Ο καλό ύπνος, έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνητών τα τελευταία χρόνια. Τι σημαίνει κοιμάμαι καλά και πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ύπνος είναι σημαντικός για την γενικότερη υγεία μας. Είναι κάτι που έχει συζητηθεί πολλές φορές εδώ και χρόνια. Τα οφέλη που προσφέρει είναι από καλύτερη μνήμη και διάθεση, μέχρι και βελτίωση του μεταβολισμού. Το ιδανικό είναι να κοιμόμαστε νωρίς και περίπου 8 ώρες.
Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν από αϋπνία;
Ωστόσο, ο καλός ύπνος δεν είναι κάτι που καταφέρνουν όλοι και όλες. Σύμφωνα με την Cleaveland Clinic, το 33% των ενηλίκων παγκοσμίως, υποφέρουν από αυπνία. Ειδικότερα, για τις γυναίκες, τα νούμερα αυτά είναι ακόμα χειρότερα. Οι έρευνες δείχνουν ότι έχουν πάνω από 50% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αϋπνία σε σχέση με τους άνδρες.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση, φαίνεται να είναι τόσο βιολογικοί όσο και κοινωνικοί. Τόσο η έμμυνος ρύση, όσο η εμμυνόπαυση και η εγκυμοσύνη, είναι εμπειρίες που επηρεάζουν τόσο το σώμα, όσο και την ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας. Αυτές, λοιπόν, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.
Σύμφωνα με έρευνες, αυτές οι διαφορές δεν εμφανίζονται μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία. Η περίοδος και οι ορμόνες, φέρνουν πιο συχνά διαταραχές ύπνου. Ειδικότερα κατά την προεμμηνορροϊκή φάση, όσο και στην έμμυνο ρύση, παρατηρούνται οι περισσότερες. Το ίδιο ισχύει και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και της εμμυνόπαυσης.
Ωστόσο, οι παράγοντες και οι διαφορές δεν είναι μόνο βιολογικής φύσεως. Φαίνεται ότι ο ύπνος στις γυναίκες, επηρεάζεται πολύ και από την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας. Τους επηρεάζει περισσότερο το στρες, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη. Επιστήμονες παρατηρούν ότι έχουν μεγαλύτερη τάση να νιώθουν άγχος το βράδυ, γεγονός που αναστέλλει τόσο την ηρεμία, όσο και τον ύπνο.