τροφές.
#2: Πρόσθεσε πρωτεΐνη στα γεύματα των διακοπών σου
Η πρωτεΐνη αυξάνει τον κορεσμό και μας κρατάει για περισσότερη ώρα χορτάτους. Προσθεσε γιαούρτι, τυρί ή αβγό στο πρωινό σου και θαλασσινά, ψάρι, κοτόπουλο ή μοσχάρι στο κυρίως γεύμα. Δώσε προσοχή στο τσιμπολόγημα και στα πλούσια θερμιδικά τρόφιμα. Ένα συχνό λάθος που κάνουμε στις διακοπές είναι ότι δεν υπολογίζουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από μικρά σνακ μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, το ένα μπισκοτάκι που θα φάμε στην παραλία, το κέρασμα που θα μας φέρουν σε κάποια ταβέρνα, οι ξηροί καρποί ή τα τσιπς που θα φάμε μαζί με το ποτό μας, έχουν αρκετές θερμίδες, χωρίς όμως να προσφέρουν κάποιο κορεσμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεφεύγουμε από τη διατροφή μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Καλό είναι το γλυκό ή κάποιο άλλο σνακ, πλούσιο σε λιπαρά ή ζάχαρη, να το καταναλώνουμε 1-2 φορές την εβδομάδα.
#3: Βάλε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου
Είναι πλούσια σε βιταμίνες, βοηθούν στην ενυδάτωσή μας και βοηθούν στον έλεγχο της πείνας. Αντί για κάποιο γλυκό σνακ στην παραλία, προτίμησε ένα φρέσκο φρούτο και συνδύασέ το με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Επίσης, ξεκίνα το κυρίως γεύμα σου με τη σαλάτα. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά αυξάνουν τον κορεσμό και τελικά βοηθούν να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε.
#4: Προσοχή στις υγρές θερμίδες
Οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, οι καφέδες με κρέμα και ζάχαρη και τα milkshakes περιέχουν αρκετές θερμίδες χωρίς να προσφέρουν κορεσμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεπερνάμε τις ενεργειακές μας ανάγκες χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
#5: Μην παραλείπεις το πρωινό
Πολλές φορές στις διακοπές φεύγουμε για την παραλία χωρίς να φάμε κάποιο γεύμα. Η κατανάλωση πρωινού είναι η βασική συνήθεια που βοηθάει να διατηρηθεί το βάρος μας σταθερό. Μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες στα επόμενα γεύματα. Ταυτόχρονα, βοηθάει να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
#6: Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα
Οι διακοπές είναι μια πολύ καλή αφορμή να να κάνεις δραστηριότητες που δεν μπορείς στην καθημερινότητά σου. Το κολύμπι, το περπάτημα ή ακόμα και οι ρακέτες μπορούν να σε βοηθήσουν να αυξήσεις τις ημερήσιες ενεργειακές σου ανάγκες.