Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως για να φτιάξουν ένα καλό cocktail για να το απολαύσουν στο σπίτι, μόνοι ή με παρέα, απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο bartending, πολύς χρόνος και συγκεκριμένα skills. Γι αυτό λοιπόν, ακριβώς το λόγο, συναντήσαμε τον Στέλιο Παπαδόπουλο, τον πρώτο μη Μεξικανό Tequila Connoisseur και ιδιοκτήτη του Barro Negro Athens, ο οποίος μας αποκάλυψε πως… τίποτα από αυτά δεν είναι απαραίτητο!
Συγκεκριμένα, ο ίδιος υποστηρίζει πως «το μόνο που χρειάζεται για να απολαύσεις ένα καλό ποτό στο σπίτι, είναι καλή παρέα, θετική διάθεση και μερικά πολύ απλά συστατικά!»
Και επειδή, για να τον πιστέψουμε… πρέπει να δούμε με τα μάτια μας, του ζητήσαμε να μας παρουσιάσει τη συνταγή για να φτιάξουμε μία Paloma σαν εκείνη την απερίγραπτα μοναδική του Barro Negro, χωρίς να βγούμε καν από το σπίτι!
Και επειδή ο Στέλιος δεν μας χαλάει χατίρι…ιδού αναλυτικά τα βήματα!
Η συνταγή
50ml Tequila Silver
5ml Φρεσκοστιμένο Lime
Απογεμίζουμε με Pink grapefruit soda
Ποτήρι: ψηλό / highball
Γαρνιτούρα: Σφήνα Γλυκού grapefruit
10 Steps to success
– Πήγαινε μια βόλτα στην κάβα της γειτονιά σου (γιατί στηρίζουμε τα συνοικιακά μαγαζιά) και αγόρασε μία Tequila (κατά προτίμηση όχι την φθηνότερη χα,χα!), μερικά μπουκαλάκια Pink grapefruit soda (κατά προτίμηση Three cents).
Tip: Υπολόγισε ένα μπουκαλάκι ανά ποτό
Σίγουρα κάπου κοντά (σε ένα super market ή μανάβικο) θα βρεις ζουμερά γλυκά grapefruit και μερικά lime.
Αν δεν έχεις πάγο στην κατάψυξη, τότε κάπου πάλι εκεί κοντά θα βρεις μια σακουλίτσα με έτοιμο…
Φτάνοντας στο σπίτι, βάλε ένα ωραίο τραγούδι να παίζει.
Ετοίμασε τα ποτήρια σου με λίγο αλάτι στο χείλος.
Tip: Κόψε ένα lime στη μέση, βρέξε τα χείλη των ποτηριών απο την εξωτερική πλευρά και ρίξε αλάτι γύρω – γύρω προσεκτικά (όχι απο μέσα).
Βάλε μία γενναία μεζούρα στο ποτήρι απο την ωραία Tequila που διάλεξες.
Γέμισε πάγο το ποτήρι ( τόσο που να βρίσκει στη μύτη σου).
Στύψε μέσα λίγο lime (μην το παρακάνεις, θα βγει ξινό το ποτό… Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική).
Γέμισε με παγωμένες grapefruit soda το ποτό σου.
Για γαρνιτούρα βάλε μία σφήνα grapefruit.
Tip: Την ώρα που τοποθετείς τη γαρνιτούρα, σήκωσε το μικρό σου δακτυλάκι (γιατί ότι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε με στυλ!)
Η ιστορία της Paloma
Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό μα η Paloma είναι το πιο δημοφιλές cocktail με τεκίλα στο Μεξικό. Το όνομά της μάλιστα φέρεται να προέρχεται από το ομώνυμο παραδοσιακό τραγούδι των μέσων του 19ου αιώνα (La Paloma). Λέγεται μάλιστα ότι φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον Don Javier Delgado Corona, ιδιοκτήτη και bartender θρύλο του ιστορικού bar restaurant La Capilla, στην πόλη της Tequila.
Στην Ελλάδα την γνωρίσαμε μέσα από το Dos Agaves, όπου ξεκίνησε και η ιδέα για την Pink grapefruit soda από τα Three Cents και πια οι bartenders είχαν στα χέρια τους ένα εργαλείο για να φτιάξουν μία υπέροχη Paloma. Σήμερα η σκυτάλη πέρασε στο Barro Negro οπου μπορούμε με σιγουριά να σας πούμε πως θα πιεις αυθεντική Paloma σαν να είσαι στο Μεξικό.
*Το Barro Nergo Athens βρίσκεται Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15 στο κέντρο της Αθήνας.